Založ si blog

Spoľahlivosť volebných preferencií.

Známy bonmot u štatistikov mi pripomínajú pravidelné a v médiách prezentované prieskumy volebných preferencií. Čitatelia tieto výsledky sledujú so záujmom, ja som k ním skeptický, lebo …

Otázka na štatistika: Ako sa stupňuje klamstvo? Vraj “Malé klamstvo, veľké klamstvo, štatistika”. Ja by som pridal aj štvrtý, najvyšší stupeň klamstva a tou je prieskum verejnej mienky.

O štatistike sa niekedy hovorí, ako o vykonávaní exaktných matematických úkonov s nepresným číslami. Tieto „múdrosti“ presne vystihujú zverejňované prieskumy volebných preferencií. Stačí, keď si porovnáme dva februárové prieskumy od dvoch rozličných agentúr:

Prieskum A:

Graf zdroj Pravda

Prieskum B:

Graf zdroj Pravda

Vypočítajme si z prieskumu A štatistickú chybu.

Červeným označené políčka v prieskume B sú mimo štatistickej chyby. Rovnako by sme mohli vypočítať „chybovosť“ prieskum B, ale je to zbytočné. Oba prieskumy sa zásadne od seba líšia a aj štatisticky sú nepresné!

Agentúry teda pracujú 53,3% nepresnosťou. Je to rovnako pravdepodobné, ako keby som si tipol , že či voľby vyhrá SMER, alebo Hlas.

Nakoniec však to uvidíme v predčasných voľbách, snáď niekedy aj budú.

V súvislosti so zverejnenými výsledkami sa zamýšľam, prečo v grafoch strany Republika vyznačujú hnedou farbou a ĽSNS s ešte hnedšou? Odkazujú s tým na typické farby z minulosti? Na farbu strany, ktorá je teraz zakázaná? Prečo teda tieto strany nezrušia súdnym rozhodnutím, ak s fašistami majú niečo spoločné? Ak s fašistami nemajú nič spoločné, prečo ich takto „pečiatkujú“? Možno niekto to viete, tak sa nechám poučiť. Toto s obľubou používa napr. Matovič, keď vystríha „pred návratom „mafošov“ a „fašúnov“. Z tých „mafošov“ ešte právoplatne nikoho neodsúdili a z tých „fašúnov“ ešte nezakázali. Žeby nás len strašil a prihrieval si svoju polievočku?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454615x
Priemerná čítanosť článkov: 4096x

Autor blogu

Kategórie