Založ si blog

Klobúk dole, pred p. Babišom!

Keďže dlho som žil v spoločnom štáte Čechov a Slovákov, mám veľa českých priateľov a vôbec, mám ich rád, preto so záujmom sledujem dianie v Česku. Nakoniec aj z dôvodu komparácie pomerov v Česku a na Slovensku. Aj z nedostatku inej zmysluplnej činnosti som sledoval voľby budúceho českého prezidenta.

Napriek tomu, že je mi jedno kto bude novým českým prezidentom, pri sledovaní českej televízie som sa neprestával diviť. Divil som sa “objektivite” komentárov o priebehu týchto volieb. ČT24, kde som to sledoval, je štátna televízia a myslel som si, že by sa mal zachovať nestranne a objektívne. Napriek očakávanej objektivite, celé komentovanie týchto volieb vyznelo ako “Anti Babišovské” fórum. Nielen moderátori, ale aj prizvaní hostia v štúdiu – politológovia, komentovali priebeh, ako keby p. Babiš bol nepriateľ českého národa č. 1. Dokonca aj moderátori vo volebnom štábe p. Babiša narážali na jeho možné prehrešky z minulosti. Všetkým prítomným v ČT sa “zježila” srsť, keď výsledky ukázali, že p. Babiš skončí lepšie ako sa očakávalo.  Vrcholom všetkého bol komentár v poradí tretej kandidátky vo svojom volebnom štábe, ktorá výrazne zaostala za p. Babišom, že “Babiš je zlo”! Dôvody, prečo “je zlo” však neuviedla. Komentátori v štúdiu ČT nezabudli uviesť, že: “Slovenské súdy zatiaľ nezbavili p. Babiša z podozrenia zo spolupráce s ŠTB”. Keďže nikde sa nenašiel podpis a súhlas p. Babiša so spoluprácou s ŠTB, som presvedčený, že ako “agent” bol v zozname vedený neoprávnene, napr.  na rozdieľ od niektorého slovenského politika a teraz(ky) ministra. Verím tomu, že slovenské súdy skôr, alebo neskôr ho zbavia toho biľagu. Veľmi negatívne o p. Babišovi sa vyjadrovali aj v niektorých slovenských komunikačných prostriedkoch, napr. aj v Pravde, či TA3, čo som zachytil. Ten istý (dvorný) komentátor, nejaký L. Jelínek nenechal suchú nízku na p. Babišovi v oboch spomínaných médiách. Jedine čo mu dávam za pravdu, že “Pavel je “česčí” ako Babiš”, keďže p. Babiš je Slovák. Že to by bol dôvod toľkého ohovárania? Dávam mu za pravdu aj v jeho „výzve“ v Pravde: “ Pavel by nemal na Babiša iba neustále poukazovať ako na agenta ŠtB a porovnávať ho s Putinom”. Práve p. Pavel pôsobil v rovnakej funkcii ako V. Putin, vo vojenskej rozviedke Varšavskej zmluvy. Možno mali aj rovnakých inštruktorov, či chodili do rovnakej špionážnej školy. V demokratických štátoch vojaci nie sú ani ministrami obrany, či vojny, nieto prezidenti. Je pravdou, že vo vojenských diktatúrach je to zas pravidlo.

P. Babiš je vyštudovaný ekonóm a má aj výborné praktické skúsenosti. Je určite úspešný podnikateľ a je pravdepodobné, že svoj ekonomický “grif” a intuíciu prenesie aj do českej politiky. P. Babiš bol ministrom financií a 4 roky aj (úspešným) premiérom ČR. Vie o čom je ekonomika krajiny a jej riadenie. Preto môže byť viac ako rovnocenným partnerom českej vláde. (Možno aj preto ho nechcú politické strany za prezidenta).

P. Babiš má vzdelanie, skúsenosti a prirodzené vlastnosti, ideálne pre danú funkciu, čo o jeho protikandidátovi, p. Pavlovi sa nedá povedať. Bol to vojak, zrejme len „úradník“, ktorý “vie” poslúchať rozkazy a povely. Ako sa hovorí, “držať hubu a krok”. Zrejme preto aj rýchlo postupoval po vojenskom “rebríčku”, a to nielen minulosti, ale aj v súčasnosti. Jeho intelekt vidieť aj z jeho prejavov a mediálnej prezentácie. Jeho minulosť akosi opomínali počas komentovania volieb, na rozdiel od podozrení na p. Babiša. Zo  životopisu p. Pavla v minulosti vidieť, že nezakrýval “lásku” a úctu k ZSSR. Nezabudol prejaviť obdiv, ani z pobytu na dovolenke v ZSSR, že vraj “spĺňalo to jeho predstavu o dobrej dovolenke”. Ak za minulej éry postúpil až do vojenskej kontrarozviedky, čo bolo zamerané hlavne proti NATO, asi musel spĺňať najprísnejšie kritéria vernosti k socialistickej vlasti a ku krajinám Varšavskej zmluvy. Však ako vojak z povolania, na to aj prisahal.

Pripomeňme si časť bývalej vojenskej prísahy: “Na obranu socializmu som vždy pripravený stáť pevne v radoch ozbrojených síl Československej socialistickej republiky po boku Sovietskej armády i armád ostatných socialistických krajín v boji proti jeho nepriateľom a nasadiť i svoj Život na dosiahnutie víťazstva.”

Tento pán sa stal generálom po “prevrate”. Česká WP uvádza, o.i.: “ Mezi roky 2015 a 2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO; stal se tak prvním zástupcem zemí bývalé Varšavské smlouvy, který nastoupil do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance. Zrejme na čele vojenského výboru NATO pôsobil, ako ten Nór – Generálny tajomník NATO, ale je zrejmé, že to je len “hovorca” tejto organizácie. Pomery pri rokovaniach v NATO (zrejme) najlepšie  vystihuje aj vyjadrenie bývalého zástupcu SR pri NATO, veľmi inteligentného človeka: “Na rokovaniach si každý povie čo chce a pri hlasovaní sa pozrieme na amerického zástupcu a podľa neho hlasujeme aj ostatní”.

Čo môže ponúknuť p. P. Pavel českej politike? Vzorné kladenie vencov, pekné vojenské prehliadky a vzorné plnenie požiadaviek NATO.

Ešte raz rozšírime nadpis – Klobúk dolu pred p. Babišom, že napriek všeobecnej a výraznej mediálnej proti kampani dokázal takmer všetkých kandidátov poraziť a tak výborne obstáť. Určite by bol aj dobrým slovenským prezidentom miesto tej našej … .

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454268x
Priemerná čítanosť článkov: 4093x

Autor blogu

Kategórie