Založ si blog

Reminiscencie pamätníka zo socializmu pri návšteve pápeža na Slovensku.

Návšteva pápeža je určite významná udalosť v živote každého veriaceho. Ináč by neboli ochotní podstúpiť riziko nákazy v tomto komplikovanom, pandemickom období. Iste je to pre nich zážitok na celý život, ako hovoril jeden účastník v TV, že „zazrel som na sekundu svätého otca naživo“. Určite sa návšteve teší aj slovenská (naschvál som nepísal „naša“) politická reprezentácia. Dostali sa do pozornosti médií a veľká časť obyvateľstva (dočasne) zabudla na každodenné trampoty, prudké zdražovanie základných životných vstupov, vyplývajúce často aj z ich neschopnosti a produkovania zmätočných vládnych rozhodnutí, keď riešia si len svoje vnútorné a koaličné problémy a nie problémy obyvateľstva. Pre nás Slovákov je nepríjemné aj to, že bývalý blízky známy mafiánov, dnes stojí v prvom rade pred pápežom. No proste medzinárodná hanba!

Keďže si veľa pamätám, táto návšteva , ktorú sledujem len okrajovo, vo mne evokuje niektoré udalosti z dávnej minulosti. Napr. návšteva Fidela Castra v Nitre v 70. rokoch minulého storočia. Aj vtedy sa všade upratovalo, maľovalo a tiež sa opravovali chodníky. Fidel však bol mladší, energickejší a viac tvrdohlavý. Samozrejme, vybral sa inou cestou, aká mu bola naplánovaná – opravená a uprataná. Nekomentoval to, asi bol zvyknutý na jednoduchšie podmienky, ako dnes pápež vo Vatikáne, či cirkev všade vo svete. Dnes pápeža vítali krojované deti, vtedy to boli úborovaní pionieri. Rovnako však vítali chlebom a soľou.

Zaujala ma návšteva pápeža na Lunik-u IX. Vybraní (a určite poučení) obyvatelia sa pochválili a chválili, najmä cirkevné organizácie, teda Selezianov, ktorí tam chvályhodne pôsobia.  V Pravde sme mohli čítať ich slová: „Vyrastať na tomto sídlisku je náročné, ale vďaka Cirkvi a Saleziánov sme obdobie dospievania prežili krajšie a zmysluplnejšie,“ povedala 28-ročná Nikola. … „Túžili sme s manželom odísť z tohto sídliska, ale nevedeli sme ako. Saleziáni nám vnukli nádej, že sa to dá. Vzali sme si hypotéku, kúpili byt a odsťahovali sa do inej časti Košíc.“ (Pravda TU)

Opäť reminiscencie z dávnej minulosti. Tesne po vojne bývali Rómovia (vtedy ešte nazývaní ako Cigáni) v našej obci v gete v stanoch. Už nemohli kočovať, žili v hrozných podmienkach. Nemali elektrinu, ani tečúcu vodu. Postupne sa však integrovali do majoritnej spoločnosti. So mnou do triedy chodilo niekoľko mojich Rómskych rovesníkov. Učili sa ako vedeli, mnohí sa vyučili rôznym, ich náture blízkym remeslám. Napr. kováč – podkováč, tesár. Robili korytá, z prútia plietli koše. Pásli kravy a výborne rozumeli koňom. Chodili zbierať po domoch, na vozoch, odpadový papier a handry. Neplatili nám, ale dávali hrnčeky. Každý, aj Róm, musel nejako pracovať. S obľubou chodili do českej časti spoločnej republiky. O dôvodoch obľúbenosti pobytu v Čechách, onoho času koloval vtip (viď. *). Div a svete, postupne si začali stavať vlastné domy. Vďaka svojej práci. Geto v našej obci bolo postupne zlikvidované. Aj bytovka, v ktorých teraz bývajú na  Luniku IX, bola postavená za socializmu, bola aj udržiavaná a obývateľná. Jedna sa už teraz, „za demokracie“ stala neobývateľnou, museli ju zbúrať. Asi vrámci likvidácie pozostatkov socializmu. Z toho všetkého mi vychádza, že návrat našich Rómov, do podmienok z polovice minulého storočia je vďaka súčasným, demokratickým podmienkam, ktoré keby neboli, už by sme nemuseli pozerať na tú biedu a neľudské ich životné podmienky. Dnes, asi 70 rokov po ich pobyte v gete bez elektriny a tečúcej vody, sa konštatuje, že: … na Luniku IX, nie všetci majú elektrinu a tečúcu vodu“. Nebyť súčasnej demokracie, by 28 ročná Nikola nemusela  ďakovať Selezianom, pretože by bývali, a bez hypotéky, vo svojom vlastnom (pretože teraz nebývajú vo svojom byte, ale v byte niektorej banky, čo im dala hypotéku) a ich deti by nemuseli chodiť do provizórne postavených škôl.

Foto zdroj Pravda. Návšteva pápeža na Lunik-u IX, v roku 2021.

Dúfajme, že naši rómsky spoluobčania pozorne počúvali slová svätého otca, keď: „Rómov pozval k tomu, aby v poctivej práci, dôstojnosti zarábania si na každodenný chlieb a v budovaní vzájomnej dôvery prekonali strach a rany minulosti. „Žehnám vám a prinášam vám objatie celej cirkvi,“ dodal pápež František. (Cit. Pravda).“ Nie celkom chápem, o ktorých „ranách z minulosti“ pápež hovoril? Možno  o tých, ktoré im spôsobila vláda pod vedením slovenského katolíckeho farára? Ak áno, lebo na iné si nespomínam, mal sa prítomným Rómom, miesto „žehnania a objatia celej cirkvi“ za tú cirkev sa ospravedlniť.

*) Prečo slovenskí cigáni (onoho času tak nazývaní) radi chodili pracovať do Čiech? Na Slovensku ich volali „Cigáni“ a v Čechách to boli „soudruzi ze Slovenska“.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452743x
Priemerná čítanosť článkov: 4079x

Autor blogu

Kategórie