Založ si blog

Ukrajinskí odídenci u nás.

Pravda nedávno zverejnila článok pod názvom: “Dopláca Slovensko na Ukrajincov? Ani náhodou, pre ekonomiku sú prínos, firmy chcú ešte viac cudzincov”. Výnimočne s Pravdou čiastočne súhlasím, už aj z dôvodu, že argumenty sú podporené skutočnými údajmi a vyjadrením odborníkov. O pozitívnom význame odídencov z Ukrajiny u nás dedukujem aj z vyjadrenia a z nadšenia jedného môjho známeho. Bol niekoľko týždňov na JIS-ke Internej kliniky FN v Nitre. Bola tam 24 hodinová služba, nejaký mladý lekár a dve sestričky. Cez deň ich bolo samozrejme viac. Slovenské sestry, skúsené dámy v stredných rokoch, boli veľmi neochotné, až arogantné. Mal dojem, že niekedy robili až schválnosti. Nemohli ste proti tomu nič robiť, len to strpieť. Po nejakom čase tam prišla nová mladá sestrička, podozrivo ochotná a usmievavá. Málo hovorila, väčšinou len – áno – nie. Ukázalo sa, že je z Ukrajiny. Bola slnečným lúčom v čiernej diere FN. Obdobne veľmi ochotný bol aj jeden sanitár, on síce nemusel hovoriť nič, môj priateľ usudzoval, že bol tiež odídenec z UA, súdiac podľa dobre viditeľného tetovania na ruke. Mal tam niečo v azbuke, predpokladal, že to nebol Rus. Otázkou je, či časom sa “neadaptujú” na pomery slovenských sestričiek, ktoré ich ochotu a usilovnosť zazlievali a vyčítali, zrejme im kazili negatívnu pracovnú morálku.

O dobrých skúsenostiach s ukrajinským zubárom tu v blogu písal aj jeden bloger, ktorý porovnával svojho dlhoročného slovenského a mladého ukrajinského zubára. Bodaj by takýchto odborníkov prišlo na Slovensko čo najviac, určite by boli prínosom. Ukrajinský odborník nepomáha len slovenskej ekonomike, ale aj on sa má lepšie, ako by zostal na Ukrajine. Nie je im čo závidieť, teda ich život doma aj v dobe mieru, nieto ešte za vojny.  Ja som bol niekoľko mesiacov na univerzite v Odese, tak to viem posúdiť z vlastnej skúsenosti.

Zahraničných odborníkov Slovensko nutne potrebuje, aj z dôvodu, že naši odborníci “unikajú” na západ, ako nikdy predtým. Aj podľa vyjadrenia môjho známeho z pobytu na JIS-ke. Bol tam starší primár, jeden docent z ošetrovateľstva a asi 5 mladých lekárov, ktorí zrejme tu získavali len skúsenosti a po vykonaní praxe, šup na západ, minimálne do Česká.

Už v tomto režime som mal murárov z Ukrajiny. Bolo ich tu legálne niekoľko a boli vďační za prácu. Okrem platby som poskytoval aj celodennú stravu. Problém bol zohnať potrebné množstvo valút na ich vyplatenie. Pracovali dobre a ochotne. Takto si chodili privyrábať aj k nám do Československa. Priniesli si so sebou aj jedného pomocného robotníka, ktorý “nahadzoval” do miešačky. Na prvý pohľad bolo vidieť, že nebol murárom. Vyzeral ako profesor matematiky, hoci sa k tomu nepriznávali.

Myslím si však, že popri tých poriadnych, čo unikajú pred vojnou a u nás chcú pracovať, určite je tu aj niekoľko takých, čo využívajú pomoc a pohostinnosť nás, ako aj ostatných štátov EÚ. O tých štatistika Pravda už nehovorila. Všade sa nájdu špekulanti. Premáva tu celý rad exkluzívnych značiek aut s ŠPZ UA, na ktoré by Slovák nemal. Pre nich vojna na UA je príležitosť zveľadiť si svoj majetok špekulovaním. Aj Slovákov je dosť takýchto jedincov, ktorí zbohatli napr. vekslovaním a dnes si len zveľaďujú svoj majetok. V Nitre sa povráva, že pobočku pošty vylúpil Ukrajinec.

Ďalšia otázka je, či títo odídenci – ojedinele, k nám “nepašujú” aj prvky propagujúce fašizmus. Minule za mnou zaparkoval starší Mercedes, ktorý mal na zadnom skle nalepenú nejakú nálepku, mne veľmi pripomínajúcu fašistickú orlicu. Posúďte samy podľa obrázku. Teraz si predstavte, keby to mal na svojom aute napr. Kotleba. Už by natvrdo sedel.

Foto: autor

Takže, podľa môjho názoru, čím viac odídencov k nám príde z Ukrajiny, až na malé výnimky, tým lepšie pre nás. Otázkou je, ako pocíti sama Ukrajine tento odliv mozgov aj pracovných síl. Tie milióny odídencov predsa doma musia chýbať. Ukrajina s nemôže „vyprázdniť“, keď státisíce zomierajú na bojisku a milióny sú odídenci. Myslím si, že väčšina už tu zostane, lebo podľa mňa (aj ministra Naďa) vojna sa v dohľadnej dobe neskončí. Ja slušných Ukrajincov má rád, rešpektujem ich a prajem im u nás príjemný pobyt a nech pre Slovensko sú užitoční.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454891x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie