Založ si blog

No jednoducho, D. Kováčik si to odsr.l.

(Ako to vidím ja)

Neprávoplatný rozsudok na D. Kováčika asi nikoho, kto sleduje dianie na Slovensku neprekvapil. Súčasná politická situácia, stav špeciálnej prokuratúry a špeciálneho súdu a (zhodou náhod) samosudkyňa tohto procesu, nič dobrého pre D. Kováčika a ja si myslím, ani pre spravodlivosť, neveštili. Tipoval som, že od špeciálneho prokurátora navrhovaných 13 rokov a prepadnutie majetku, samosudkyňa akceptuje a nepredpokladal som, že to ešte o rok „vylicituje“. Špec. prokurátor určite navrhoval trest na možnej hornej hranici, zrejme p. samosudkyňa sa niekomu chcela „zavďačiť“, keď už má blízku priateľku v novinárskej obci naklonenú tejto vláde, resp. tú, ktorá minulú vládu, s ktorou D. Kováčika spájajú, od srdca nenávidí (súdim podľa jej prejavov). Kým ešte p. novinárka chodila na tlačové besedy R. Fica, nedali sa pozerať, nie pre vyjadrenia predsedu SMER – SD, ale pre jej neustále „kvičanie“ a odskakovanie od témy. Odvtedy, čo R. Fico sa jej spýtal na údajnú spoločnú dovolenku s p. samosudkyňou a jej „naštandardné“ bývanie, mne sa zdá, že už na jeho tlačovky nechodí, teda, aspoň ju nepočujem chrliť žlč. Mohli sme zaregistrovať, že p. samosudkyňa vyhlásila, že necítila pri rozsudku na seba žiadny nátlak. Keď otvorím väčšinu novín, nič iné nečítam, len nátlak na odsúdenie kohokoľvek, kto akokoľvek môže byť spojený s R. Ficom. Že by samosudkyňa ustálal tento verejný nátlak? Sudkyňa môže rozhodnúť akokoľvek, za svoj rozsudok nenesie žiadnu právnu zodpovednosť. Predseda špec. súdu pred časom povedal, že za rozsudok nemôže dať sudcovi ani kárne opatrenie. Podanie trestného oznámenia v tejto súvislosti poslancami SMER – SD preto je veľmi platonické a impotentné. R. Fico bol však výstižný, keď „zablahoželal“ novinárom po vynesení rozsudku proti D. Kováčikovi.

Táto vládna koalícia je úplne vypočítateľná, t.j. keď niečo povie, môžeme si byť istí, že to tak nebude. Matovič „vyšaškoval“ premiérske miesto, teda na nejaký čas, ale nahradil ho ešte väčší neschopák, ktorý vo funkcii premiéra ešte klesol aj pod úroveň ľudového kazateľa. K ničomu v podstate nezaujme stanovisko a „svoje“ myšlienky prezentuje z papiera. Táto vláda nám pred voľbami sľubovala všeličo možné. Zatiaľ nič zo sľubov nesplnila. Nutne potrebuje „vykázať“ nejaký úspech, tak hľadá v každom „mafiána“, kto by nejako mohol byť spojený s predchádzajúcou vládou. Najjednoduchší manuál na úspech je:

  1. Nájdi nejakého kajúcnika, ktorý za odpustenie nepodmienečného trestu povie, že niekoho podplatil
  2. Nájdi kriminálnika, ktorý to potvrdí, že to videl aj cez nepriehľadné sklo. Ak je tupec, vyšetrovateľ napíše tú správnu výpoveď miesto neho
  3. Ak máš správneho špeciálneho prokurátora, hoci aj vo výkone trestu, a súdiť bude ten „správny“ samosudca, začínaš plniť vládny program.

Je zaujímavé, že keď ide o D. Kováčika, stačí vyjadrenie od nejakého kajúcnika či kriminálnika. Kováčikovi neveria, že nezobral úplatok. Keď ide o podozrenie na korupciu terajšieho ministra vnútra, tak sa ho opýtajú, či vzal úplatok. Je samozrejmé čo povie, a tak získa ich dôveru, že úplatok nezobral. Je to rovnako, ako keď Kolíkovej komisia na prešetrovanie úmrtia gen. Lučanského tvrdí, že nikto mu z dozorcov neublížil. Keď sa predsedu spýtali, ako to zistili, odpoveď: „Opýtali sme sa dozorcov“. No nie je to milé s nepriestrelnou logikou?

Smola pre D. Kováčika je, že v nesprávny čas bol v nesprávnej funkcii. Vláda zrejme nemohla čakať, keď mu uplynie funkčné obdobie, nutne potrebovali tam mať „svojho“ človeka. Terajší špec. prokurátor bol Matovičov súdruh v opozícii, aktívne bojovali proti Ficovi , tuším aj svoje kandidátky spojili, B. Kollárov priateľ (on to o ňom prehlásil), tak určite na tú funkciu bol optimálnym variantom. Urobili všetko, aby ním mohol byť – zmenili zákon, že ŠP už nemusí byť z radov prokurátorov, získali mu nezákonne bezpečnostnú previerku, poslanci, ktorí ho volili mu prepáčili aj to, že zabil a preto je vo výkone trestu. Zjavne mu odpustili aj tykanie so Zsuzsovou, zrejme je to blízka známosť.

Zjavne aj ďalšie obžaloby pôjdu cez korupciu, nakoľko to rieši špeciálna prokuratúra a špeciálny súd, teda „naši“ ľudia. Takže D. Kováčik má skutočne smolu. Napr. taký Trnka, podľa mňa je asi najväčšie zlo v histórii na prokuratúre, on stále je prokurátorom, aj keď na nižšom stupni a so zníženým platom. Nedostal ani len kárne opatrenie.

Táto vláda, ako som už uviedol, potrebuje prezentovať nejaké výsledky. Vždy majú plnú hubu „právneho štátu“ a najmä boj s nejakou „mafiou“. Na to je dobrý aj bývalý spojenec mafiánov. Najväčším úspechom a uspokojením tejto vlády je – viď. obrázok. Spokojnejší by boli len keby miesto Kováčika tam bol napr. R. Kaliňák a najmä R.Fico, to možno by aj od radosti cvrkli do gatí.

Foto zdroj: Pravda, R. Hüttner

Táto vláda je ako atómová štiepna reakcia. Moderátorom (spomaľovačom reakcie), aby nedošlo k nekontrolovanému výbuchu – rozpadu koalície a odchod na smetisko dejín, je moc, byť pri koryte. Na ich hodnotenie použijem časť komentára zo SME (Samo Marec), ktoré sa určite nedajú nazvať opozičnými: „Bez ohľadu na to, ktorej strane držíme a ktorú považujeme za tú našu, je štát v rozklade. Sme svedkami rozvratu jeho inštitúcií a ich otvoreného vzájomného boja, ktorý sa navyše v jedinečnej synergii snúbi s rozvratom spoločenským. Síce sme sa dozvedeli, že máme antitím, a to sme nevedeli, ale otázka je, čo môže z takejto jedinečnej synergie vzniknúť.No a odpoveď je, že nič dobré. Nemá totiž ako.

Súčasnú situáciu v štáte nie optimistický hodnotil aj otec arcibiskup R. Bezák v TA3. Nielen súčasnú, ale za posledných 30 rokov. O ňom nikto nemôže predpokladať, že smúti za minulým režimom, ale určite si to nepredstavoval že môže nastať súčasný marazmus.

PS. Možno v názve som mohol použiť iný „kulantnejší výraz“. To mi však napadlo hneď, ako som čítal rozsudok nad D. Kováčikom. Možno, viac by bolo vhodne, napr. No jednoducho, D. Kováčik to zlizol. D. Kováčik na to doplatil, atď.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452722x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu

Kategórie