Založ si blog

Kde sa podel olympijský duch?

V súčasnosti sa vedie medzi kompetentnými spor o účasť ruských a bieloruských športovcov na Letných olympijských hrách 2024 v Paríži. Deje sa tak po vylúčení uvedených športovcov zo všetkých medzinárodných súťaží. Myslím si že týmto aktom príslušné športové orgány netrestajú tých, ktorí by si to zaslúžili, ale úplne nevinných športovcov, ktorí chcú čestne a mierumilovne zápoliť na športoviskách. Keby som bol výkonným športovcom, mne by vadilo, keby som nemohol dokázať svoje kvality a vyhrať za účasti všetkých športovcov. Žeby športové zväzy chceli “žať” úspechy bez ohľadu na počet a kvalitu zúčastnených? Tým si chcú zvýšiť svoj prestíž a zjednodušiť si víťazstvo?

Keď si veľmi znásilní svoju myseľ, chápal by som dištanc ruských športovcov, hoci to nie je športové, ale vôbec neviem pochopiť zákaz účasti bieloruských športovcov. Však Bielorusko nie je aktívnym účastníkom ŠVO na Ukrajine.

K zákazu účasti (Bielo)Ruských športovcov v súťažiach jednotlivé štátne športové zväzy nie sú jednotné. Napr. v NHL štartujú hokejisti s ruským pôvodom bez obmedzenia. Na tenisových grandslamoch nezriedka sú účastníkmi aj ruskí tenisti. Často športovci s ruským pôvodom reprezentujú iné štáty, asi najviac Kazachstan.

Účasť všetkých športovcov je obzvlášť dôležité na OH. Veď v tom je práve v duchu olympijského zápolenia. V tomto (ja) musím dať za pravdu Bachovi, ktorý chráni len princípy a zásady olympijského ducha a zásady olympijských ideálov. Však olympijské hry práve vznikli z dôvodu utuženia vzťahujú medzi národmi. Dovoľujem si tu citovať (pre mnohých) známy text z histórie antických olympijských hier: “ Pred OH poslovia z Olympie pozývali na účasť po celom antickom Grécku, oznamovali presný dátum konania hier a vyhlasovali boží mier – ekecheiria. Podľa antických autorov bolo tzv. vyhlásenie všeobecného posvätného mieru počas trvania olympijských hier zabezpečené zmluvou, podpísanou élidským kráľom Ifitom a spartským zákonodarcom Lykúrgom“ (Cit. Wikipédia). Takže konanie starovekých olympijských hier utužovalo vzťahy medzi národmi a tento duch by sa mal zachovať aj v novodobých OH.  „História ukáže, kto robí viac pre mier. Tí, ktorí sa snažia udržať otvorené hranice, komunikovať, alebo tí, ktorí chcú izolovať alebo rozdeľovať. V minulosti sme to s veľkým úspechom ukázali v olympijskom hnutí. Naším poslaním je ľudí spájať,“ uviedol v nedeľu Bach a poukázal na príklady Kórejskej republiky a KĽDR, Izraela, Palestíny a Kosova.

Divím sa niektorým geniálnym športovcom, napr. bývalý hokejový brankár Hašek chce za účasť ruských hokejistov v NHL nechať odvolať aj riaditeľa súťaže, alebo náš výborný bývalý hokejista odstúpil z vedenia SZĽH len z dôvodu, že ten odsúhlasil, že slovenskí hokejisti hrajúci v KHL môžu reprezentovať Slovensko.

Nedávno som videl hrať výborných hádzanárov Tatrana Prešov v nejakej medzinárodnej súťaži, na palubovke súpera. Všade tam bola reklama Gazpromu, na ktoré sa vzťahuje embargo EÚ. Nemali by Tatran diskvalifikovať? Je to absurdné však, tak ako je absurdné zakázať účasť  niektorým športovcom na medzinárodných súťažiach, najmä olympijských hier.

Zdroj: Foto z TV prenosu.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454871x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie