Založ si blog

Prečo Matovič nechce zmiešaný volebný systém?

Skrachovaný premiér a minister financií, stále však prvý muž najsilnejšej (dočasne poverenej) vládnej strany I. Matovič podmienil „zahlasovanie“ za predčasné voľby „zachovaním súčasného volebného zákona“. Uviedol, že táto ochrana je pre neho prvoradá, po jej schválení bude súhlasiť s termínom predčasných volieb v hociktorom termíne, už aj o dve mesiace (dodal s úsmevom), že ak sa to organizačne stihne. V inom rozhovore pre TV ako negatívny prípad uviedol maďarský volebný systém, ktorý on nazval „Orbánovým“.

Pozrime sa letmo na maďarský „ zmiešaný“ volebný systém. Maďari volia celkom 199 poslancov parlamentu. Z toho 106 väčšinou hlasov  v jednomandátových volebných obvodoch a 93 poslancov z celoštátneho zoznamu, podľa relatívneho počtu hlasov pre jednotlivé strany. Tento systém, ktorý je nazvaný „ D’Hondt“, podľa jeho autora – belgického matematika. Systém (pre 93 poslancov), zvýhodňuje väčšie politické strany oproti malým, roztrúseným stranám a straničkam. Takže väčšina poslancov je zvolená vo svojich volebných obvodoch, kde sa zodpovedajú svojim voličom a nie sú anonymní, ako teraz u nás. Maďarský volebný systém zaručuje aj zastúpenie národnostných menšín v maďarskom parlamente. Preto aj Slováci žijúci v Maďarsku majú svojho zástupcu v parlamente. Nie je pravdou ani to, čo Matovič uvádzal ako „odstrašujúci“ prípad, že Petržalka bude mať rovnaký počet mandátov (1), ako nejaká malá obec. Volebné obvody sa nečlenia podľa obcí alebo mestských častí, ale podľa počtu voličov. Takže napr. Petržalke môže byť viac jednomandátových obvodov, kým nejaká malá obec môže byť súčasťou väčšieho mandátového obvodu. Takže p. Matovič zavádza alebo jednoducho nerozumie tomuto zmiešanému volebnému systému, len ním stračí. Z hľadiska voliča – občana, je rozhodne spravodlivejší a bližšie k voličom, ako náš súčasný, ešte z čias p. Mečiara.

Chápem, prečo pre Matoviča je zachovanie súčasného volebného systému zásadný a podstatný a je ochotný tomu všetko podriadiť. Podľa uvedeného zmiešaného volebného systému by neurčoval, ako jediný vlastník politickej s.r.o, celú kandidátnu listinu, ako doteraz, ale len jej (menšiu) časť. Je pravdou, že tak by sa nemohli dostať do parlamentu občania typu „Pročkovci“ či „Tabakovci“ a im podobní. Zato by voliči mohli voliť kandidáta, ktorého poznajú a mohli by ho aj „brať na zodpovednosť“.

PS: P. Orbán už dlhodobo výrazne vyhráva voľby v Maďarsku. Je obľúbený, lebo pracuje pre svojich občanov. Zhodou okolností môj priateľ mi preposlal stanovisko (p. M. Semančíka z TN), prečo je V. Orbán taký populárny v Maďarsku. Tu je jeho krátke vyjadrenie:

  • Prijal novú ústavu, znížil počet poslancov z 380 na 199.
  • Znížil náklady na elektrinu, vodu a plyn o 25 % a pre podniky o 11 %.
  • Veľmi rýchlo splatil dlh voči MMF v dôsledku veľmi dobrej daňovej politiky a otvoril ekonomiku smerom na Východ. Maďarsko nedlhuje žiadnej finančnej inštitúcii ani cudzej krajine ani Cent!
  • Podarilo sa mu dostať nezamestnanosť na 3,8 %, vytvoril 800 000 pracovných miest a dosiahol najnižšiu infláciu za 42 rokov.
  • Prisťahovalo sa jeden milión nových maďarských občanov zo susedných krajín. 
  • Rok 2018 určil rokom maďarskej rodiny. Matky majú 6 rokov platenú materskú dovolenku, štát dáva 33 000 eur na 3. dieťa, zvlášť poskytuje nízky úver na bývanie. Za 8 rokov pôrodnosť vyskočila o 46%.
  • V Maďarsku je mimoriadne silný rozvoj športovej základne – investuje 500 miliónov eur do bazénov, hál a klzísk. Každý maďarský tréner, ktorý vychová olympijského víťaza alebo svetového majstra, dostáva 3000 eur mesačne po zvyšok svojho života.

Moja poznámka (p. Semančíka): „Rozhodujúce je to, že je vlastenec. On pracuje na blaho vlasti. Nie ako naši zapredanci na blaho svoje a svojich chlebodarcov“.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454322x
Priemerná čítanosť článkov: 4093x

Autor blogu

Kategórie