Založ si blog

Matovič a jeho vládny cirkus.

Vládna kríza trvá v podstate od upadnutia eufórie z volebného víťazstva. Pocit víťazstva vyšumel, spory, ktoré boli aj vo vtedajšej predvolebnej opozícii, zostali. Postupne stratila význam aj spoločná rétorika vládnych strán – nadávanie na predchádzajúcu garnitúru – za čo všetko zapríčinili, prázdna špajza, devastácia zdravotníctva, atď. Nepreukázal sa ani podiel SMER-u na vražde novinára a ich prepojenie na mafiu. Toto „prepojenie“ zamrzlo len u Solymosa, ktorý ešte aj dnes pripisuje súčasné preferencie ním vedenej mini strany tesne pred zánikom na úrovni 0,00nič %, že: „Po vražde Kuciaka mali odísť z vlády R. Fica a keďže zostali, to im voliči neodpustili“. Akosi zabudol, že organizátori a vykonávatelia tejto brutálnej vraždy boli z juhu Slovenska a podľa ich mien – Zsuzsová, Szabó, Andruskó – maďarskej národnosti, a teda s veľkou pravdepodobnosťou aj ich voliči. Takže za zmenu zloženia vtedajšej vlády skôr môžu oni a to im voliči nezabudli.

Súčasný vládny cirkus sa dal predvídať. I. Matovič ani nepopieral, že bol šašo a aj ním zostane. Nie je chyba, že zo šaša sa stal riaditeľ manéže, chyba je tá, že sa aj naďalej chová ako šašo. Sulík mu teraz vyčíta, že „nedorástol“ do funkcie premiéra, atď. To má dorásť vo funkcii? Dorásť mal ešte pred prevzatím funkcie a nie učiť sa a dorastať v tak dôležitej funkcii, akou je funkcia premiéra. Poznám priliehavý citát na túto situáciu: „Neposudzuj šaša, ale zamysli sa, čo hľadáš ty v tom cirkuse“. Načo išli s ním do koalície, keď ho už predtým 12 rokov poznal a videl, že nedorástol do žiadnej štátnickej funkcie.

Je „zaujímavé“ aj vyjadrenie súčasnej europoslankyne Ďuriš Nicholsonovej: „Bola som toho celého súčasťou 11 rokov. Od začiatku som chcela urobiť zo Slovenska krajinu, z ktorej mladí ľudia nebudú chcieť zutekať. Dnes mám chuť pobaliť mojim deťom kufre“. Áno, až sem nás dostala aj ona, je to aj jej zlyhanie. Dobre pre ňu, že má kde odísť, možno ešte v Kanade jej zostali nejaké kamarátky a kamaráti.

Pani europoslankyňa vykresľuje aj charaktery ďalších aktérov tejto vlády, keď uvádza: „Dnes sa ukázali aj charaktery aktérov. Zbabelosť premiéra a to, ako narýchlo zneužila situáciu Veronika Remišová. Až tak, že zaútočila na najbližšieho spojenca – Richarda Sulíka. Ešte nikdy som nemala taký pocit, že slovenská politická scéna sa dotkla dna“. Keď hovorí o dne, hovorí o sebe a svojich súputníkoch. Remišovú, túto vyštudovanú bábkoherečku, stvoril Matovič. Stačilo jej na to nejaké bliakanie o kompe na Dunaji, za ktorú ešte ani dnes, keď už „má polícia rozviazané ruky“, ako to tvrdia, nikoho neobžalovali. Na jej nedávnej tlačovej konferencii povedala zaujímavú vec: „Slovensko prežíva najväčšiu krízu od II. svetovej vojny. Predčasné voľby nechceme, lebo koalícia, ktorá by po nás prišla, bola by to katastrofa pre Slovensko“. Brilantná logická úvaha p. (zbytočnej) ministerky. Prežívame najväčšiu krízu, ktorú oni spôsobili, ale po nich by prišiel chaos a katastrofa!!! Treba ešte väčší chaos a katastrofu, ako zapríčinila táto vláda?

O predsedovi Sme rodina, vieme asi všetko. Ak nie zo „stand – up comedy“ J. Gulíka, tak napr. z dokumentu Zastavme korupciu z relácie Cez čiaru s Palom Fejérom. Tam, sa o.i. uvádza: „Už od začiatku 90. rokov pritom policajti pracovali s informáciami, že B. Kollár robil obchody s Petrom Steinhübelom, ktorý sa stal bossom bratislavského podsvetia, či s Romanom Deákom, ktorý tiež patril medzi významných mafiánov.“…“Kollár svoju príslušnosť k podsvetiu opakovane odmieta. Náznaky, že o svojej minulosti nehovorí pravdu, však nikdy vierohodne nevyvrátil.“  V rozhovore pripúšťa, že dovážal počítače – jednotlivo, ktoré neprešli colným konaním a napísal ich na svojich kamarátov. Odkiaľ však na tie, aj keď jednotlivé nákupy, zohnal valuty? Žeby vekslovaním? Pamätám si to obdobie, počítače dovážali niektorí kamionisti, z ušetrených diét a veksláci. Vo videu B. Kollár hovorí, že si zakladal vlastné firmy, patrili mu lyžiarske strediská Donovaly, Tatry, atď. Vo mne sa vynára otázka, odkiaľ na to všetko mladý človek bez vzdelania zobral???

Ukazuje sa, že B. Kollár s týmito ľuďmi z mafiánskych zoznamov  vyrastal a spolupracoval. Aj tu platí teória evolúcie, kto sa prispôsobí, prežije. V jeho prípade do veľkej miery sa aj rozmnoží. Zrejme si zvykol z prostredia mafie, že si rozdelia teritória a vzájomne si už nekonkurujú. Preto niektorí prežijú a vďaka schopnosti adaptovať sa, môžu sa stať aj druhým najdôležitejším občanom štátu. Ako sa na takýto štát pozerajú mnohí doma aj v zahraničí je otázne. Najlepšie to vystihuje reakcia resp. „ne-reakcia“ prezidenta Zemana. Tento prezident bez ostychu dá najavo slovne alebo činom, čo si myslí. Býva dobrým zvykom prvú návštevu v slovenských vysokých štátnych funkciách absolvovať v Česku. Tak aj B. Kollár. Je zaujímavé, že (údajné) stretnutie týchto dvoch vrcholných štátnych predstaviteľov sa udialo neverejne (ako jediné). Asi si vieme predstaviť prečo. Myslím si, že prezident Zeman nechcel uraziť Slovensko, tak akože sa stretol s predstaviteľom Slovenska, ale de facto ho na Pražskom hrade neprijal. Ich stretnutie nemá verejne prezentované ani B. Kollár.

Myslím si, že predseda parlamentu sa vie orientovať v zložitých situáciách, preto prežil a vie loviť v kalných vodách, preto zbohatol. Aj tuto vládnu krízu takticky využíva vo svoj prospech. Teritória si rozdelili pri delení „moci“, tak sa do ostatných nestará. Nemá žiadne požiadavky, chce prežiť. Využíva to však vo svoj prospech. Predkladá len svoje požiadavky, akože pre dobro ľudí. Nechcú odchod premiéra, ale pomoc gastrosektoru a cestovnému ruchu. Tomu sektoru, kde „náhodou“ podniká aj Kollár. Tieto požiadavky síce krízu nevyriešia, ale „prihrial si svoju polievočku“ na veľkom požiari.

Hoci jeho strana vylučuje špekulácie okolo ďalšieho pôsobenia M. Krajniaka mimo parlamentu. Nezdá sa mi, že sa vzdal z dôvodu, že ako poslanec chce získať imunitu, keby V. Pčolinský začal „spievať“. Myslím si, že ide práve o obsadenie funkcie riaditeľa SIS. Na toto miesto má nárok Sme rodina, ktorá ako jediná stojí za Matovičom. M. Krajniak sa venoval v minulosti aj bezpečnostným otázkam, hovorí  politológ Cirner. Táto funkcia je dôležitá pre Kollára a Krajniak mal vždy ambície stať sa šéfom nejakej silovej inštitúcie. Krajniak je spoľahlivý podporovateľ B. Kollára, však ho aj nazývajú ako „Kollár + 1“. Je to zrejme ideológ a aj hovorca strany.

Ak by Kollár chcel obetovať nejakého ministra zo svojho košiara len ako gesto na riešenie krízy, tak logicky by to mal byť (tiež úplne zbytočný) podpredseda vlády Š. Holý , po odchode ktorého volá aj široká verejnosť.

Myslím si, že svoj podiel viny na súčasnej, vleklej kríze, nesie aj prezidentka SR. Pri svojich vyjadreniach na túto tému, používa podmieňovací spôsob prítomného času a hovorí v 1. osobe množného čísla, namiesto toho, aby adresne pomenovala problémy. Hovorí napr. „… mali by sme zmeniť štýl vládnutia…“ Keď prezidenti Kováč, či Kiska vystupovali v parlamente a tvrdo kritizovali vtedajšie vlády, opozícii sa to náramne pozdávalo. Prečo p. prezidentka, miesto pokútneho a individuálneho jednania nevystúpi k tejto téme v NR SR? Aj jej ostatné vyjadrenie 16.3. po stretnutí s Matovičom bolo nič nehovoriace.

Súčasná koalícia nechce predčasné voľby. Samozrejme! Niektoré súčasné vládne strany by sa vôbec nedostali do parlamentu, stratili by výnosný job (džob). Predčasné voľby by mali za následok aj nevyplatenie ďalších splátok za voľby v roku 2020, čo je pre nich významný príjem. Aj OĽaNO, ktoré by sa asi do parlamentu (možno) dostalo, by si výrazne finančne pohoršilo. Čo na to niekoľkočlenná s.r.o.?

Zdá sa mi, že Slovensko po roku v Chujave musí prežiť ďalšie roky v Chujave a len so škaredými dňami, aby som si požičal klasickú slovenskú literárnu predlohu.

Ešte jeden obr. na tému zadržania riaditeľa SIS.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454842x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie