Založ si blog

Mala by Kurilovská odstúpiť? Už dávno!

Nedávno sme mohli v správach sledovať tragickú udalosť na policajnej akadémii. Išlo o vážne poranenie strelnou zbraňou, ktorá v krúžku nemala čo robiť a už vôbec nie s ostrím nábojom. O túto „udalosť“ nešlo pri policajnej prestrelke, ale v škole, aj keď v mimovyučovacom procese, teda zrejme na streleckom krúžku. Vžime sa do situácie vlastnej kadetky, ktorá ponesie celoživotné následky, resp. jej rodičov. Rodič posiela svoje dieťa do školy s vedomím, že je tam v bezpečí a „ v dobrých rukách“.

V Pravde som sa dočítal, že to riešil aj na brannobezpečnostnom výbore NR SR. Takže vec nie je vôbec banálna. Pravda uvedenú udalosť komentuje aj nasledovne: „Prípad postrelenej študentky policajnej akadémie si možno vyžiada odstúpenie jej rektorky. To, že by Lucia Kurilovská mala vyvodiť zodpovednosť, vyhlásil včera dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Kurilovská, ktorá sa spolu s ním zúčastnila na verejnom zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, to zatiaľ odmieta, hoci pri incidente zistili viaceré pochybenia“. Toto vyjadrenie je aj dôvodom, prečo som sa rozhodol následné okolnosti nešťastia komentovať. Podľa môjho názoru mala rektorka Policajne vysokej školy (PVŠ) prof. Kurilovská okamžite odstúpiť z funkcie! Ona to okomentovala nasledovne: „Podľa Kurilovskej by jej odstúpenie bolo zbabelé, lebo išlo o zlyhanie jednotlivca.“ (Cit. Pravda). Mohli sme to z jej úst počuť aj v TV. Vôbec by to nebolo zbabelé, ale nutné, aby odstúpila. Na mimoriadnej udalosti nesie vinu aj ona, ako najvyššia predstaviteľka PVŠ. Výhovorka, že „išlo o zlyhanie jednotlivca“, môže byť pravdou len preto, že na PVŠ na to boli vytvorené podmienky. Nedávno, po vlakovom nešťastí v Grécku odstúpil minister dopravy. Tiež za to nemohol a išlo o zlyhanie jednotlivca, výpravcu. Každý jeho odstúpenie považuje za nutné a čestné a nie zbabelé.

Divím sa aj postoju ministra Mikulca. Vyhlásil, že: „… by Lucia Kurilovská mala vyvodiť zodpovednosť …“. Minister, ako jej priamy nadriadený by nemal používať v takejto situácii podmieňovací spôsob „by mala vyvodiť“. Okamžite by ju mal odvolať, zákon o vysokých školách mu to umožňuje, ale on to možno (zrejme) ani nevie. Zákon totiž ministrovi vnútra dáva takú právomoc.

§ 44

Policajné vysoké školy

(2)

Policajné vysoké školy sú štátne rozpočtové organizácie.20)

(3)

Minister vnútra Slovenskej republiky (ďalej len „minister vnútra“) má vo vzťahu k policajným vysokým školám túto pôsobnosť:

a)

predkladá prezidentovi návrh na vymenovanie alebo odvolanie rektora policajnej vysokej školy po predchádzajúcom vyjadrení akademického senátu policajnej vysokej školy,

(Cit. zákon o VŠ…)

Takže minister vnútra dáva návrh na odvolanie rektora(ky) PVŠ po vyjadrení AS PVŠ. Čiže akademický senát o návrhu nerozhoduje, len sa k nemu vyjadruje. Na situácii nič nemení ani skutočnosť, že minister je len poverený, odvolanie rektorky totiž nepatrí medzi zásadné otázky vnútroštátnej politiky či bezpečnosti.

Keby p. rektorka bola čestná, tak by okamžite odstúpila a keď ona na to nemá „gebír“ tak návrh prezidentke mal už dávno dať minister vnútra.

Ak sa pamätáte na jej menovanie ešte za čias Kaliňáka, on si ju vybral a dával návrh na menovanie za rektorku. To by ale terajší minister vnútra musel niečo aj vedieť a nebyť len „trubirohom“.

Podľa Kurilovskej by jej odstúpenie bolo zbabelé, lebo išlo o zlyhanie jednotlivca.

Lucia Kurilovská zatiaľ odmieta návrhy, aby sa vzdala funkcie rektorky Akadémie PZ SR.
Zdroj: Obr. a text Pravda

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 455807x
Priemerná čítanosť článkov: 4106x

Autor blogu

Kategórie