Založ si blog

Sme vo vojne proti Rusku?

Táto rečnícka otázka vo mne skrsla, keď som si prečítal nadpis a následne článok v Pravde.

Foto: Prinscreen Pravda 22.2.

„Zbrane pre Moskvu:  vstúpi Čína do vojny proti Ukrajine?“ – teda, ak Čína poskytne zbrane pre Rusko, de facto vstúpi do vojny proti Ukrajine? Pokračujúc v dedukcii, pýtam sa či všetci tí, čo poskytujú zbrane Ukrajine, vstúpili do vojny proti Rusku? Takže, de facto celé NATO, vrátane Slovenska je vo vojne proti Rusku? Táto otázka ma trápi aj preto, že nedávno český premiér Fiala tiež prehlásil, že „Česko je vo vojne“. Následne však Úrad vlády ČR na otázku diváčky toto vyhlásenie „zľahčil“ tým, že „český premiér to myslel len ako metaforu“. Rozmýšľam, či prem. Fiala sa nepreriekol a interne vedúci predstavitelia EÚ sa nepovažujú za „účastníkov“ vojny proti Ruska. Závažnejšia otázka je však tá, ako to vníma Rusko, či aj ono nás nepovažuje za účastníkov tejto vojny?

Vojna je vždy vážna vec, prináša utrpenie, sú veľké obete na životoch, zanecháva spúšť, siroty, vdovy, nešťastných rodičov, devastuje prírodu, atď. Preto „živenie“ vojny akýmkoľvek spôsobom je nehumánne a trestné. Každý, aj slovný náznak na podporu vojny, či možné vyvolávanie konfliktov je veľmi nebezpečné.  Ak p. Blinken, či redaktor v Pravde, lebo nevieme čo Blinken Čínskemu náprotivku skutočne povedal, považuje dodávky zbraní pre Rusko za „vstup“ do vojny na Ukrajine, myslím si, že treba veľmi dobre zvážiť každý čin, ktorý podporuje jednu, či druhú stranu vojnového konfliktu. A to aj vtedy, keď je vojna kdekoľvek na svete. Našťastie naša generácia nezažila na vlastnej koži vojnu a dúfam, že to tak aj zostane, že žiadna generácie Slovákov už vojnu nezažije.

Ešte na okraj uvedenej udalosti, stretnutia predstaviteľov Číny, USA a EU. Podľa môjho názoru, Čína je vážny medzinárodný hráč, ktorý významne ovplyvňuje dianie vo svete. Čínu každý predstaviteľ štátu musí brať vážne, ako z hľadiska mierotvorcu,  tak aj z hľadiska ekonomického. Čína zjavne nikomu nedôveruje a cháni si vlastnú krajinu, ekonomiku a ideológiu. Zjavne Čína nie je bezvýznamná ani pre USA, dedukujem tak z milého úsmevu Blinkena a zdržanlivý pohlaď jeho čínskeho kolegu.

Foto: Pravda

Osobne sa „divím“ tým politikom, ktorí Čínu neberú vážne, ako politickú, vojenskú a ekonomickú veľmoc. Aj naše, niektoré inštitúcie sa zachovali veľmi „netakticky“ keď vyvesili zástavy  Taiwanu pri návšteve čínskeho predstaviteľa, alebo keď medzi prvé akty novozvoleného českého prezidenta bolo telefonovanie taiwanskej prezidentka. Pán Pavel ešte nezavolal stávajúcemu českému prezidentovi, ale zato hneď zavolal na Taiwan. Neviem, čo tým sledoval, dúfam len, že nechcel len „naštvať Čínu (aj keď mne to môže byť jedno, že?)

Neviem, či aj náš poverený premiér a minister financií vie kde je „sever“? Pri nedávnom zdôvodnení podpory Ukrajiny zdôvodňoval našu orientáciu na západ a nie na Rusko. Pýtal sa o.i. takto (parafrázujem): „…kde kupujeme modernú elektroniku, mobily, … v Rusku, či na západe?“ Ja si myslím, že modernú elektroniku a najmä mobily, resp. komponenty do modernej elektroniky, dokonca aj do armádnych sofistikovaných zariadení, kupujeme najmä z Číny!

PS: V spomínanom článku je ešte uvedené, o.i. toto:“ … Jediným rizikom je nesprávna kalkulácia zo strany Pekingu, keď by si režim myslel, že vláda prezidenta Joea Bidena iba blufuje, keď hovorí o následkoch. No vzhľadom na reakciu USA na špionážny balón by malo byť Pekingu zrejmé, že Amerika to myslí vážne. …(Cit. Pravda)“. Ak som správne pochopil neskôr zdielané informácie, nešlo o čínske špionážne balóny, ale o meteorologické, či iné zábavne vzdušné objekty. Je škoda, že Blinken, na to konto, odriekol svoju účasť na rokovaniach v Číne.

Poznámka: Uvedený blog vyjadruje len moje myšlienkové pochody a úvahy na základe prečítaných informácií.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454128x
Priemerná čítanosť článkov: 4091x

Autor blogu

Kategórie