Založ si blog

Akýže to 13. dôchodok? Odmena za prežitie!

Blížime sa k obdobiu, keď slovenskí dôchodcovia začnú, prinajmenšom chudnúť, ak nie priamo umierať od hladu, resp. triasť sa od zimy, hoci našťastie blížime sa k teplejším dňom. Tak aj vo vláde, a následne aj v médiách viac a viac sa hovorí o tzv. 13. dôchodkoch. Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, ale nemôžem prísť na to, prečo je to „13. dôchodok“? Trinásty dôchodok by bol ten, ak sa dôchodcom vyplatí v rovnakej výške, ako predchádzajúcich 12 (dvanásť) dôchodkov. Trinásty dôchodok by bol teda taký, akú navrhla ostatná Ficova vláda. Táto nová vládna garnitúra, na čele s ministrom financií, zjavne s daňovým klamárom, urobila kompromis, teda nechala pôvodný názov „13. dôchodok“ a zásadne skresala výšku tohto „doplatku k 12-tym dôchodkom“. Všetky kompromisy sú zlé. Najlepšími príkladmi na nezmyselnosť  kompromisov je tzv. „Súdna mapa“, či vysokoškolský zákon. Každý zainteresovaný by o tom mohol veľa hovoriť.

Mne to vychádza, že tento štátom pomenovaný, klamlivo, 13. dôchodok, by bolo výstižnejšie nazvať „13. antidôchodok“. Totiž, čím máte vyššie dvanásť mesačných dôchodkov, tento doplatok bude nižší. Za ešte výstižnejší by som považoval to nazvať „Odmena za prežitie“. Čím z nižších celoročných dôchodkov dokážete prežiť, tým bude vyššia vaša jednorazová, koncoročná odmena.

Ak poberáte len životné minimum a dokázali ste prežiť z mesačných 218,06 €, zaslúžite si odmenu 300 €, podali ste skutočne heroický výkon! Blahoželáme, zaslúžite si to.

Ak dostávate dôchodok 912,50 € a viac a prežili ste, nič moc výkon, zaslúžite si „len“ 50 €, berte to ako cenu „útechy“.

Pán minister financií dokázal, že má rád hry, viď. „očkovacia lotéria“ a iné jeho infantilnosti, možno môj nápad sa mu bude pozdávať. Snáď by bolo vhodné aj oficiálne vyhlásiť súťaž pre seniorov – „Dokážete prežiť aj rok 2022“? Základná idea súťaže, s čím nižším mesačným príjmom prežijete, tým bude vyššia koncoročná výhra v podobe štátnej almužny.

Pravda uvádza foto usmievajúcich sa dôchodcov. Ak sú to Slováci, neviem aký majú dôvod na úsmev, žiadna svetlá perspektíva ich nečaká. Podľa autora tohto ilustračného fota to asi budú nejakí zahraniční.

Foto Pravda, zdroj SHUTTERSTOCK

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452718x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu

Kategórie