Založ si blog

Matovič opäť plagiátorom?

Udalosti na domácej politickej scéne sa dejú tak rýchlo, že nestačíme to sledovať, nieto ešte aj včas reagovať. Nestačíme sa tomu ani diviť, čo všetko dokážu naši vrcholoví politici povystrájať! Ako keby vo vláde a parlamente boli LEN samí dementi a tupelá (cit. I. Matovič, aby som si neprisvojil cudzie myšlienky).

Matovič do NR SR pri odvolávaní ministra vnútra, prišiel (asi) len preto, aby opäť niečím upútal a na seba upozornil. Usudzujem to z toho, že do NR SR neprišiel vypočuť prejav prezidentky, čo je minimálne neúcta k hlave štátu. Tak sa pridal k tzv. fašistom, ako s obľubou všetci v koalícii pečiatkujú stranu Kotlebu, resp. Uhríkovcov.

Matovič zjavne obľubou používa grafické pomôcky na prezentovanie svojich názorov. Tak napr. ako na tlačovke SMER – SD, keď ešte bol v opozícii, kde tak pôsobil ako „cudzopasník“.

Foto zdroj: Pravda. I. Matovič ako opozičný poslanec na tlačovke SMER – SD.

Verejnosti je známy obrázok z NR SR pri prejave R. Fica pri predkladaní návrhu na odvolanie ministra Mikuleca. Aj tu sa však prejavil, podľa môjho názoru, ako plagiátor a podvodník. Podvodník preto, lebo podľa videozáberov túto grafickú pomôcku priniesol so sebou do rokovacej sály, tam si to len „domaľovával“, koloroval, obťahoval. Ja si myslím, že aj túto „pomôcku“ mu vyrobil niekto iný, napr. sestra jeho kamaráta, ako jeho diplomovú prácu. To, že táto „pomôcka“ nevznikla v sále NR SR, musel vidieť aj predsedajúci predseda NR SR, ktorý svojim vyjadrením ho kryl, že „to vraj vyrobil na mieste“, čo rokovací poriadok dovoľuje!  

Zdroj foto: Pravda

Matovič použil citát z piesne K. Kryla z roku 1969. Teda z obdobie, keď Matovič ešte ani nebol v pláne u svojich rodičov. Nemôže poznať súvislosti a okolnosti vzniku textu a piesne. Matovič teda použil cudzie myšlienky bez uvedenia zdroja. Nepoužil to ani adekvátnym spôsobom. Fico predsa nie je vrah, ktorý káže o morálke, ani nikoho neusmrtil. Kto usmrtil a káže o morálke, je jeho nominant a jeho bývalý súdruh z opozície, ktorý je teraz špeciálny prokurátor. Matovič v minulosti obvinil aj svojho koaličného partnera zo zabitia tisícoch ľudí z dôvodu neskorého zaobstarania AG testov. Takže, keď už, tak to mal použiť inde.

Určite veľa čitateľov si z nás pamätá na ostatnú voľbu prezidenta ČR, keď jedna z kandidátok použila slogan: „Metelesku blesku, žime dobre v Česku“. „Metelesku blesku“ je dobre známe z filmu Z. Svěráka, ktorý na danú kandidátku za neoprávnené použitie myšlienky podal trestné oznámenie. Neskôr to síce stiahol, z dôvodu mizerného volebného výsledku pani kandidátky.

Takže Matovič opäť plagizoval, a to verejne!

K napísaniu tejto úvahy ma vyprovokovala myšlienka Martina Suchého, analytika Nadácie Zastavme korupciu v súvislosti s podvodmi študentov pri záverečných písomných prácach:

„Ak študenti v tisícoch prípadov využívajú podvody na dosiahnutie vlastného prospechu v podobe úspešného ukončenia štúdia, pričom takéto konanie ostáva neodhalené a nepotrestané, je predpoklad, že keď raz budú zastávať vysoké pozície v štáte, nebudú sa správať inak.“

Chcem položiť dôraz na jeho vetu: „ …u nepotrestaných plagiátorov je predpoklad, že keď raz budú zastávať vysoké pozície v štáte, nebudú sa správať inak.“  … a v tom to je tá tragédia, že niektorí plagiátori zastávajú vysoké štátne funkcie a keď podvádzali pri diplomových prácach, k čomu sa aj priznali, tak je predpoklad, že sa správajú rovnako aj pri výkone svojej štátnickej funkcie. Ja si myslím, že p. Suchý má pravdu a potvrdzujú to aj každodenné aktivity niektorých našich politikov – plagiátorov. Prečo by sme im mali teraz veriť, keď podvádzali, aj keď nesmeli.

Podľa môjho názoru, nečestnosť plagiátorov  je horšia ako nečestnosť ostatných zlodejov a mafiánov. Ja súhlasím s replikou R. Fica na tej schôdzi NR SR, keď prehlásil, že „lepší mafián, ako plagiátor“. Zjavne aj on myslel na osobu predsedu NR SR, ktorý ho nazval „mafiánom“. V ňom človek má menej odsudzovať, že bol mafiánom, ako plagiátorom. Čiže súčasný predseda NR SR je lepšie, keď je mafián, ako plagiátor. Toť vše!

Úplne od veci bola reakcia druhého občana nášho štátu (žiaľ, o ktorom aj jeho tiež súdruh z opozície M. Beblavý píše, že človek ako Kollár by nikde na západ od Slovenska nemohol zastávať funkciu, ktorú má na Slovensku. Žiaľ, podľa mňa má pravdu) v reakcii na otázku novinára, že R. Fico poukázal na jeho „mafiánsku“ minulosť. Nevyvrátil tvrdenia R. Fica, ale zaútočil, že vraj Fico bol hlavou mafie, lebo ho M. Kočner nazýval „šéfom“. No áno, tak sme ho nazývali viacerí, lebo bol šéfom vlády a nie šéfom mafie. Keby bol šéfom mafie, tak by si s B. Kollárom musel tykať, ako mnohí iní mafiáni.

Matovič nás mohol pobaviť aj originálnejšími a aktuálnejšími sloganmi. Napr.: „Daňový podvodník na ministerstve financií o finančnej disciplíne káže“, alebo „usvedčení plagiátori v parlamente o čestnosti kážu“, alebo veľa ďalších námetov, na ktoré ich činy sú ako nevyčerpateľná studnica námetov.

PS 1.10.2021: Všetkým diskutujúcim, ktorí sa k blogu korektne vyjadrili a vhodne doplnili, úctivo ďakujem.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454912x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie