Založ si blog

Hlúpa vláda robí trápne činy a zúfalé akty.

Hlúpi ľudia robia nezmyselné veci. To by nevadilo, keby tí hlúpi nesedeli aj v slovenskej vláde. Hlúpi ministri robia zúfalé akty. Keď to chcú prezentovať ako úspešný čin, sú trápni. Z množstva ich trápností je obťažne vyberať je ich veľa a rýchlo nasledujú za sebou. Jeden z týchto trápnych aktov bolo prezentovanie druhej (!) slovenskej evakuačnej misie z Kábulu s 28 Afgáncami na palube Spartana. Podľa oficiálnej správy sa záchranná operácia odohrávala v mimoriadne zložitých podmienkach a aj za prítomnosti slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v sobotu priletela do Kábulu vojenským lietadlom a pôsobila na tamojšom letisku dve noci (Cit. Pravda). Niektoré zábery zahraničných agentúr z miesta „činu“ ukazujú celkom „selanku“. Prezident USA dokonca deklaroval, že na letisku v Kábule Američanom pomáhali Talibanci, za čo sa im poďakoval. Tak sa mi zdá, že pán minister situáciu okolo evakuačného letu neúmerne dramatizuje. Nechcem tvrdiť, že tým si možno chce vylepšovať svoje zásluhy.

Foto zdroj: Sky.
Zjavne Holandská evakuácia z Kábulu. Keby to bolo niekde na letisku v Holandsku po pristátí, asi by nebol autobus označený holandskou vlajkou.

Niektoré ďalšie zábery z Naďovho afganského pekla.

Foto zdroj: Sky
Foto zdroj: Colorado public radio.
Zrejme česká evakuácia a možno medzi nimi sú aj 4 Afganci na žiadosť slovenskej strany.

Úspešnú evakuačnú misiu označil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) za „zázrak na počkanie“ alebo „nemožné do troch dní“. Vytešoval sa z toho ako hlúpy Jarko, keď si trafí prstom do nosa. Slovenský „zázrak“ evakuoval 52 ľudí, asi Afgancov napojených na Slovensko. Koľko evakuovali niektoré iné štáty? (Údaje zo Sky, ešte pred ukončením misie, konečné čísla sú vyššie)

United States Number evacuated (approx): 88,000, including 4,500 Americans

UK Number evacuated (approx): 15,000

France Number evacuated (approx): 2,100

Germany Number evacuated (approx): 5,100

Italy Number evacuated (approx): 4,400

The Netherlands Number evacuated (approx): 1,000+

Denmark Number evacuated (approx): 1,000

Belgium Number evacuated (approx): 1,400

Sweden Number evacuated (approx): 771

Norway Number evacuated (approx): 374

Hungary Number evacuated (approx): 540

Poland Number evacuated (approx): 900

Lithuania Number evacuated (approx): 50

Bulgaria Number evacuated (approx): 29

Canada Number evacuated (approx): 3,700

Australia Number evacuated (approx): 4,000

New Zealand Number evacuated: 200

Turkey Number evacuated (approx): 1,400

Russia Number evacuated (approx): 360

Slovenský zázrak ministra Naďa ani nespomínajú.

Ani v inom grafe, týždeň po „Taliban takeover“  „zázrak na počkanie J. Naďa“ nie je povšimnutý.

Ako ináč, Heger, ako poslušný mopslík, nezabudol na veľkého tútora, bez ktorého by sme v Afganistane vôbec neboli a dané problémy neriešili a evakuácia by nebola ani potrebná. „Preto naše veľké poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná,“ uzavrel premiér Heger. (Cit. Pravda). Nemám chuť sa pozerať na trápnu tlačovku, ale určite budú všetkých aktérov chváliť a im ďakovať, vrátane veľvyslankyne USA na Slovensku. Pochvala bude určite, ako za Čepičky (parafrázujúc z filmu Čierni baróni) pred rozvinutou zástavou SK, NATO a USA.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454878x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie