Založ si blog

Koho vlastne zastupuje slovenská prezidentka?

Táto rečnícka otázka mi napadla pri čítaní článku v Pravde pod názvom:” Čaputová dala Ficovi košom: Stretávam sa len s lídrami, ktorí dodržiavajú politickú kultúru” [TU]. Článok rýchlo “zmizol” z hlavnej stránky elektronickej mutácie Pravdy. Vždy som si myslel, že prezidentka zastupuje a je predstaviteľkou všetkých Slovákov. Tých Slovákov, ktorí v parlamentnej demokracii delegovali svoje právomoci v legálnych voľbách. Takže zvolení poslanci zastupujú celý slovenský národ. Tí, čo sa nezúčastnili volieb do NR SR, nechávajú to na tých, čo si vážili cestu do volebných miestností. Zrejme je im to jedno. Podľa môjho názoru, p. prezidenta by si nemala vyberať, s kým komunikuje a s kým nie, z poslancov NR SR. Zuzana Čaputová, ako súkromná osoba, si môže separovať svojich priateľov a môže sa rozhodnúť s kým sa chce stretávať. Trebárs aj so svojim poradcom, ale Zuzana Čaputová ako prezidentka SR medzi poslancami NR SR by nemala vyberať, lebo každý z nich zastupuje časť Slovákov. Aspoň si to ja možno naivne myslím.

Strana SMER – SSD, ktorej predsedom je Róbert Fico, v parlamentných voľbách 2020, podľa štatistických údajov, získala až 531 172, čo bol druhý najväčší počet hlasov.  Keď to hypotetický prepočítam na 100 % účasť voličov, tak to predstavuje až 807 252 voličov. Dnes už vieme, že víťaz týchto volieb bol vlastne veľký omyl a tragédia národa. SMER – SSD má podľa ostatných prieskumov reálnu šancu vyhrať nasledovné voľby. Aj v hlasovaní v Pravde v ankete vysoko vyhrala táto strana.

Obr. zdroj Pravda

Predsedu najsilnejšej opozičnej strany a možno aj víťaza budúcich volieb, by p. prezidentka nemala ignorovať. Myslím si, že tým ignoruje vyše ½ milióna Slovákov. Je pravdou, že pred 1. pokusom o referendum ignorovala ešte viac Slovákov.

Pani prezidentka sa odvoláva na absenciu elementárnej „politickej kultúry“. Neviem, čo rozumie pod týmto pojmom ona. Ja si myslím, že nie všetkým politikom s ktorými odmieta rokovať – Fico, lebo s ním nechce rokovať na jeho žiadosť, chýba elementárna politická kultúra. Keďže som si nebol istý, či pojmu „elementárna politická kultúra“ rozumiem dobre, tak som si to vygooglil. Tu sú zásady:

•           vnímať politiku ako službu občanom,

•           konať čestne, bezúhonne, otvorene a férovo,

•           zastupovať občianske záujmy, nie svoje vlastné,

•           komunikovať a spolupracovať s občanmi,

•           riešiť problémy vo verejnom, nie straníckom záujme,

•           konať a správať sa zodpovedne,

Myslím si, že R. Fico všetky tieto zásady plní, teda sa chová podľa požadovaného kódexu slušného politika. Je to opozičný poslanec a kritizuje v podstate vládu. V mnohých pohľadoch má na dnešnú vládu rovnaký názor ako p. prezidentka, určite so mnou mnohí budú súhlasiť. Hlavne preto by mala prijať predsedu najpočetnejšej opozičnej strany, lebo chce riešiť neúnosnú súčasnú vládnu situáciu, čo je v záujme Slovenska. O riešenie by mala mať záujem najmä p. prezidentka. P. prezidentku som nevidel rokovať ani s poslancami z Republiky. Tí ju ani nekritizujú, ako napr. SMER – SSD. Tútoo stranu nálepkujú prívlastkom „fašisti“. Nakoľko u nás je to zakázané, tak nech ich súdne zrušia, alebo nech ich prestanú takto nálepkovať, pokiaľ nemajú dôkazy že presadzujú fašistickú ideológiu..

Je zaujímavé, že p. prezidentka s inými politikmi, ktorí ani v náznakoch neplnia elementárnu občiansku slušnosť, rokuje a nie raz. Napr. taký I. Matovič, čo sa nevhodne vyjadruje nielen na jej adresu, ale aj na ministrov vlastných nominantov. Je to zjavne schizofrénia. V Pravde je nasledujúce veta: „Vo svojej rétorike na adresu novinárov pokračoval Matovič 13. októbra, keď na sociálnej sieti napísal, že bude „dávať skorumpovaných novinárov rad radom dole“.(Cit. Pravda). Pretože novinári nie sú nominanti OĽANO, on ich „nemôže dať dole“. Takže máme to chápať ako vyhrážku novimárom? „Dať dole“ u mňa znamená niekoho fyzický zlikvidovať. Kde je NAKA a Hamran, aby ho stíhali za vyhrážky. Kaď nejaký 77 ročný dedko sa vyhráža neverejne moderátorke, že ju znásilní, tak je Hamran hneď v pozore, hoci dedko už by neznásilnil ani vlastnú babku. Je to veľmi separátna  spravodlivosť nielen od OČTK, ale aj hodnotenie politickej kultúry politikov zo strany p. prezidentky SR.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452757x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu

Kategórie