Založ si blog

Sulíka opäť negovali? „Automat zdravia“?

Boj proti koronavírusu prebieha aktuálne na Slovensku podľa predsedu SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka chaoticky, sú ignorované názory odborníkov a riešenia sú predkladané zo dňa na deň. Preto Sulík pripravil vlastný plán boja proti koronavírusu. (cit. Pravda z 23.11.). Ako vieme, jeho plán vznikol na základe objednávky – poverením ministra hospodárstva (!) predsedom vlády SR. Podpredseda vlády, Sulík,  po návrate z dovolenky – pracovnej cesty plán aj pripravil, ale nakoľko podľa Matoviča „dostal úlohu z matematiky a on urobil úlohu zo slovenčiny“, tak ho „zmietol“ zo stola ešte skôr, než sa tam vôbec dostal. Matovič vyhlásil, že Sulíkov plán je nezodpovedný a jeho kroky populistické, aby si v Bratislave mohli dať cigaretku v reštaurácii a východ krajiny by kolaboval ako Bergamo. Takže Sulík svoj plán predstavil, keď už na tom pracoval len v réžii SaS pre širokú verejnosť, keďže Matovič na to nebol zvedavý. Plán pomenoval ako „semafor zdravia“. Inšpiroval sa, v tom čase, zo zahraničných modelov.  Keďže jednotlivé stupne „zamorenie – opatrenie“ sú vyznačené farebne, logický sa natíska pomenovanie „semafor“, ktorý hrá (obyčajne) tromi farbami. Aj minister Krajčí prišiel so svojim „semaforom“, takže Slovensko malo hneď aj dva semafory. Podľa strany Hlas sú dva pandemické plány hanba bandy amatérov. Veronika Remišová vyzvala koalíciu, aby sa s nimi nepredháňala.

Vznikol teda opäť nový plán ako „sa zbaviť hnusoby“ a zrejme bol kompromisný, nakoľko ho nepredstavoval Krajčí a Matovič, ale Krajčí a Sulík. (Matovič v tom čase už údajne „bol na medveďoch“). Tento model dostal názov „automat zdravia“ a podľa neho sa budeme riadiť. Pri predstavovaní tohto plánu sa Sulíkovi často vplietal pojem „semafor“, čo je logickejšie pomenovanie tohto plánu na postupné kroky zatvárania Slovenska, ale vždy sa opravil na „automat“.

„Automat zdravia“ je asi najmenej vhodné pomenovanie a vzniklo zrejme preto, aby znegovali Sulíkov nápad na „semafor“. Česi svoj plán, logicky, pomenovali PES – Protiepidemický system ČR – stupně pohotovosti dle aktuální epidemiologické situace.

Význam slova „automat“ – stroj, prístroj, zariadenie, ktoré samočinne vykonáva nejakú prácu. Napr. automat na výrobu fliaš, umývací automat, automat na kávu, atď. Je veľa automatov, ale automat na zdravie, si neviem celkom dobre predstaviť, hoci bolo by to výborné! Možno však, že to je len ďalší blábol Matovičovho ministra.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454875x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie