Založ si blog

Ad: I. Daniš: Káčer a Naď to povedali po lopate. No viac slušnosti by im nezaškodilo

Rád čítam komentáre p. Igora Daniša v Pravde. Sú vyvážené, výstižne, nie sú demagogické a myslím, že sú aj pravdivé. Píše, ako sa na komentátora Pravdy patrí.

K diskusii uvedených ministrov som aj ja vyjadril svoj názor v predchádzajúcim blogu. Pán komentátor diskusiu hodnotil v podstate rovnako, pri zohľadnení všetkých aspektov  kvalitnej žurnalistiky. K danej diskusii sa vyjadrilo veľa politikov, aj slovenských osobností, len záhadne pani prezidentka a p. poverený premiér mlčia. Možno obaja majú dôležitejšiu úlohu, ako sa starať o slušné Slovensko. Pani prezidentka predvádza svoje šatové kreácie od Mikloška na stretnutiach s bezvýznamným (majú len historický význam) holandský kráľovským párom a Heger si buduje svoju politickú budúcnosť, ktorú mu naordinoval Matovič, podľa Matovičovho vyjadrenia. V nejakom inom komentáre som čítal názor, že v slušnom štáte – v demokracii, by obaja ministri za svoj “výkon” v Humennom by boli okamžite odvolaní.

Pôvodne mi nebolo jasné, prečo títo dvaja najkontroverznejší ministri odvolanej vlády sa “terigali” do Michaloviec, aby tam hovorili o roku vojny na Ukrajine. Dočítal som sa však, že preto do Michaloviec, lebo tam opravujú zbrane pre Ukrajinu. Možno to miestnym obyvateľom vadí,  zrejme preto aj ten ich spravodlivý a spontánny hnev. Tento moment veľa vysvetľuje, aspoň pre mňa.

Chcem však pripojiť svoj názor k záverečnej časti komentára p.redaktora, ktorý uvádza: “Na druhej strane je pravda, že obaja ministri vysvetlili základné veci po lopate: prirovnali prípad Ukrajiny k údelu Slovenska a Československa, k Mníchovu, Viedenskej arbitráži či SNP.” Neviem, či je to správne prirovnanie, skôr ani nie je. Na Ukrajine, podľa mne dostupných informácií dochádzalo k výraznému obmedzovaniu práv ruskojazačnej národnostnej menšiny a nezriedka aj k ich fyzickej likvidácii. Aj súčasný spor medzi Maďarskom a Ukrajinou vyvoláva práve silné obmedzovanie ľudských práv maďarskej národnostnej menšiny, a to Maďari ani nie sú Ukrajincom nepriatelia, hovoria o tom verejne maďarskí vedúci politici. S Rusmi to mohlo byť ešte horšie.

V Mníchove nás “zapredali” práve naši terajší spojenci – Briti, Francúzi, lebo oni nechceli “nahnevať” Hitlera, mysleli si, že keď obetujú Československo (Slovensko bolo ešte súčasť Československa), zachránia si svoju “kožu”.

Hovoriť o Viedenskej arbitráži, bez spomenutia Trianonu, nie je celkom komplexné. Na základe tohto rozhodnutia (Trianonu) maďarské kráľovstvo prišlo o veľkú časť svojho územia, rozhodnutím víťazných mocností, a to aj strategického.  Napr. stratili prístup k Jadranslému moru. Maďarské kráľovstvo bolo aj námornou mocnosťou.

Nepovažujem za adekvátne, v súvislosti s bojom na Ukrajine, ani prirovnanie k SNP. Ani nechápem, ako napadlo Káčera, že :” Odkázal im tiež, že účastníci protifašistického povstania na Slovensku za druhej svetovej vojny by sa z nich povracali”. (Cit. Pravda). V SNP naši partizáni bojovali proti nemeckému fašizmu, aj proti jednotke Edelweiss, ktorého menovec je hrdinský – vyznamenaný bojový oddiel na terajšej Ukrajine. Možno to nie je ani náhoda. Bojovali proti fašistom za veľkej pomocí ZSSR, ktorí nám pomáhali humanitárne, vojenský aj s dodávkou zbraní, ako to SK robí teraz Ukrajine.

Poznámka, že to, čo robia, keby robili v Rusku, išli by do basy, bola veľmi trefná – aj keď možno nepadla na úrodnú pôdu.“ – písal p. komentátor. Myslím si, že je to absolútne „mimo“. Hoci, výrok Naďa, že kamery majú zachytené tváre protestujúcich, dáva možnosť, že sa tiež dočkajú „odmeny“ ako v Rusku podľa jeho poznámky. Poznámka Naďa neovplyvnila protestujúcich, lebo nežijú v Rusku a zrejme ani tam žiť nechcú. Protestovali proti súčasnej situácii na Slovensku a k názorom prítomných ministrov. Aj Káčer si dovolil „tykať“ staršej pani, čo je prejavom absolútneho pohŕdania, keď jej povedal: „ Ty chod volať na slávu pred ruské veľvyslanectvo“ (parafrázujem). Bolo to absolútne neslušné a nemiestne.

Poďakovanie diskutérom: Chcem a poďakovať za všetky diskusné príspevky, ktoré boli slušné, nie ako v Michalovciach diskutovali naši ministri. Mnohí svojimi poznámkami vhodne doplnili blog, ev. upozornili na chybu (goldmaster), za čo ďakujem. Chybu v blogu som opravil.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454880x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie