Založ si blog

Ďalší „výpad“ proti § 363, teraz od prezidentky.

Nedávno sme sa zo správ dozvedeli, že p. prezidentka SR sa obráti na ÚS, vo veci často pertraktovaného § 363. Nadobudla totiž dojem, že  „paragraf 363 nie je v súlade s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi.“ (Cit. Pravda). Pre mňa  je zarážajúce, že v p. prezidentke ako právničke, skrsla táto myšlienka až po niekoľkých rokov v najvyššej štátnej funkcii. Takže je tu riziko, že tento § sa dlhodobo používal, hoci bol v rozpore s ústavou SR a aj s medzinárodnými dohovormi SR. (Mal by za to niekto zodpovedať?) Pani prezidentka nadobudla dojem, že: „…terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci, ale tiež neprispievajú k budovaniu dôvery v justíciu.“ Vo mne, ako v občanovi SR, z medializovaných rozhodnutí podľa § 363, sa zvyšuje „dôvera v justíciu“, a to napriek všetkému, čo sa v našej justícii deje. Myslím si, že práve JUDr. Žilinka, je svetlo v tmavom tuneli našej justície. Tento § práve zabraňuje svojvôli policajtov – vyšetrovateľov, bezdôvodne a protiprávne šikanovať kohokoľvek, či už je to člen (najmä) opozície, ale aj hociktorého občana SR. Je zaujímavé, že najväčšie protesty medzi niektorými koaličnými poslancami, ku ktorým ja mentálne zaraďujem aj p. prezidentku, vznikli po aplikácii tohto §  na významných členov opozície, ako napr. pp. Fico, či Kaliňák, atď.

Aj ďalšie vyjadrenie p. prezidentky je viac ako zarážajúce: „Už len samotná skutočnosť, že takýto závažný nástroj, voči ktorému neexistuje opravný prostriedok a jeho používanie generálnym prokurátorom vzbudzuje polemiku v celej spoločnosti, bol dostatočný dôvod na zmenu alebo spresnenie zodpovedajúcej úpravy Trestného poriadku.

  • Voči viacerým súdnym rozhodnutiam neexistuje opravný prostriedok, napr. ÚS, na ktorý sa prezidentka odvolala. To už jej nevadí? Aj právomoc rozhodnutia ÚS je „závažný nástroj“.
  • Používanie § 363 je v právomoci generálneho prokurátora – divím sa, prečo sa diví?
  • Nemyslím si, že tento § „vzbudzuje polemiku v našej spoločnosti“.  Vzbudzuje nevôľu u takých poslancov ako napr. Šeliga, ktorý je vraj „Slušné Slovensko“, či Baránik, ktorý právnickú prax (zrejme) realizoval ako taxikár v Kanade.

Podľa prezidentky: „Súčasná úprava paragrafu 363 podľa názoru hlavy štátu okrem zásahu do nezávislosti súdnej moci, a teda porušenia princípu deľby v neprospech moci súdnej, „neguje právo občanov na preskúmanie rozhodnutia o základných právach a slobodách, porušuje právo obetí na účinné vyšetrenie trestného činu, či právo na súdnu ochranu.““

Tento § práve zamedzuje svojvoľnému šikanovaniu občanov SR a zabraňuje zneužitiu (brutálnej policajnej moci). Tí, ktorí mali do činenia s našimi vyšetrovateľmi, dobre vedia o čom hovorím. V prípadoch, kedy p. GP použil tento paragraf nepovedal, že políciou obvinení nie sú vinní, nenahradil súdne rozhodnutie, ale zrušil obžalobu, ktorá musí byť zákonná a spĺňať zákonom stanovené parametre.

Vo mne, ako občanovi SR, práca a činnosť p. GP vyvoláva dobrý dojem a právnu istotu.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452680x
Priemerná čítanosť článkov: 4078x

Autor blogu

Kategórie