Založ si blog

Vlčanové gule a na čo všetko vedel nájsť peniaze.

V tejto ťažkej situácii pre Slovákov, určite nás všetkých „potešila“ priama a chlapská reč ministra Vlčana, že: „ K zníženiu cien potravín nedôjde, peniaze navyše som nenašiel(Cit. Pravda TU). Vidieť, že tento bývalý bankár, čo sa poľnohospodárstvu vôbec nerozumie, „má gule“, ale rozum a charakter určite nie. Ešte nedávno našiel, pre svojho štátneho tajomníka M. Kyseľa, 27 tis. Eur na jeho 6 svíň. Hoci, teraz už bývalý štátny tajomník, založil svoju firmu na malochov ošípaných pred 10-mi rokmi, zjavne to bolo „len“ kvôli bohatým štátnym dotáciám pre (niektorých) poľnohospodárov. Prečo by Mgr. Milan Kyseľ, absolvent Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v BB podnikal v tak, na „míle vzdialenom“ odbore, od politológie? Moje podozrenie na jeho už skoršie prepojenie na rezort poľnohospodárstva posilňuje aj fakt, prečo by na čisto odborný post na ministerstve, vybrali takého laika? Keby p. Kyseľ išiel za štátneho tajomníka na ministerstvo zahraničných vecí, to by som ešte chápal, ale na poľnohospodárstvo?  Resp. práve preto, že tam je bohatá studnica dotácií? Na čo všetko vedel minister Vlčan nájsť, a to nemalé peniaze, stačí si prečítať niektoré (ak nie všetky) blogy p. Patrika Magdoška, známeho to poľnohospodára, napr. TU

Hoci p. minister pre niektorých vie nájsť nadmerné množstvo peňazí, pre Slovákov, ktorých by mal zastupovať a chrániť, „nevie nájsť  žiadne peniaze navyše“. Slušne po česky povedané, na nás „hodil trus“, vulgárne po slovenský – sa vys.al. Vraj nenašiel pochopenie u ostatných ministrov! Tak čestný minister by „plesol dverami“ a odporúčal sa! To by bolo čestné a chlapské!

V tejto súvislosti ma napadá, ako v susedných štátoch – v Česku, ale najmä v Maďarsku a Poľsku, to vedia vyriešiť v prospech občanov, a to veľmi rýchlo. Teda vedia nájsť spôsob aj peniaze, ako v tejto ťažkej chvíli svojim občanom pomôcť. Určite by som tu len zbytočne opakoval, ako to vedel vyriešiť napr. Orbán. Naša verchuška – teda tí neschopáci a lúzri, podľa I. Matoviča – tupelá vo vláde, vrátane prezidentky, sa rozčuľujú nad tým, čo Orbán hľadá v Rusku u prez. Putina, miesto toho, aby sa od neho učili, ako treba robiť serióznu politiku pre svoju krajinu, pre svojich občanov. My, čo žijeme blízko maďarských hraníc, už teraz chodíme a budeme ešte viac chodiť nakupovať, tankovať do Maďarska. Čo ale tí, čo nemajú susedné krajiny po ruke, resp. žijú, čím ďalej, tým viac na hranici, či pod hranicou chudoby a nemajú ani na neustále sa zdražujúce cestovné?

U našich súčasných vládnych politikov ma zaráža aj tá skutočnosť, ako pred voľbami napínali svaly a ústa mali plné rôznych sloganov, napr. „stačí nekradnúť a bude na všetko“. Či kritika tej, čo už má vo svojej strane asi len dvoch členov a odišiel aj „otec zakladateľ“ (asi nemal na členské, alebo sa za svoj produkt hanbil), pre nevyčerpané európske zdroje minulou vládou – a teraz zisťujeme, že v čerpaní eurofondov meškáme ešte viac! (Prečítajte si napr. „Remišová má problémy s eurofondmi, vláda prosí Brusel o presun miliardyTU) Takže alebo nekradnúť nestačí, resp. kradnú rovnako aj oni!

Hlavná vec je však, že Heger aj Čaputová sa v súčasnosti, v dobe enormného narastania našich všetkých životných nákladov, majú obavu o Ukrajinu, o budovanie amerických základní na Slovensku, o spoločné vojenské cvičenie, miesto toho, aby sa starali o prežitie svojho obyvateľstva. Pani prezidentka má obavy o dostatok plynu pre Ukrajinu, aby im nebola zima. Prečo jej niekto urýchlene nenapíše slohovú úlohu na tému – zastavenie zvyšovania životných nákladov občanov SR, aby to ONA pred nastúpenou jednotkou svojich poradcov, LEN prečítala? Prečo národná rada ani nechce rokovať o opatreniach na zníženie negatívneho dopadu zvyšovania cien na obyvateľstvo? Prečo tí, ktorým je vzorom Amerika nezoberú príklad od Bidena, ako sa starať o svoj národ, aj za cenu klamstiev a uvalenia sveta na pokraj ďalšej – poslednej svetovej vojny (lebo ďalšia už nebude)? Zjavne aj v prípade Ukrajiny ide o ekonomickú problematiku a nie o ľudské práva, či blaho občanov tretích štátov. Potenciálne možnosti lacných pracovných síl v strednej a východnej Európy sa vyčerpali, resp. doznievajú a kapitalistický západ potrebuje nové trhy a lacnú pracovnú silu. Naši vládni politici si zrejme neuvedomujú, že „pripútaním“ UA bližšie k EÚ a NATO, si pílime konár pod sebou, a lacné ukrajinské pracovné sily už nebudú chodiť na Slovensko, ale zostanú doma, či pôjdu do Nemecka, či iných prosperujúcejších krajín s možnosťou vyšších zárobkov.

R. Fico má pravdu, keď hovorí, že čím skôr odíde táto vládna lúza na nejaké smetisko, tým lepšie pre nás! V tejto situácii kto by sa aj divil enormnému nárastu preferencií strany SMER – SD, ktorá najvýraznejšie chce riešiť zlú ekonomickú situáciu Slovenska? Je zaujímavé, že niektoré denníky o ostatnom prieskume, keď sa SMER dostal na čelo volebných preferencií, vytrvalo mlčia. Do popredia vystupuje aj Matovičova obmedzenosť, keď pri prepade preferencií jeho amatérskeho cirkusu (viď. napr. Tabak, ale aj všetci ostatní poslanci rad – radom), „melie“ o tom, koľko percent mali pred voľbami v roku 2020 a ako vysoko voľby vyhrali. Myslím si však, že aj tí, čo ich volili sa nechali „nachytať“ len raz a poučili sa.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454869x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie