Založ si blog

Zneužitie funkcie rektorky pred komunálnymi voľbami?

Nakoľko sa aktívne zaujímam o dianie na Slovensku, vo svojom meste či župe a navyše sa blížia komunálne voľby, študujem materiály kandidátov na primátorov alebo županov. V Nitre sú kandidáti na primátora veľmi aktívni a využívajú rôzne komunikačné spôsoby. Tak som narazil na materiál jedného z kandidátov, kde okrem vyjadrenia podpory manželky, čo je prirodzené, našiel som aj podporu – vyjadrenie rektorky SPU. Podľa obrázku zjavne ako akademickej funkcionárky, nakoľko je vyobrazená aj s insígniami univerzity, teda v talári a s reťazou. Taktiež je uvedená ako „rektorka SPU“

Tu je jej vyjadrenie (print screen):

Zdroj: Propagačný materiál kandidáta „Nitrička má na viac“.

Jej písomné vyjadrenie uvádzam len preto, aby čitateľ mal možnosť posúdiť, čo vrchná predstaviteľka univerzity bola schopná „vypotiť“, ak to vôbec „potila“ ona sama.

Takže vážená pani rektorka, vy, ako súkromná osoba,  teda ako Klaudia Halászová, môžete verejne podporiť a voliť kohokoľvek, ale vonkoncom sa to nehodí pre rektorku univerzity. Je to aj proti princípu apolitickosti akademickej inštitúcie.

Predpokladám, že poznáte zákon o vysokých školách, podľa ktorého sa máte riadiť a robiť len to, čo tento zákon povoľuje. Hneď v úvode zákona sa uvádza:

Čl. I

PRVÁ ČASŤ | ZÁKLADNÉ USTANOVENIA

Poslanie, úlohy a postavenie vysokých škôl

(4)

Vysoké školy napĺňajú svoje poslanie

j)

spoluprácou s orgánmi štátnej správy, obcami, vyššími územnými celkami a s ustanovizňami z oblasti kultúry a hospodárskeho života,  … „

Takže podľa ods. j) je univerzita povinná spolupracovať  o. i. s obcami, bez ohľadu kto stojí v čele obce. Keď by primátorom mesta nebol p. Kršiak, tak ste neplnili poslanie, ako to vy uvádzate „tretiu misiu univerzity v regióne“? (Hoci tento pojem zákon nepozná.)

Vo vašom prvom funkčnom období bol primátorom p. doc. Jozef Dvonč, PhD., ktorý dlhodobo pôsobil aj na SPU. Využívali ste tento potenciál na upevnenie vzťahu mesta a SPU?

Zrejme p. Kršiak je váš osobný priateľ, keď ho dôverne oslovujete ako „Igor“, ale verejne ho podporiť ako rektorka SPU je možno zneužitie funkcie. Ak bude zvolený iný primátor mesta, SPU s ním nebude spolupracovať? Myslíte si, že ostatní kandidáti nemajú potenciál „zviditeľniť Nitru v národnom a medzinárodnom priestore“? Ja mám iný názor.

Mohli by ste si zobrať vzor zo susednej univerzity, ktorá sa na takýto nepekný akt neprepožičala. Nestretol som sa ani v inom akademickom meste, aby sa stalo to, čo ste urobila vy. Je to dosť veľká hanba!

PS 30.10.2022: Voľby sa skončili p. rektorka. Prepožičali ste sa verejne na podporu „Igora“  na post primátora. Neuspel! Čo teraz? So staronovým primátorom nehodlá SPU spolupracovať? Myslíte si, že pán Hattas nemá potenciál „zviditeľniť Nitru v národnom a medzinárodnom priestore“. Voliči si myslia, že má potenciál, ináč by ho nevolilo až 30,8 %. Myslíte si, že s p. Hattasom nemôže univerzita plniť tzv. „tretiu misiu v regióne (ako to pomenúvate v Igorovom propagačnom materiály)“? Je pravdou, že ste sa explicitne nevyjadrili v neprospech ďalších kandidátov, ale de facto vyjadrením v prospech „Igora“ ste to implicitne urobili. Nepoškodili ste univerzitu v očiach primátora Nitry? Nemali by ste uvažovať o abdikácii? Neuvažuje senát SPU o vašom odvolaní? … a vôbec, vynára sa tu veľa ďalších otázok o budúcnosti SPU pod vašim vedením!

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452764x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu

Kategórie