Založ si blog

Štandardné rozhodnutie “expertky” Remišovej

Tag: Remišová, Zs. Simon

V Pravde sme si mohli prečítať odvolanie štátneho tajomníka u Remišivej pod názvom “Vláda bez dôvodu odvolala dlhoročného IT experta”.  Remišivá sa pre iné médium vyjadrila, že ide o “bežný manažérsky akt”. Žiaľ, v tomto jedinom prípade jej musím dať za pravdu, ide totiž o bežný jav našich ministrov. Svedčí to o ich manažérskej kultivovanosti, ako aj o ich ľudskom charaktere. U tejto vlády sme boli svedkami kompletného – manifestačného  odvolania prednostov okresných úradov a menovanie nominantov strany OĽANO na uvedené funkcie. Určite ani u nich na to Matovič & comp. nemali dôvod, ak za dôvod nepovažujeme, že prešli riadnym výberovým konaním pod gasciou inej vládnej garnitúry.

Nie je to však len špecialita tejto vlády, resp.Remišovej. Môj priateľ mi rozprával príhodu z obdobia krátkej vlády I. Radičovej.  Vtedy prišla do koalície aj maďarská strana Most – Híd a opätovne sa stal ministrom pôdohospodárstva Zs. Simon (čítaj Šimon). Krátko po svojom nástupe predvolal si všetkých riaditeľov rezortných organizácií na ministerstvo. Simon z prítomných vedúcich si zavolal do svojej kancelárie riaditeľa Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA).  Bol to relatívne mladý docent z SPU a nebola za ním žiadna medializovaná kauza. Toho Simon odvolal osobne. Ostatní riaditelia sa s ministrom ani nestretli. Zato  v zasadačke ministerstva ich “prepadli” dve pracovníčky z personálneho oddelenia ministerstva. Tam im oznámili, že minister Simon všetkých odvoláva z funkcie a vyzvali, aby ich nasledovali do kancelárie personalistiek. Tam im odovzdali, individuálne, odvolacie dekréty. Môj známy, mal bohaté skúsenosti z riadenia kolektívov, bol univerzitným profesorom a prešiel na ministerstve tromi (3) výberovými konaniami. Zostal nesmierne prekvapený, keď si na dekréte prečítal dôvod svojho odvolania – “bez udania dôvodu”.  Personalistiky boli také milé a ponúkli, zrejme každému odvolanému “právne poradenstvo”! Neviem, čo by im poradili.

Na miesto môjho známeho menoval Simon pracovníka z UKF, docenta na “technológiu” vzdelávania, ktorý o poľnohospodárstve nemal ani poňatia. Nový riaditeľ si  pritom  nechal aj svoj úväzok na univerzite (zrejme aby si zarobil viac).

Keďže odvolaný p. riaditeľ mal manažérsku zmluvu, jeho plat a koncoročná odmena sa odvíjala od dosiahnutých hospodárskych výsledkov podniku. Keďže tie boli dobré, ministerstvo mu bolo nútené vyplatiť adekvátnu časť odmeny. Podotýkam, za dobré hospodárske výsledky podniku.

Nový pán riaditeľ tam nepobudol dlho, koncom roka ho minister Simon odvolal, ale teraz nie bez udania dôvodu, ale pre zlé ekonomické výsledky. Dokázal prebytkový hospodársky výsledok po bývalom riaditeľovi premeniť za deficitný.

Žiaľ, ministri nie sú zodpovední za svoje rozhodnutia a nenesú následky za zlé rozhodnutia.

U Simona to nebol ojedinelý prípad. Odvolal aj veľmi schopného manažéra, len zato že v podniku zamestnal bývalého ministra poľnohospodárstva, svojho spolužiaka. Tento odvolaný riaditeľ potom vykonával tri funkčné obdobia primátora krajského mesta a bol aj žúpným poslancom, tým je doposiaľ.

A takýto manažér a človek, akým je Simon, sa chce vrátiť do slovenskej politiky! Našťastie predvolebné preferencie „jeho“ strany sú na úrovni 0,00xxx a do partie ho nechcú ani jeho súkmeňovci. Boh ochraňuj Slovensko pred takýmito manažérmi a či ministrami, akými sú aj Remišová, či Simon!

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 455358x
Priemerná čítanosť článkov: 4102x

Autor blogu

Kategórie