Založ si blog

PRAVDA, opäť ako za socializmu?

Denník Pravdu som odoberal ako abonent dlhodobo. Za minulej éry sme to museli (mali) predplácať z ideologických dôvodov. Keďže som pracoval na takom mieste (vysoká škola), kde sa vernosť k „rodnej“ strane vyžadovala, resp. implicitne sa predpokladala. Jedným z prejavov „vernosti“ bolo aj sledovanie dennej tlače, najmä Pravdy a Nového slova. PRAVDA prežila až do súčasnosti, Nové slovo zaniklo, prežil len redaktor p. Leško, ktorý sa otočil o 180 stupňov (nie o 360 stupňov, ako to odporučila nemecká ministerka obrany V. Putinovi). PRAVDU som predplácal dlhší čas aj za súčasnej éry ranného kapitalizmu u nás, ale naša doručovateľka ma od toho sústavne odhovárala, až som neodolal. Musela totiž každodenne kvôli jedným novinám chodiť asi 500 m do slepej ulice, a to sa jej nechcelo. Takže teraz čítam Pravdu v elektronickej podobe a vážim si, že nie je súčasťou „piana“, ako takmer všetky ostatné.

Za socializmu o Pravde koloval takýto vtip: „V Pravde sú pravdivé športové výsledky. Pravdepodobná je predpoveď počasia a ostatné je lož“. V podstate obsah všetkých novín bol jednostranne zameraný na podporu komunistickej ideológie, na pozitívnu propagáciu ZSSR a ostatných socialistických štátov. Na druhej strane boli zamerané antiamerický a protizápadne.

Ako každodenne sledujem súčasný obsah aj Pravdy, nadobudol som dojem, že sa aj ony otočili o 180 stupňov, takže sú zamerané výlučne proamericky a prozápadne, na druhej strane protirusky. Nikdy som netušil, že takéhoto obratu sa dožijem. Keďže sme v demokracii, jeden by očakával vyvážené spravodajstvo a sprostredkovanie názorov nielen vládnych, ale aj domácich opozičných politikov, však aj tých zvolili Slováci. Čitateľ, aj vďaka elektronickým komunikačným prostriedkov má prístup aj k iným informáciám a komentárom, okrem domácej tlače. Môže si vytvoriť svoj názor a dedukovať, že kde je asi pravda.

Táto téma ma napadla zo spravodajstva zo dňa 23.2., teda z výročia začiatku vojny na Ukrajine. Pravda priniesla k tomu názory týchto politikov:

Foto: Pravda

Je to skutočne „elita a výkvet“ našich politikov. Sú určite „mienkotvorní“ a „najdôveryhodnejší“ naši politici. Už chýbala len Remišová!

V tom istom čísle vývoj vojny, samozrejme po svojom, hodnotí gen. Macko. Ten generál, ktorý svoju vojenskú kariéru začal za úplnej totality a musel byť sakramentský ideologický spoľahlivý, keď postupoval po funkčnom a hodnostnom rebríčku. Podobne, ako novozvolený český prezident. Ten generál, ktorý prisahal na vernosť ZSSR a ostatným socialistickým krajinám.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je obrazok-19.png
Foto: Pravda

Pripomeňme si vojenskú prísahu. Aspoň pre dámy, ktoré na vernosť ľudovodemokratickej armáde a našim spojencom vo Varšavskej zmluve nemuseli prisahať:

Ja, občan československej socialistickej republiky, vedomý si svojej čestnej vlasteneckej povinnosti, prisahám pred bojovou zástavou vernosť pracujúcemu ľudu vedenému Komunistickou stranou Československa. Sľubujem, že budem vojakom statočným a disciplinovaným, že budem dôsledne a iniciatívne plniť ustanovenia vojenských poriadkov, rozkazy veliteľov a zachovávať vojenské tajomstvo. Svedomité sa budem učiť ovládať vojenskú techniku a zbrane, zverené mi pracujúcim ľudom, a pripravovať sa na boj, aby som mohol na rozkaz prezidenta a vlády československej socialistickej republiky Čo najlepšie brániť svoju rodnú vlasť a jej socialistický poriadok proti každému nepriateľovi.

Na obranu socializmu som vždy pripravený stáť pevne v radoch ozbrojených síl Československej socialistickej republiky po boku Sovietskej armády i armád ostatných socialistických krajín v boji proti jeho nepriateľom a nasadiť i svoj Život na dosiahnutie víťazstva. Tak prisahám!“

Nakoniec to poznáme všetci, čo sme boli na ZVS za minulého režimu.

Mne nevadí, že niekto má taký názor, ako sa prezentuje v Pravde, ale vadí mi, že to prezentujú ľudia, ktorí v minulom režime stáli pevne na strane socializmu a priateľstva so ZSSR.

Od Pravdy by som očakával vyvážené stanoviská a s poskytnutým priestorom pre všetky názorové platformy.

Rovnako ideologicky nevyvážené sú aj iné média. Do diskusných relácií opozíciu púšťajú len výnimočne  za prísnej separácie ich zástupcov. Za Republiku som ešte nikoho nevidel a napr. zo SMER-u väčšinou pozývajú len „B“ team. Je to  aj v „spravodajskej“ TA3. Šéfka spravodajstva p. Martináková, zrovna v Pravde pochvaľuje „svoje“ spravodajstvo: „Preto aj naša najsledovanejšia diskusná relácia V politike zmenila dramaturgiu a pribudli úvodné vstupy moderátorov. … Rasťovi Ilievovi a Rišovi Dírerovi tento formát celkom sedí.“ (Cit. Pravda). Predmetná relácia, keďže sa volá „V politike“ mohla byť vyváženejšia, čo sa týka diskutérov, lebo politiku netvoria len koaličné strany, ale aj opozičné. Aj medzi moderátormi by mohol byť nejaký zástupca sexuálnej väčšiny, keď už názorová platforma nie je vyvážená.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454868x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie