Založ si blog

… a vykľulo sa šidlo z vreca!

… alebo – Za darovanú S-300 si kúpime Patriot-a?

Na celej Hegerovej „akcii“ v Kyjeve sa mi nezdalo venovanie časti našej protivzdušnej obrany, zhmotnenej v S-300, Ukrajine. Je zjavné, že Hegerova cesta bola konjunkcia viacero udalostí. Jednak Hegerovi naše bezpečnostné služby  neodporučili pôvodne vycestovať do Kyjeva spolu s časťou V-4 a so žiadosťou či odporúčaním USA, darovať Ukrajine našu S-300. Keďže Heger pôvodne pukol do gatí a zostal doma, chcel si to odčiniť. Takže „schoval sa za sukňu“ (cit. Pellegrini) a aby nešiel s prázdnymi rukami a splnil aj želanie veľkého tútora, odniesol tam časť nášho obranného systému, teda symbolický a bezodplatne. Teda to Heger daroval. Neviem, či z hľadiska štátnej bezpečnosti to bolo dobré a pre nás bezpečné, ale systém je už naložený, ako sme to mohli vidieť z anonymných záberov, ktoré dostal náš expremiér a ten mal odvahu to zverejniť. Určite za to bude „popoťahovaný“, že ohrozil našu bezpečnosť, tým že sa Rusi dozvedeli, že S-300 nie je v tejto nebezpečnej dobe v plnom bojovom nasadení, ale usadený na nezaplachtovaných železničných vagónoch. Je nebezpečná doba – to len citujem (niektoré) naše média, čo nás upozorňujú, že „Putinovi nebude stačiť len Ukrajina“, preto by sme sa mali dôsledne pripraviť na našu obranu, aj vlastnými silami a prostriedkami.

Druhá vec, čo ma zaráža je, že ako Slovensko môže darovať, teda bezodplatne odovzdať časť svojho majetku? Heger povedal, „darovali sme“. Použil teda 1. p. pl. Kto my? On – Heger, Naď, Čaputová, …., kto ešte? Ja si myslím, že „darovať“ možno len vlastnú vec. Žeby Slovensko táto vládna koalícia považovala za vlastnú vec? Myslím si, že len sú poverení (vďaka pomýleným občanom) na čas spravovať Slovensko. Nemôžu byť niekedy spravodlivo súdení za trestnú činnosť, ktorej sa dopustili pri správe cudzieho majetku? Urobme si názorný príklad: Čo by sa stalo, keby napr.  Kajetám K. rozdal časť strategických zásob napr. obilia, napr. nejakému chudobnému africkému štátu? Už vidím, ako by Matovič vyskakoval „meterdvadsať“ do výšky. Naď – to je ten minister obrany čo nás dlhodobo, pred darovaním, ubezpečoval, že odsun S-300, to ani nehovoril o darovaní, je nezmysel a keď neskôr to pripustil, tak len s tým, že „až tu bude náhrada“. No, náhrada tu nie je a S-300 je „fuč“ na Ukrajine.  Heger dostal poďakovanie nielen od Zelenského, ale aj z Bieleho domu. Myslím si, že Heger už má „zarobené“ na bustu v kapitole, ako Havel, alebo aspoň na ďakovnú medailu, ako Dzurinda, za súhlas s „humanitárnym“ bombardovaním Srbska.

No, náhrada čoskoro na Slovensko príde. USA nám tu premiestnia ďalšiu batériu Patriotu, aj s osadenstvom, pretože naši to nevedia obsluhovať. Čo už na tom, že sme systém, čo vieme obsluhovať darovali a nahradili takým, čo nevieme obsluhovať.

„Potešiteľnú“ správu som prečítal v spravodajstve, ktorá citovala nášho „ctihodného“ teraz predsedu NR SR, predtým údajne aj štartéra. „Jednu z batérií Patriot si Slovensko bude môcť kúpiť, oznámil Boris Kollár. Najprv ju budú obsluhovať na Slovensku vojaci NATO, následne ju môžeme podľa neho získať „za zostatkovú cenu“. „Bude to lacnejšie, než keby sme robili tender na nový systém“ dodal predseda parlamentu.“ (Cit. MNT.sk). No a toto je druhý občan nášho štátu! Takto „uvažuje“, nielen ekonomický, ale aj štátnicky. Ja to čítam tak, že splnili sme želanie prezidenta USA a darovali sme časť nášho protivzdušného obranného systému. Zato nám sem premiestnia (starú) batériu Patriot (asi z Nemecka) aj s obsluhou vojakov USA. Podľa interpretácie vyjadrenia Kollára zjavne kúpime za zostatkovú cenu systém, čo sa teraz prevádzkuje v Nemecku, budú to obsluhovať Američania, zrejme za odplatu, a keď sa to naši naučia, tak nám to tu nechajú, však sme si to kúpili. Prečo by nám to aj darovali že, tak ako my Ukrajine?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452705x
Priemerná čítanosť článkov: 4078x

Autor blogu

Kategórie