Založ si blog

Peniaze aj od nepriateľa sú dobré!

Tag: Rusko – Maďarská zmluva o preprave plynu. Trasovanie mimo UA. Podkopávanie ukrajinskej národnej bezpečnosti? Stará sa naša vláda o našu energetickú bezpečnosť?

Určite mnohí z nás zaregistrovali nedávno parafovanú zmluvu o dodávkach plynu pre Maďarsko z ruského štátneho podniku Gazprom. Podľa ministra zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska P. Szíjártóa: „v tomto svete plného neistôt, novopodpísaná zmluva dokáže garantovať energetickú bezpečnosť Maďarska na ďalších 10 + 5 rokov.“  Minister ešte dodal, že podmienky sú pre Maďarsko oveľa výhodnejšie, ako v zmluve platnej od roku 1995. V zmluve ide o ročný nákup plynu v objeme 4,5 mld m3 , čo Gazprom bude realizovať dvomi vetvami, a to: 3,5 mld m3 cez Srbsko – Maďarský interkonektor a 1 mld m3 cez Rakúsko. Treba ešte vedieť, že v roku 2020 až 48% spotreby plynu v EÚ bolo dodávané Gazpromom a v priebehu prvých dvoch mesiacov roku 2021 prepravovaný objem sa zvýšil o 23%. Gazprom vlani dodal do Európy rekordných 194 miliárd metrov kubických plynu. Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu stúpol o takmer 14 percent na 93,5 miliardy metrov kubických, napísala agentúra Reuters.  Maďarský minister ešte dodal, že: „dodávka energií pre Maďarsko je otázkou bezpečnosti, suverenity a stabilizácie ekonomiky, nie však otázkou politiky. Byty, domy, rodinné domovy sa nie celkom dobre dajú vykurovať politickými stanoviskami a deklaráciami, o to viac však plynom. To isté platí aj pre naše priemyselné podniky“. Aj premiér Orbán dodal, že táto zmluva je pre maďarských občanov a priemysel výhodná a on sa zodpovedá maďarským voličom. Aj z týchto prehlásení vidíme, prečo je V. Orbán obľúbený v Maďarsku, o to však menej v Bruseli.

Najmä zmena trasovania dodávky, vyvolalo u niektorých štátov prekvapivú, samozrejme negatívnu reakciu. Napr. na Ukrajine, ktoré nové trasovanie obchádza. „Rozhodnutie Gazpromu prerušiť prepravu plynu pre Maďarsko cez Ukrajinu ukazuje, že Rusko používa dodávky energií ako zbraň“, uviedol riaditeľ ukrajinskej plynárenskej spoločnosti.

Podľa neho je nutné odpovedať Rusku na tento postup „…sankciami proti plynovodu Nord Stream 2, ktorý obchádza Ukrajinu tým, že privádza plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.“ – zaujímavá úvaha, akoby Ukrajina nepoužívala trasovanie plynovodu „ako zbraň“. Dokonca na štokholmskom arbitrážnom súde žiada doplatenie od Gazpromu za prepravu plynu 11 mld USD.

Kremeľ to robí schválne. Nie je to rinčanie zbraňami, je to použitie plynu ako zbrane,“ napísal riaditeľ ukrajinskej spoločnosti na facebooku. Pripomenul, že pred časom Spojené štáty a Nemecko v spoločnom prehlásení uviedli, že adekvátne odpovedia, pokiaľ Rusko použije plyn ako zbraň. „Čakáme teraz na uvalenie sankcií na prevádzkovateľa plynovodu Nord Stream 2, ktorý na 100% patrí Gazpromu,“ dodal riaditeľ ukrajinského plynárenského podniku.

Táto nová, Rusko – Maďarská zmluva odštartovala diplomatickú prestrelku medzi Ukrajinou a Maďarskom. Predvolali si vzájomne veľvyslancov, čo je vážnym diplomatickým aktom. To akoby si predvolali vládu tej druhej krajiny. Je „zaujímavá“ logika ukrajinskej vlády – „Považujeme to za čisto politické, ekonomicky nerozumné rozhodnutie prijaté v prospech Kremľa a na úkor národných záujmov Ukrajiny“. Kyjev tvrdí, že „preprava plynu obchádzajúci Ukrajinu podkopáva jej národnú bezpečnosť, rovnako ako energetickú bezpečnosť Európy.“ No, je to logika, nad ktorým zostáva normálne zmýšľajúcemu človeku rozum stáť. Ukrajina považuje Rusko za svojho úhlavného nepriateľa, ale obídenie jeho územia, teda zrušenie povinnosti platby za prepravu a ev. možnosť kradnutia plynu, už im od nepriateľa vadí.

Podľa môjho názoru aj iné krajiny, ktoré bojujú proti Nord Sream 2 sledujú len a len svoje ekonomické záujmy. USA je to dodávka ich drahšieho a ekologicky menej čistého bridlicového plynu, ako aj ruské poplatky za prepravu Ukrajine, ktorá za tie – ruské peniaze – kupuje od Američanov zbrane, no proti komu? Proti Rusku!

To, že ekonomika by sa nemala miešať do politiky, mali by si uvedomiť aj naše tupelá (cit. Matovič) vo vláde. Mali by dbať o nás Slovákov, tak ako V. Orbán dbá o Maďarov. Naši však miesto zabezpečenie blahobytu pre nás, lezú do análu inej mocnosti, ktorá potrebuje len naše zákazky, najmä zbrojárske. Pri stave súčasných financií, budú to splácať ešte aj naši pra – pravnuci. Dúfam, že ak nie ináč, história vás zoberie na zodpovednosť, Matovič, Heger, Sulík, Naď, Korčok, and comp. Robíte všetko, často aj nadprácu, aby ste sa svojou protiruskou rétorikou zapáčili svojom tútorom, bez ohľadu na potreby tohto národa.

Keďže som dlho žil v ČSSR, dovoľte mi na záver jedno moje osobné občianske želanie v češtine: Igore Matoviči, už by jste konečně mohli jít do p… .

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452719x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu

Kategórie