Založ si blog

Rovní a rovnejší aj pri zatýkaní?

Súčasné veľkoplošné zatýkanie významných podnikateľov a verejných činiteľov sa dejú za veľkého mediálneho záujmu. Polícia tento záujem zrejme oceňuje a chce sa médiám zavďačiť, alebo aspoň (zrejme) zahrať divadlo. Po zuby ozbrojená eskorta, ako z nejakého Science fiction – invázia mimozemšťanov, vedie (väčšinou) v putách významného činiteľa, či oligarchu, ako to nazývajú médiá. (Ja pod pojmom „oligarcha“ rozumiem člena skupiny, ktorá úspešne podniká a tým vládne v určitom odvetví). Som náchylný uveriť tvrdeniu niektorých politikov, že ide o patrične zmedializované divadlo. Prečo by ináč, napr. čakali novinári – fotografi, pred domom bývalého policajného prezidenta cca hodinu pred tým, ako príde NAKA?

Na mňa pôsobí veľmi depresívne, ak niekoho vedú v putách. Nie každému však sú putá nasadzované. V novinách sa objavili úvahy a otázky, prečo napr. p. Haščák nemal pri zatýkaní nasadené putá (viď. Obr.). Úprimne som sa tomu potešil.

Foto: TASR, J. Kotian

Odôvodnenie (cit. agentúrnej správy): „Pri prehliadke priestorov Penty neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov na Jaroslava H. Vo svojom stanovisku to uviedla vedúca tímu Gorila“.

„Zadržaná osoba J. H. bola po vykonaní bezpečnostnej prehliadky, nakoľko k jeho zadržaniu došlo v budove Prezídia PZ. V tomto konkrétnom prípade, vzhľadom na vyššie uvedené ako i celkové vyhodnotenie bezpečnostných rizík, neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov proti zadržanej osobe,“ uviedla šéfka tímu Gorila v stanovisku.

Ďalej sa uvádza: „Taktika, spôsob vykonania zásahu, nasadenie síl a prostriedkov a použitie špeciálnej jednotky podľa nej vychádzali z individuálneho posúdenia aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií k osobám a priestorom, kde mal zásah prebehnúť. Podľa vedúcej tímu predstavuje sídlo Penty členitý administratívny priestor s viacerými únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a pred zásahom bol taktiež odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor. Veliteľ akcie pritom zodpovedá pri zásahu za bezpečnosť osôb, voči ktorým sa zasahuje, no zároveň za bezpečnosť osôb vykonávajúcich zásah.“

Odôvodnenie „hodné“ dôležitej policajnej osobnosti. Sledujme spolu: „V sídle Penty, kde je členitý administratívny priestor s viacerými únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a pred zásahom bol taktiež odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor“, veliteľ akcie vyhodnotí, že zadržanému nie je potrebné nasadiť putá! Zato, JUDr. Jankovskej, bývalej štátnej tajomníčke, po deviatich mesiacoch vo väzbe, po protestnej hladovke, keď podľa môjho odhadu váži cca 40 kg, použitie pút, teda donucovacích prostriedkov je potrebné.

Foto: Denník n

Keď vedú na súd „zaslepeného“ P. Ruska  určite je „nutné“ použitie pút, aby neušiel do Mali, resp. neublížil zasahujúcim policajtom.

Zdroj: TASR

Prípad z rovnakej kategórie ja aj zatýkanie špeciálneho prokurátora D. Kováčika. Starší človek so zjavnou nadváhou a zlou fyzickou kondíciou, čo nevládze stáť a musí si sadnúť na schody auta, určite by bez pút utiekol, resp. niekomu ublížil. Aj on bol zadržaný na policajnom prezídiu, ako p. Haščák.

Foto: TASR

Žeby p. predseda Fico mal pravdu, že ide o politickú objednávku s patričnou medializáciou?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454919x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie