Založ si blog

Sankcie za vojnu dopadajú na „správnych“ ľudí?

Voľne k názoru I. Hoffmana: „Odmietnuté, vrátené a nevrátené ceny a vyznamenania“.

V súčasnosti opäť, žiaľ, žijeme v dobe, keď cenzor začína mať významné a výsostné postavenie. On a jeho nadriadení rozhodujú, čo je pravdou, čo môžeme povedať a čo nie. Nehovoria tomu že je obmedzená sloboda slova a vyjadrenie svojho názoru, ale povedia, že: „to nie je pravdou, moderne, že je to hoax, preto to nemôže byť zverejnené“. Prezidentka, Heger, Naď, … môžu povedať čokoľvek, oni majú vždy pravdu. Napr. Heger vinu na zvyšovaní ceny plynu prisudzuje Putinovi, „… lebo vraj (Putin) nenaplnil dostatočne zásobníky …“. Ak tomu sám verí, tak je to zlé, lebo hlupák nie je dobrým premiérom. Ak tomu neverí, len to hlása, je to ešte horšie, lebo klame národ. A klamár nie je dobrým premiérom. V tejto veci, ak by počúval, alebo sa opýtal svojho ministra hospodárstva, tak by vedel, že plyn a ropa, napriek nepriateľskému postoju Slovenska a západného sveta, prúdi bez obmedzení v zazmluvnenom množstve. Plynové zásobníky u nás nie sú Putinové, tak sa mala postarať vláda – ON, aby zásobníky boli dostatočne naplnené. A takto by sme mohli pokračovať v hoaxoch tejto vládnej garnitútry a ostatných súčasných mocenských predstaviteľov. Ak si pani prezidentka myslí, že na poklese jej dôveryhodnosti sa podpísali Blahové statusy na sociálnych sietiach, tak sa zásadne mýli. Pokles jej preferencií závisí od jej chovania sa k národu, k jej štátnickým aktom a k jej (nešťastným) prejavom. Ako sa chová a hovorí, veľmi rozmýšľam, či p. Ľ. Bláha v statusoch o nej nemá pravdu.

Za rukojemníkov v spore s Ruskom, „demokratický“ svet si zobral tých, ktorý za to – za vojnu na Ukrajine, nemôžu. Sú to športovci, umelci, obyčajní ľudia, aj my na Slovensku. Kritizujú Orbana, za svoj postoj, ale ja si myslím, že koná v prospech svojho národa, keď vyhlasuje (osobne som to počul), že: „ cenu za Rusko – Ukrajinskú vojnu nemôžu platiť občania Maďarska“. Zato naši vládni činitelia sa predháňajú v pritakávaní iným štátom, ktorí na tejto vojne len „prihrievajú svoju polievočku“ a vylepšujú si svoju hospodársku bilanciu.

Pri tomto informačnom marazme, málokedy nájdeme normálny, vyvážený a logický komentár, aj na stránkach relatívne objektívnych novín, akou je Pravda. Tu chcem poukázať na komentár publicistu I. Hoffmana TU, ktorý ako jeden z mála sa dá čítať. V komentári sa zamýšľa nad rušením koncertov J. Nohavicu, že odmietol vrátiť Puškinovu cenu, za prebásnenie Vysockého a Okudžavu. To, že Nohavica dostal Puškinovu cenu z rúk prezidenta, neznamená, že ide o Putinovu cenu. J. Nohavicu si pamätám ako pesničkára z roku 1968, keď spieval a brojil proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy do býv. ČSSR. V tejto súvislosti ma napadá, čo s tými, čo síce nedostali žiadne vyznamenanie, ale za minulej éry velebili dané zriadenie a Sovietsky zväz  „ o stošesť“. Tí za to sa neraz stali významnými verejnými činiteľmi, či umelcami, aj keď vďaka vtedajšej vládnej socialistickej a prosovietskej garnitúre?

Ak z hľadiska (Česko) Slovenska bol niekto odsúdeniahodný politik, tak to bol určite L.I. Brežnev. On bol iniciátorom invázie vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR. Pamätám sa na jeho arogantné rokovanie vo vlaku v Čiernej na Tisou, kde ani nevystúpil. L.I.Brežnev bol pooktóbrovým (1968) vedením štátu – tzv. husákovské vedenie, považovaný za „nášho dobrodinca“ a záchrancu socializmu u nás. Keď zomrel v roku 1982, vyšli u nás noviny v čiernom orámovaní. Viď. dobové noviny:

Archív novín Nové Slovo, Tlačový orgán UV KSS. Archív Krajskej knižnice Nitra

Hoci mnohí sa tešili, že Boh nás zbavil tyrana, jeden, už vtedy zaslúžilý umelec napísal v týždenníku ÚV KSS, „dojemnú“ báseň k úmrtiu L.I. Brežneva. No posúďte – Odkaz Leonida Iľjiča:

Archív novín Nové Slovo, Tlačový orgán UV KSS. Archív Krajskej knižnice Nitra

Tak rozmýšľam, kto je vlastne zlý? Či J. Nohavica, pesničkár, ktorý dostal vyznamenanie za umelecké prebásnenie významných ruských básnikov a teraz podlieha sankciám, či básnik, ktorý nepodlieha žiadnym sankciám, hoci zrejme dobrovoľne, napísal panychídu na smrť gaunera a tyrana?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454898x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie