Založ si blog

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod názvom „Krízy si vybrali svoju daň. Koľko majú Slováci v peňaženkách a v bankách?“  TU

Zdroj: Pravda (veru tak, v peňaženkách nám zostane len niekoľko drobných)

V uvedenom článku sa o.i. píše: „Na konci roka 2021 mali ľudia viac peňazí na vkladoch v bankách, približne 42,5 miliardy eur. Potom prišlo zdražovanie spôsobené vpádom Ruska na Ukrajinu a vklady začali mierne klesať, respektíve stagnovať“. Takže vyvoláva to dojem, že na príčine zdražovania u nás a zrejme aj inde v Európe, je vpád Ruska na Ukrajinu. Aj keď vojna je veľmi nechutná, a to nielen na Ukrajine, ale všade vo svete, neviem si celkom dobre predstaviť, ako táto vojna, resp. vpád Ruska na východ Ukrajiny, môže spôsobovať zdražovanie u nás, a to v nemalej, ale v celku významnej miere. Zrejme to musí mať aj inú príčinu, možno aj nadväzne na tento vpád.

Na túto, sekundárnu príčinu, môžeme dedukovať z iného článku v Pravde, v ktorom ľavicoví ekonómovia, na čele s B. Schmögnerová dávajú rady, ako sa z tohto ekonomického marazmu u nás čo najrýchlejšie dostať von. Citujem: „… Podľa ľavicových ekonómov treba zvážiť vyššiu daň pre vysokopríjmové podniky, respektíve v závislosti od miery zisku. … Iným riešením je jednorazová windfall tax (daň z neočakávaných ziskov) ako súčasť daňového kódexu,“ píšu v štúdii. Aj tu sa dá daň aplikovať na posledné obdobie. Štát mimoriadnu daň uvalil na bratislavskú rafinériu Slovnaft. Tá mala pre lacnú ruskú ropu mimoriadne zisky. Tie nezískala pre lepšie manažérske schopnosti či lepší predaj výrobkov, ale pre vojnu na Ukrajine. … „ Takže, na jednej strane „vojna na Ukrajine“ spôsobuje zdražovanie a zvyšovanie chudoby ľudí, na druhej strane spôsobuje mimoriadny zisk Slovnaftu.

Mne sa zdá, že ekonomické analýzy zverejnené v našich novinách od našich ekonómov majú silný politický podtext. Ináč by k „vojne na Ukrajine“ museli uviesť, že zdražovanie, ale aj mimoriadne zisky (dočasne) boli zapríčinené rozhodnutím EÚ zaviesť embargo na lacnú ruskú ropu a plyn. Chápem, že tým chceli potrestať Rusko a ekonomický ho zničiť, úmysel však vypálil opačne a miesto zničenia Ruska sa zničí ekonomika štátov EÚ, najmä však tých, ktoré v minulosti dovážali lacné ruské suroviny, napr. Slovensko, či Maďarsko.

Situácia bude ešte horšia, keď v roku 2024 UA prestane prepravovať lacný ruský plyn cez ekologický ropovod. Tým potrestajú najmä nás. Zjavne zabudli na našu ústretovosť k ním, keď Rusko im prestalo dodávať plyn, nakoľko kradli z prepravy a zrovna R. Fico im zabezpečil reverzný tok, aby nezmrzli. Keďže nemáme vlastné zdroje, ani prístup k morským terminálom a surovín bude ešte menej ako teraz, ceny všetkého vystrelia do astronomických výšok. Negatívne to dopadne na každého z nás. Väčšina predstaviteľov EÚ to ešte stále nechápe, alebo nechce chápať, teda okrem Orbána a najnovšie R. Fica.

Na jednej strane my chudobnieme, na druhej strane napr. také USA, Nórsko, ktoré majú vlastné energetické zdroje bohatnú, nakoľko svoje zdroje môžu vyvážať drahšie, napr. aj k nám.

Ľavicoví ekonómovia teda radia o.i. „zdaniť neočakávané príjmy“. Možno nám to pomôže v tomto roku, keď Slovnaft ešte bohatol z lacnej ruskej ropy (ako sa uvádza v dokumente). Čo však ďalej, keď už ani Slovnaft nebude mať prístup k lacnej ruskej rope, keď sa skončí výnimka EÚ pre nás a Česko, ale len k tej drahej západnej? Koho budeme zdaňovať na kompenzáciu výpadku štátneho rozpočtu? Je pravdou, že navrhujú aj ďalšie opatrenia, ktoré sa však všetky dotýkajú nášho obyvateľstva. Budeme škrtať dôchodky? Iná cesta asi nebude.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Povolebné anomálie v mediálnom priestore.

16.10.2023

Po voľbách, sa mi zdá, že mediálny priestor je ešte viac zmätený, ako to bolo pred voľbami. Voľby jasne vyhral SMER – SSD, čo je vidieť aj z povolebnej mapy SR. V okresoch, kde nevyhral SMER – SSD, sa umiestnil ako 2. v poradí, až na okres B. Bystrica, kde bol v poradí ako tretí. Vôľa voličov je úplne jasná a mala by sa akceptovať vo všetkých [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454974x
Priemerná čítanosť článkov: 4099x

Autor blogu

Kategórie