Založ si blog

Nobelová cena za mier – som vyjavený ako puk!

Každoročné udeľovanie Nobelovej ceny určite každého z nás „nesmierne vzrušuje“. Určite je to pekné, ak ľudia, ktorí posúvajú vedu, vzdelanie a tým aj pokrok dopredu, si zaslúžia úctu, uznanie a aj finančnú odmenu. Odmeňované oblasti výskumu sú však tak špecializované a úzko zamerané, že často tomu nerozumejú ani odborníci z danej, širšej oblasti. Nehovoriac napr. o fyzike či chémii, ale napr. aj o literatúre. Čítal som vyjadrenie známeho súčasného spisovateľa, že literárnu tvorbu tohoročného laureáta nepozná. Možno Nobelova cena za mier je to, čomu asi môže rozumieť aj široká verejnosť.  V tomto roku som očakával, že bude odmenená niektorá inštitúcia podieľajúca sa na zmiernení následkov pandémie, či iná inštitúcia, výrazne podieľajúca sa na upevnení mieru vo svete (alebo opäť prezident USA za stiahnutie sa z Afganistanu 🙂 ).

Určite ste zaznamenali novinovú správu: „Nobelovu cenu mieru za rok 2021 získali dvaja novinári — filipínska žurnalistka Maria Ressová a novinár pochádzajúci z Ruska Dmitrij Muratov za „svoje úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre demokraciu a trvalý mier“. Oznámil to v piatok v Osle Nórsky Nobelov výbor. „Slobodná, nezávislá žurnalistika založená na faktoch slúži ako ochrana pred zneužívaním moci, klamstvami a propagandou,“ uviedla predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová. No, „koukal jsem jak vejr“ – aby som použil české vyjadrenie môjho údivu. Výbor uvádza, že filipínska novinárka bola ocenená za: „odhaľovanie zneužívania moci, vyžívania násilia a stupňujúceho sa autoritárstva vo svojej domovskej krajine Filipínach„. Pred mnohými rokmi  počas môjho pobytu na jednej holandskej univerzite som sa stretol s niekoľkými študentmi z Filipín. Prekvapila ma ich výborná znalosť angličtiny dovtedy, kým mi nevysvetlili, že „u nich je toľko amerických vojakov a je tak silný vplyv USA, že angličtina je ich druhý oficiálny jazyk“. Určite je v tom trochu nadsázky, vyjadruje však výrazný vplyv Američanov v tejto ostrovnej krajine. Pýtam sa sám seba, ako je to možné, že v krajine pod gesciou USA sa nerozvíja demokracia, ale kvitne  „zneužívanie moci, vyžívanie násilia a stupňujúce sa autoritárstvo“. Keby to bolo napr. v Sýrii, tak sa nedivím, ale na Filipínach, v gescii USA? No dovoľte?

V prípade druhého ocenenia výbor uvádza: „Dmitrij Muratov sa v roku 1993 podieľal na založení ruských nezávislých novín Novaja gazeta, ktoré sú podľa Nobelovho výboru „v súčasnosti najnezávislejšími novinami v Rusku“. Ich dlhoročný šéfredaktor Muratov podľa výboru celé desaťročia „obraňoval slobodu prejavu v Rusku za podmienok, ktoré sú stále náročnejšie“. No, tu sa divím ešte viac, ako v predchádzajúcom prípade!!! Ako to, že za vládnutia zatracovaného V. Putina môžu v Rusku vychádzať, dlhodobo, nejaké „nezávislé noviny“ a môžu „obraňovať slobodu prejavu“? Ako to, že ich Kremeľ, nedal otráviť Novičokom, či nebodaj zavraždiť. Tak, ako to západná, slobodná žurnalistika a mierotvorné západné inštitúcie, napr. EÚ, aby sme zostali doma, resp. NATO, vždy deklarujú, ak sa niekomu, čo propaguje západnú demagógiu, niečo negatívne stane v Rusku, či niekde vo svete? Napr., ako to tvrdia o otrávení Navaľného, či smrti Politkovskej. Je možné, že v tom Rusku asi predsa len môže existovať aj alternatívna žurnalistika, ktorú aj „ocenením a finančnou injekciou“ západ podporuje? No, ja ani neviem!

Nositelia Nobelovej ceny za mier. Foto: Pravda

Táto téma je uvedená aj v Pravde. Dovoľujem si citovať dva diskusné príspevky, hoci je tam ich viac dobrých, podľa môjho názoru najvtipnejšie a sem sa hodiace:

  • Monika T. nič? Je najbohatšou novinárku, ziape na tlačovkách ako besná suka a metál nikde? Čo taká ženička v domácnosti Cichanovská? Alebo Bárdy? Tí si majú utrieť hubu? Kde je objektivita? (dudvah2)
  • Deset nominací na Nobelovu cenu míru za rok 1939 dostal bývalý československý prezident Edvard Beneš, který v září 1938 pod tlakem přijal Mnichovskou dohodu. Stejný počet nominací získal i tehdejší britský premiér Neville Chamberlain, jenž dohodu podepsal. Na cenu byl navržen i nacistický diktátor Adolf Hitler. (aachtung)

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 455361x
Priemerná čítanosť článkov: 4102x

Autor blogu

Kategórie