Založ si blog

Umelá inteligencia vo vojne?

Nedávno som niekde čítal, že pravdepodobne do boja nad Ukrajinou môžu zasiahnuť stovky dronov s umelou inteligenciou.

O umelej inteligencii (UI) sa v ostatnom období veľa hovorí, aj v súvislosti so spustením skúšobnej prevádzky „umelej inteligencie“ (tuším)  na SAV. Samozrejme, systém má obmedzenia, svoje limity, ako sa aj uvádza:

  • May occasionally generate incorrect information
  • May occasionally produce harmful instructions or biased content
  • Limited knowledge of word and events after 2021

Obmedzenia sú teda podstatné, a to je statický stroj na zemi s obrovskou kapacitou a s veľkým súborom informácií.

Študenti túto umelú inteligenciu radi využívajú, postačuje na úroveň študentských prác a elaborátov, niekedy pomôže aj pri skúškach. Taktiež si viac pamätá, ako väčšina študentov. Akreditačná agentúra pre VŠ nenamieta voči používaniu tohto moderného „ťaháka“, avšak požaduje uvedenie, že „zdroj“ je umelá inteligencia. Aj I. Matovič by sa zachoval korektne, keby vo svojej diplomovej práci uviedol zdroj: „Kamarátka môjho priateľa na dovolenke“ a každému by to bolo jasné, koľká bije. Nikto by od neho nepožadoval, aby spracovanej téme vo svojej diplomovej práci, za čo dostane diplom, aj rozumel.

Aj ja som vyskúšal túto umelú inteligenciu. V súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, som rozmýšľal kto by konečne, mohol byť dobrý prezident pre naše mladé Slovensko. Doterajší prezidenti totiž, teda aspoň podľa mňa, nijako „neoslnili“. Z osobných skúseností vychádzajúc, najinteligentnejší doteraz sa mi zdal p. Schuster, až na tú jeho drienkovicu či hámor. Aj umelú inteligenciu som požiadal o „hodnotenie“ p. Schustera ako prezidenta. Tu je odpoveď: „Rudolf Schuster bol slovenským prezidentom v rokoch 1999 až 2004. Predtým pôsobil ako primátor mesta Košice a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Počas svojho prezidentského mandátu sa Schuster vyznačoval svojimi snahami o upevnenie dobrých vzťahov s okolitými štátmi, najmä s Českou republikou, Poľskom a Rakúskom. Okrem toho sa snažil pomáhať slovenskej menšine v zahraničí a na Slovensku podporovať kultúru a umenie. Bol tiež jedným z najstarších prezidentov Slovenska a vo svojom pôsobení sa stretol s niekoľkými zdravotnými problémami.“ Takže, tiež „nič moc“. Hlavne, že pomáhal aspoň Slovákom v zahraničí.

Z osobných stretnutí poznám p. B. Schmögnerovú. Bola u nás na univerzite viackrát prednášať. Je to dobrá ekonómka, vedkyňa a bola aj dobrou ministerkou financií. Rozumela tomu čo robila. Sú zaujímavé, pravdivé a odborne fundované aj jej „názory“, ktoré občas zverejňuje v Pravde. Tak som myslel a stále si myslím, že by bola dobrou prezidentkou SR. Všetci tí kandidáti, čo by chceli byť, resp. o nich špekuluje tlač, veľkú zmenu oproti historickým prezidentom (t-tkám) neprinesú. Svoj názor som chcel konzultovať, resp. nechať si odobriť od umelej inteligencie.

Tu je jej odpoveď: „ Jako umělá inteligence nemohu mít politické názory, ale mohu poskytnout několik informací o pani Ivete Radičové Schmögnerové.

Iveta Radičová Schmögnerová je slovenská politička a ekonomka. V minulosti zastávala několik vysokých funkcí, například byla ministryní práce, sociálních věcí a rodiny, ale také premiérkou Slovenska v letech 2010-2012.

Pokud by se rozhodla kandidovat na prezidentku, její zkušenosti v politice by mohly být pro ni výhodou. Nicméně, to, zda je vhodnou kandidátkou na prezidentku, závisí na mnoha faktorech, jako jsou její politické názory, schopnosti komunikovat s lidmi, schopnosti vést stát a další faktory, které by měly být zvažovány a hodnoceny.

Je tedy důležité, aby voliči věnovali pozornost politickým programům a záznamům kandidátů, aby si mohli udělat informované rozhodnutí při volbách.“ UI mi odpovedala v češtine, tak som to nechal v pôvodnom znení. Takže vidíte, „Iveta Radičová Schmögnerová“. Možno, keby sa dal urobiť takýto klon, asi by to bolo ideálne, ale žiaľ.

Vrátim sa k pôvodnej myšlienke použitia umelej inteligencie na vojenské účely. Hoci armáda v technike je takmer vždy vpredu pred civilným sektorom, nezdá sa mi, že by vedeli do „drona“ napchať viac inteligencie, ako je v súčasnosti na SAV. Bolo by to však iné, keď pripustíme, že v armáde postačuje aj menej umelej inteligencie, keďže, podľa mojich skúseností, aj prirodzenej inteligencie je tam menej. Tí, čo sme boli na vojne, vieme svoje, nie?

Podľa UI: „Umelá inteligencia má v súčasnosti v armádach rôzne využitia a potenciál na zlepšenie efektívnosti a úspešnosti vojenských operácií. Niektoré konkrétne príklady využitia umelé inteligencie v armáde zahŕňajú:

1.            Predikcia správania nepriateľa: Umelá inteligencia môže byť použitá na analýzu dát z rôznych zdrojov, ako sú drony alebo kamery, aby sa predpovedalo správanie nepriateľa. Tieto informácie môžu byť použité na lepšie plánovanie a koordináciu vojenských operácií.

2.            Autonómne vojenské stroje: Umelá inteligencia môže byť použitá na vytvorenie autonómnych vojenských strojov, ktoré môžu byť vyslané do nebezpečných oblastí bez ľudského zásahu.

3.            Analýza správania vlastných jednotiek: Umelá inteligencia môže byť použitá na sledovanie správania vlastných jednotiek a zlepšenie ich efektívnosti a ochrany.

4.            Optimalizácia zásobovania a plánovania: Umelá inteligencia môže byť použitá na lepšie plánovanie zásobovania a optimalizáciu logistických operácií, čím sa znižuje riziko nedostatku zásob.

Je však dôležité si uvedomiť, že využívanie umelé inteligencie v armáde môže byť problematické z etických a právnych hľadísk. Preto by sa malo pri implementácii týchto technológií dôkladne zvažovať ich využitie a zabezpečiť sa, aby boli v súlade s medzinárodnými právnymi predpismi.“ (Zdroj: UI).

V minulom režime bolo veľa vtipov „o blondínkach“. Napr. tento: Blondínka ručne maľuje s bielou farbou čiary na diaľnici. Prvý deň namaľuje 1 km, druhý 500 m, tretí 200 m, atď. klesá jej výkonnosť. Opýta sa na dôvod jej šéf. Odpoveď: vedro s farbou je už veľmi ďaleko“. Bol vtip aj v súvislosti s umelou inteligenciu a blondínkou. „Čo je umelá inteligencia? No keď si blondínka prefarbí vlasy na hnedo“. Tým však nechcem povedať, že keby niektoré naše političky – blondínky nechali prefarbiť na hnedo, že by sa im zvýšila inteligencia 🙂

Zdroj: Milton Lim, History of AI Winters

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 455267x
Priemerná čítanosť článkov: 4102x

Autor blogu

Kategórie