Založ si blog

Spoľahlivosť volebných preferencií.

Známy bonmot u štatistikov mi pripomínajú pravidelné a v médiách prezentované prieskumy volebných preferencií. Čitatelia tieto výsledky sledujú so záujmom, ja som k ním skeptický, lebo …

Otázka na štatistika: Ako sa stupňuje klamstvo? Vraj “Malé klamstvo, veľké klamstvo, štatistika”. Ja by som pridal aj štvrtý, najvyšší stupeň klamstva a tou je prieskum verejnej mienky.

O štatistike sa niekedy hovorí, ako o vykonávaní exaktných matematických úkonov s nepresným číslami. Tieto „múdrosti“ presne vystihujú zverejňované prieskumy volebných preferencií. Stačí, keď si porovnáme dva februárové prieskumy od dvoch rozličných agentúr:

Prieskum A:

Graf zdroj Pravda

Prieskum B:

Graf zdroj Pravda

Vypočítajme si z prieskumu A štatistickú chybu.

Červeným označené políčka v prieskume B sú mimo štatistickej chyby. Rovnako by sme mohli vypočítať „chybovosť“ prieskum B, ale je to zbytočné. Oba prieskumy sa zásadne od seba líšia a aj štatisticky sú nepresné!

Agentúry teda pracujú 53,3% nepresnosťou. Je to rovnako pravdepodobné, ako keby som si tipol , že či voľby vyhrá SMER, alebo Hlas.

Nakoniec však to uvidíme v predčasných voľbách, snáď niekedy aj budú.

V súvislosti so zverejnenými výsledkami sa zamýšľam, prečo v grafoch strany Republika vyznačujú hnedou farbou a ĽSNS s ešte hnedšou? Odkazujú s tým na typické farby z minulosti? Na farbu strany, ktorá je teraz zakázaná? Prečo teda tieto strany nezrušia súdnym rozhodnutím, ak s fašistami majú niečo spoločné? Ak s fašistami nemajú nič spoločné, prečo ich takto „pečiatkujú“? Možno niekto to viete, tak sa nechám poučiť. Toto s obľubou používa napr. Matovič, keď vystríha „pred návratom „mafošov“ a „fašúnov“. Z tých „mafošov“ ešte právoplatne nikoho neodsúdili a z tých „fašúnov“ ešte nezakázali. Žeby nás len strašil a prihrieval si svoju polievočku?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 455705x
Priemerná čítanosť článkov: 4105x

Autor blogu

Kategórie