Založ si blog

Rusko ako agresor? Na vlastnom území?

Tí, čo pozorne sledujete dianie nielen na Slovensku, ale aj vo svete, určite ste zaregistrovali správy tipu: „KYJEV, BRATISLAVA. Kým svet sa sústreďuje na dianie na východe Ukrajiny, Rusko posilňuje prítomnosť v Čiernom mori. Cieľom je napadnutie Ukrajiny z juhu, operácia na spôsob vylodenia spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny.“ – toto je citát z mienkotvorného, ale najmä protiruského (a proti Ficovského) denníka.

Borell, čo mu „dal na frak“ S. Lavrov, keď si pomýlil Moskvou s Bruselom, uviedol: „S vážnymi obavami sledujeme ruskú vojenskú aktivitu v blízkosti Ukrajiny,“ napísal Borrell na Twitteri po telefonickom rozhovore s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, ktorého ubezpečil o „neochvejnej podpore zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny zo strany EÚ“.

Keďže svet dnes je nadmieru globalizovaný a rakety doletia na všetky miesta zemegule, všetky potenciálne vojnové ohniská sa týkajú aj nás. Nás už aj preto, lebo sme blízko tohto potenciálneho vojenského konfliktu, aj keby to bolo len lokálne.

Borell s vážnymi obavami sleduje „… ruskú vojenskú aktivitu v blízkosti Ukrajiny…“ – treba dodať, že na ruskom území.

Pozrime sa aj na iné agentúrne správy:

  • V máji až júni usporiada NATO najväčšie manévre Defender Europe 2021, od čias studenej vojny. Cvičenia sú plánované na vypracovanie obranných a útočných akcií vo východnej Európe a Pobaltí. Z partnerských krajín sa aktívne zúčastňuje Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina.
  • Deň predtým ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že Washington podporí Kyjev „v prípade eskalácie ruskej agresie“. Ako je uvedené v správe, prísľub Pentagonu sa vzťahuje aj na situáciu na Kryme. Americká strana tiež pripomenula, že od roku 2015 Spojené štáty vyčlenili Kyjevu bezpečnostnú pomoc vo výške viac ako 2 miliardy USD.
  • obchodný denník OilPrice.com uvádza: „V Bielorusku a na Ukrajine sa zdá, že Západ vedie hybridnú vojnu proti Moskve. Z Putinovho pohľadu je teraz jedinou možnosťou aktívny protiútok. Vojenskí analytici stále diskutujú o tom, aké sú možnosti Moskvy v najbližších dňoch. Väčšina očakáva takzvanú lokálnu eskaláciu, dramatickú a zničujúcu, ktorá povedie k nasadeniu ruských „mierových síl“.“

Takže pod zámienkou údajnej hrozby zo strany Ruska, NATO „rinčí zbraňami“ všade v okolí ruských hraníc. Ministri zahraničia štátov aliancie dali vyhlásenie v ktorom sa zdôrazňuje: „… že agresívne kroky Ruska predstavujú hrozbu pre bezpečnosť NATO, terorizmus sa označuje ako trvalá hrozba pre všetky krajiny ako celok. „Autoritárske režimy spochybňujú svetový poriadok založený na pravidlách, vrátane hybridných a kybernetických hrozieb, škodlivého používania nových technológií,“ uvádza sa v dokumente, ktorý cituje RIA Novosti.“ To ešte dodávam, že náš p. minister zahraničných vecí a EZ považuje za hybridnú zbraň aj ruskú očkovaciu látku proti Covid – 19!

Oxymoron vo vyhlásení – Zároveň sa partnerstvo krajín v spojenectve nazýva zárukou kolektívnej obrany spojencov. Dokument zdôrazňuje, že NATO je výlučne obrannou alianciou.

Možno niektorí z Vás si pamätajú, čo „vystrájali“ Američania na čele s J.F.Kennedym, keď v 60. rokoch Sovietsky zväz sa pokúšal umiestniť rakety krátkeho doletu na Kube. Bola to „Karibská kríza“ a svet bol na pokraji vojny.

Záujem USA o Ukrajinu nie je nové, podobne, ako o iné územia v blízkosti Ruska. Zintenzívňuje sa to zjavne od nástupu nového amerického prezidenta. Dočítal som sa:

V Spojených štátoch nastúpil do prezidentskej funkcie Joe Biden. Počas Majdanu a po Majdane ako viceprezident pri prezidentovi Obamovi sa veľmi angažoval za novú ukrajinskú moc prezidenta Petra Porošenka. Jeho syn Hunter zaujal pozíciu v riadiacom orgáne veľkej ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma holdings za päťciferný plat v dolároch. Victoriu Noolandovú menoval Biden do vedúcej funkcie na Štátnom departemente. Pamätáme si televízne zábery Noolandovej ako na Majdane rozdáva pečivo demonštrantom.“

Tí, čo si pamätáme pôvodné vyhlásenia V. Havla, toho, ktorého busta je v americkom Kapitole (asi za zásluhy o budovanie USA), počas „nežnej“ o.i povedal: „Postupne sa rozpustia vojenské združenia Varšavská zmluva a NATO“. Na Varšavskú zmluvu si už nikto ani nespomenie, zato NATO sa úspešne rozmáha. Už pohltila aj podstatnú časť rozpustenej Varšavskej zmluvy.

No povedzte, nie je to „milé“ a najmä „objektívne“?

PS, 6.4.2021: Na stránke MO SR sme sa mohli dočítať nasledovné oznámenie: „Ministerstvo obrany SR upozorňuje obyvateľov Slovenska, že v období od 29. marca do 4. apríla 2021 je cez územie SR plánovaných šesť cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl. Konkrétne pôjde o presun amerických a českých vojakov.“ Zrejme mieria na východ – Ukrajinu. Nemalo by to znepokojovať napr. Rusko?

V blogu sú použité citácie z dostupných elektronických médií.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452708x
Priemerná čítanosť článkov: 4078x

Autor blogu

Kategórie