Založ si blog

Ako je to s propagandou, aj keď v zástupnej vojne?

Pred nedávnom boli uverejnené dva krásne články v Pravde. V sekcii „Názory“ publicista Ivan Hoffman pod názvom „Vojne pravda naozaj prekáža“, hovorí de facto o propagande, ktorá v súčasných našich končinách, myslím nielen na Slovensku, kvitne ako lúka s Vlčím makom. Je aj tak nápadná, a na prvý pohľad nezmyselná a nelogická.

Hoci spomínaný článok si každý čitateľ môže prečítať TU, rád by som v tomto blogu si požičal a zdôraznil niekoľko myšlienok od spomínaného autora. Požičal a zdôraznil preto, že ich považujem za pravdivé a významné.

Tak napr.:

  • Už grécky dramatik Aischylos konštatoval, že prvou obeťou vojny je pravda.
  • Tento rok nám ponúkol unikátnu príležitosť študovať Aischylov postreh naživo. Máme tu vojnu, ktorú sme síce nevyhlásili, ale do ktorej sme namočení až po uši, a to vďaka politikom, ktorí naším menom zvolili stranu. Ukázali prstom, kto je náš nepriateľ a protistrane posielajú zbrane a muníciu. Vojna je to zatiaľ iba zástupná, ale nič sa nekončí.
    •  Áno, vďaka našim politikom vedieme v podstate zástupnú vojnu. Len si spomeňte, ako náš premiér zdôraznil v NR SR, že jeho vláda je „prozápadná a proukrajinská“. Náš minister obrany, ale mal by sa volať minister vojny, sa zbaví nášho vojenského obranného potenciálu, ktorý pošle na Ukrajinu. Je až komické, keď sa zbaví napr., všetkých našich tankov a s pompéznosťou prevezme kľúč od jediného nemeckého repasovaného tanku. A to nehovoriac o lietadlách, ktorých náhrada je kdesi v oblakoch – nedohľadne. Pán minister by mal byť stíhaný za vlastizradu. (Komentár autora blogu)
  • Propaganda ponúka čosi, čo pravda nedokáže. Bez ohľadu na to, aká je realita, ponúka obraz víťazstva tej našej strany dobra a zmar strany zla, ktorú vášnivo nenávidíme. Propaganda skutočnosť neopisuje, ale vytvára: tak, aby sa nám páčila, aby sme sa v nej cítili víťazmi, bez ohľadu na to, či skutočne vyhrávame, alebo dostávame, čo pes nechce.
  • Vojna je zlo, ktorému veľmi záleží na dobrej povesti. Je to zlo, ktoré sa pyšní vlastenectvom, statočnosťou, obetavosťou, heroickými činmi.

Poznámka: Jednotlivé odseky sú citácie z uvedeného článku. Celý článok TU

Propaganda sa v plnej nahote ukazuje v inom článku Pravdy: „Sedem nečakaných dopadov západných sankcií na život v Rusku“. O.i. sa píše “Západné sankcie uvalené na Rusko kvôli jeho invázii na Ukrajinu síce neviedli k dramatickému ekonomickému kolapsu, aký niektorí predpovedali – ale aj tak majú ďalekosiahle následky.“ Účelom sankcií bolo ekonomický zničiť Rusko. Aspoň tak nám to zdôrazňovali a sankcie zdôvodňovali. To síce, podľa článku nenastalo, ale zato v Rusku, v dôsledku 10 kôl sankcií EÚ, nastalo:

ZMENENÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

POMALÝ MOBILNÝ INTERNET

UZAVRETÉ KREMATÓRIÁ (tu spomínajú výpadok jednej českej kremačnej pece)

MENEJ AUTOBUSOV (cca 200 liniek)

ODKLON OD NOVÝCH OBČIANSKYCH PREUKAZOV

PRÁZDNE BUDOVY (odchod zahraničných firiem)

ZLE VYCVIČENÍ PILOTI (nesmú používať turecké výcvikové zariadenia na simuláciu letov)

Po tom všetkom čo u nás sa boríme s neskutočnými ekonomickými problémami, a to dôsledku embarga na ruské energetické nosiče čo zaviedla EÚ, je skutočne dopad sankcií na Rusko pre nich „devastujúci“.

Nedávno na Youtube bola zverejnená prednáška p. prof. Petra Staneka, z prognostického ústavu SAV. Stojí zato si to vypočuť.

Prednáška TU: https://www.youtube.com/watch?v=4feKHWWoaGo

Takže EÚ by sa mala konečne spamätať a pokazené veci čo najskôr napraviť.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454896x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie