Založ si blog

Šťastní to slovenskí dôchodcovia.

O „nesmiernom“ šťastí slovenských dôchodcov sa mohla slovenská verejnosť dočítať na stránkach Pravdy –  „Viac ako 150 tisíc pracujúcich penzistov sa už teší z vyšších dôchodkovTU. Krátka správa prevzatá z TASR bola v Pravde „rozpracovaná“ do „ďalších podrobností“. Napr. sa uvádza:  „Sociálna poisťovňa (SP) zvýšila spätne od 1. januára 2022 viac ako 152.000 starobných dôchodkov a predčasných starobných dôchodkov.“ Ďalej: „Rozhodnutia a oznámenia o výplate dôchodku v novej, zvýšenej sume zasiela podľa neho SP dôchodcom priebežne. V rozhodnutí si nájdu konkrétne informácie o spôsobe určenia novej sumy dôchodku. V oznámení o výplate sú uvedené aj presné informácie o výplate ich novozvýšeného dôchodku a tiež informácie o vyplatení sumy doplatku na zvýšení dôchodku.“

Patrím medzi tých „šťastných“, ktorým dôchodok bol takto zvýšený. Toto „radostné“ oznámenie mi poslali na troch (3) stranách formátu A4. Bolo to tak komplikované vysvetlenie, že napriek môjmu dobrému vzdelaniu som sa dlho „prelúskaval“ cez „dôkladné“ vysvetlenie. Myslím si, že z tých „viac ako 150 tisíc“ dôchodcov, to pochopili maximálne traja. Na tom však nezáleží. Vzhľadom k podpriemerným, teda veľmi nízkym platom pracujúcich dôchodcov, ide o zvýšenie vo výške niekoľkých Centov. Mne konkrétne zvýšili dôchodok o 0,10 € / mesiac, teda 10 Eurocentov. Spätne mi SP aj poslala „ušlú“ časť dôchodku, a to za 3 mesiace:

Z celkovej sumy dôchodku, ktorá Vám patrí za obdobie od 1. januára 2022 do 1. apríla 2022, sme zúčtovali sumu, ktorá Vám už bola vyplatená za uvedené obdobie, a zvyšok sumy 0,31 EUR súčasne poukazujeme na účet.“ (Cit. z dekrétu).

Myslím si, že máloktorý dôchodca má aktivovanú elektronickú schránku, takže náklady na doručenie rozhodnutí poštou pre 150 tis. dôchodcov, SP stálo minimálne 100 tis.€. „ I tak še dá“.

Viem, že tento blog je bezvýznamný a nezaujímavý. Napísal som to len preto, aby pracujúca verejnosť a omladina si nemyslela, že nás dôchodcov štát „rozmaznáva“. Za porto dá viac, ako na vlastné dôchodky.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454610x
Priemerná čítanosť článkov: 4096x

Autor blogu

Kategórie