Založ si blog

Kam až siaha proti-ruská propaganda?

Kanaďania po zjavne zbabraných majstrovstvách sveta v hokeji pre U20, keď považovali mladých hokejistov za svadobčanov, potrebovali (asi) svoje zlyhanie prebiť niečím, čo vrhne zlé svetlo na iných. Tak vysadili niekoľko tímov pred odletom z lietadla. Samozrejme, že sa to týka najmä zástupcov bývalého „východného bloku“.

Naša tlač sa na tom zjavne priživila, aj keď nie celkom vhodne, nechcem to nazvať až „debilne“. Aj tak seriózne noviny, ako je Pravda sa objavili, dokonca tri články. Česi, ktorých ja mám rád, sa poponáhľali, debilné rozhodnutie posádky nekritizovať, ale „hodiť“ to výlučne na Rusov. Vraj mali rovnaké tričká, tak ich Kanaďania považovali tiež za Rusov. Z obrázku zverejnenom v Pravde vidieť, že „skutočne“ ľahko možno „zameniť“ Čechov za Rusov.

Foto zdroj: Pravda

Na červených a hnedých vestách majú napísané mená svojich tímov, na tom červenom dokonca v Angličtine. Česi tam mali napísané, podľa ich vyjadrenia – Czech Republic.

Aj podľa článkov v Pravde, Rusi netvrdili, že nedôstojne sa správali Česi a Rusov s nimi poplietli. Podľa tlače tréner S. Zubov, ktorý reagoval na vyjadrenie českého manažéra, povedal len toľko: „Česi všetko veľmi rýchlo zapreli a všetko zvalili na nás. My to neurobíme, ale robiť to, čo robia oni, je veľmi škaredé. Verzia, že ich nepustili späť na palubu, pretože si ich pomýlili s našou posádkou, je jednoducho smiešna.“ Osobne si myslím, že sa vyjadril chlapsky a logický. Podľa tlače: „Letušky totiž označili za výtržníkov mladých mužov v sivých mikinách“ – takže mohli to byť aj Česi, nie? Ani letušky netvrdili, že to boli Rusi!

Úsilie potvrdiť pochybenie Rusov ďalšími prítomnými na palube vyznieva tiež úsmevne. Okrem hlavného nadpisu článku: „Česi neklamú, potvrdili ďalšie výpravy. Ich mikiny sa naozaj podobali na ruské“, nič nie je, čo by poukazovalo na vinu Rusov a názov článku môže byť pravdivý  nič neznamenajúci, až na neschopnosť kanadského letiskového personálu.

Vzhľadom na plnú obsadenosť lietadla bola situácia neprehľadná. Nemali sme ale pocit a ani sme nevideli, že by česká výprava nejakým spôsobom porušovala pravidlá,“ vraví Pšenka. Pšenka ale nepovedal, že „som videl, ako ruská výprava porušovala pravidlá“. Aj Fín sa vyjadril: „Čo som počul, tak Rusi pili na palube vlastné zásoby alkoholu. Ale nevidel som to.“ Tak to od niekoho LEN počul!

Ja si myslím, že práve morálka bývalých „východných“ štátov je prísnejšia a viac zošnurovaná. Alkoholové odviazanie severských štátnych príslušníkov v zahraničí je známe. Len si spomeňme, kto robil výtržnosti v Prahe až do nepríčetnosti, muselo sa to riešiť na medzinárodnej úrovni. Boli to mladí Dáni a Fíni. Tým samozrejme, tieto dve udalosti nechcem spájať a alkoholizmus severanov zovšeobecňovať.

Hokejisti, najmä mladí, majú neraz tendenciu vystupovať aj na verejnosti agresívnejšie, tak ako je to na ľade. Je to v povahe hokeja. Táto vec vo mne evokuje spomienku na dávnejšiu udalosť, keď sa v Nitre konali MS v hokeji U18. Boli tu tímy významných svetových hokejových veľmocí, vrátane Kanady. Vtedy majstrovstvá vyhrali Bielorusi. Boli to práve mladí Kanaďania, čo neúspech (pretože pre nich nevyhrať je vždy neúspech), ťažko znášali. Ako za „odmenu“ nám na štadióne úplne rozmlátili šatňu, ktorú mali pridelenú. Urobili z nej „drevárničku“, ako sa to po slovenský hovorí. Keď sme ich dopravili na letisko, aby sme na nich nezabudli, rozmlátili nám aj autobus. Vybili väčšinu okien. Nemám z toho fotky, lebo vtedy ešte neboli k dispozícii mobily, ale nezveličujem, bolo to hrozné. To som nikdy predtým ešte nezažil.

V inom článku p. Repa píše: „Keď niekto príliš tlačí na pílu, často dosiahne pravý opak toho, čo zamýšľal. Tak ako prísna náboženská výchova plodí ateistov a tvrdé tresty a zákazy sa míňajú účinkom…“. Myslím si, že „tlačenie“ vždy a všade na protiruskú propagandu vyvoláva obyčajne opačný efekt. Tak, ako za minulej éry, neuvážená a protizápadná propaganda vyvolala „zbožňovanie“ západu a najmä USA. Všetko zlé „hádzať“ na Rusov, môže vyvolať úplne opačnú reakciu, najmä, keď argumenty sú povážlivé, ako aj v tomto prípade.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 456031x
Priemerná čítanosť článkov: 4108x

Autor blogu

Kategórie