Založ si blog

Heger klame, nepozná pravdu, alebo jednoducho je len tupelo.

Tzv. Obranná zmluva s USA zjavne polarizuje slovenskú spoločnosť. Keďže sme súčasťou NATO, a to veľmi aktívnou súčasťou, ktorá nám zabezpečuje ochranu, obranu a bezpečnosť pred nepriateľom, neviem prečo je potrebné mať ešte aj zmluvu s ďalším členom NATO, tzv. „Obrannú zmluvu“. Mne to vychádza, akoby sme NATO dôsledne neverili a bezpečnosť – obranu by sme zaisťovali cez ďalšieho garanta, hoci aj ten má už povinnosť „nás chrániť“ a spoločne aj s ďalšími, zabezpečovať našu bezpečnosť. Podľa (nejakého) ustanovenia zmluvy s NATO, napadnutie hociktorého člena aliancie, je napadnutím každého z členov a „agresor“ bude čeliť spoločnej odvete. Ja, čo nie som aktívny vojak ani politik, to svoj intelekt hodnotím vyššie, tomu celkom nerozumiem. Zatiaľ sa nepamätám, žeby niektorého člena NATO niekto napadol, ale si pamätám, ako NATO napadlo nečlena, napr. Srbsko, kde bombardovalo aj civilné ciele s nemalým počtom civilných obetí. Na podobné „mierové“ a „obranné“ aktivity NATO, v mnohých miestach zemegule, nie je problémom si spomenúť.

Ja sa pamätám na slová nášho, československého pacifistu V. Havla, ktorý povedal, že vojenské pakty, teda NATO a Varšavská zmluva, sa postupne rozpustia. Varšavská zmluva je cca 30 rokov minulosťou a NATO rozkvitá, rozrastá a posilňuje. To by nebolo na závadu, kedy rozmach tohto vojenského združenia posilňoval mier vo svete a znižovalo by to nebezpečenstvo vojny. Čiže, keby bolo zárukou mieru vo svete. Opak však je pravdou. Nekonštatujem to ja, ale významné svetové osobnosti, ktorí deklarujú, že v súčasnosti je najhoršia situácia od studenej vojny, teda od 50. rokov minulého storočia. Aj vtedy už vojna bola „na spadnutie“, spomeňme si na berlínsku, či kubánsku krízu. Kubánska kríza, pre tých čo to nezažili, vznikla, keď ZSSR chcela na Kube umiestniť svoje rakety, ktoré oproti súčasným boli len detskou hračkou. (To, že to boli nosiče jadrových hlavíc je nezmysel, u rovnakého typu rakiet som slúžil ako záklaďák). USA sa „vzbúrilo“, že ZSSR a Kuba ohrozuje jej bezpečnosť. Keď teraz Rusko žiada pre seba LEN bezpečnostné záruky, už každý štát si môže zvoliť spôsob svojej obrany, takže na Ukrajine, teda bližšie k Rusku, ako Kuba k USA, už môžu byť aj rakety s jadrovými hlavicami, ktoré do Moskvy doletia za 5 minút. Údajne Rusko svojimi vojakmi na vlastnom území ohrozuje suverenitu Ukrajiny. Atómové zbrane NATO ev. na území Ukrajiny zjavne „nemôžu“ ohrozovať bezpečnosť Ruska. Zaujímavá logika vecí, že? Len jeden by z toho „dostal mladé“, ako hovoríme na nepochopiteľné situácie, my Slováci.

Obranná zmluva s Američanmi nie je zásahom do slovenskej suverenity, povedal premiér Eduard Heger. „Sme posledná krajina na východnej hranici, ktorá túto zmluvu nemá podpísanú,“ hovorí s tým, že Slováci si pozreli ostatné zmluvy s inými krajinami a podarilo sa im vyrokovať s USA ešte lepšie podmienky. Heger zjavne nie je v obraze, klame, resp. je jednoducho tupelo, aby som použil slovník jeho ministra financií a predsedu jeho politického spolku.

Tí, čo čítajú aj iné správy, ako z Pravdy, zaregistrovali vyjadrenie nášho vojenského génia, Naďa. Dovoľujem si ho citovať z jedného blogu: „Napríklad v RTVS sa už dlhšie objavuje nejaká krajská sudkyňa (Dana Jelinková Dudzíková, pozn. red.), ktorá porovnáva českú a slovenskú verziu zmluvy o obrannej spolupráci s USA, pričom Česi takúto zmluvu ani nemajú.“ Je pravdou, že Česi nie sú bezprostredne na „východnej hranici“, ale sú na východnom krídle NATO. … a vôbec prečo Česko nepotrebuje „obrannú zmluvu“ s USA, keď ju má, podľa Naďa, väčšina členov NATO, aj tí, mimo východnej hranice? Alebo prečo Fínsko nemá takúto zmluvu s USA, hoci sú úplne na východe EÚ, hraničia s Ruskom a ani nie sú členmi NATO? A vôbec, spomínaná právnička zbehlá v medzinárodnom práve vyvracia tvrdenia Hegera, že: „sa Slovákom podarilo vyrokovať lepšie podmienky“. Kto vie, čo Heger čítal a porovnával a či vôbec niečo čítal?

Heger ďalej hovorí, že: „aktuálne je na Slovensku 20 až 30 vojakov z Ruska, ktorí sa starajú o ruské stíhačky Migy a majú voľný pohyb po krajine. Slovensko to podľa Hegera stojí 50 miliónov eur ročne.“ Neviem síce ako to s danou problematikou zmluvy s USA súvisí, že to spomína, ale keď už, prečo majú títo vojaci „voľný pohyb po krajine“, ak teda vôbec majú, o čom pochybujem? To, keď dovolíme (oni dovolia) voľný pohyb 20 – 30 technikov pre MIGy, je dôvod podpisovať „obrannú“ zmluvu s USA? Hoci, určite je to pre nás bezpečnostné riziko, že o našu vojenskú techniku sa stará „náš úhlavný“ nepriateľ. No jeden by z toho fakt „dostal mladé“!!!

Na podporu tejto zmluvy s USA sa postavil aj bývalý náčelník GŠ ASR. Ktovie, či si p. generál ešte pamätá na svoj vojenský sľub, keď vstupoval do ľudovodemokratickej armády Československa, keď prísahal na vernosť  Varšavskej zmluve?

Obranná zmluva s Američanmi nie je zásahom do slovenskej suverenity – hovorí Heger. Možno nie je zásahom do suverenity, ale vojenské sklady USA na letiskách Slovenska sú zjavne predsunuté pozície vojska USA, nie NATO, pri ich ev. východnom ťažení.  Netreba byť vojenským géniom, aby sme dedukovali, že tieto miesta budú prvé zasiahnuté pri odvetných akciách napadnutého. Takže ruské rakety na Sliač a Malacky doletia tak cca za 3 minúty. To nestihneme sa ani pos…ť od strachu za tak krátky čas. Tak veru, naši vojnoví štváči!

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 455520x
Priemerná čítanosť článkov: 4104x

Autor blogu

Kategórie