Založ si blog

Keď dvaja robia to isté, … Rusko vs. Lotyšsko

Oficiálna vládna propaganda robí najväčšiu chybu, keď nekritický sa prikláňa na jednu, či druhú stranu k ideológii niektorej svetovej veľmoci. Nekritický vyberá našich „priateľov či nepriateľov“, a to bez ohľadu na objektivitu, pravdivosť, či „logiku vecí“.

V minulom režime, teda za socializmu, bola idealizácia a velebenie všetkého sovietskeho tak „pritiahnuté za vlasy“, že v národe to vyvolalo úplne opačnú reakciu. Sovietsky zväz nám mal byť vo všetkom vzorom, hoci sme vedeli a videli, že nie vždy nám mali byť príkladom. Dnes sa situácia zmenila a oficiálna propaganda nám „tlačí kaleráb do hlavy“ a nekritický velebia všetko, čo je americké a pochádza z USA. Hoci aj tu vidíme, že nie je na to vždy dôvod. Keďže slovenský národ je sčítaný a rozmýšľajúci(zväčša) a dostatočne kritický, aj súčasná proamerická propaganda vyvoláva nezriedka opačný efekt. Vidieť to aj z nedávneho prieskumu. Citujem z prieskumu: „…Vyšehradské krajiny sa líšia postojmi k USA a Rusku, hoci sú všetky štyri členmi NATO. USA najmenej dôverujú Slováci (27 percent), … Slováci mu (Rusku) zase veria najviac (31 percent).“ Z toho vyplýva, že Slováci viac veria Rusku, ako USA, hoci len o 4%.

O nezmyselnosti a neobjektivite propagandy svedčia aj dve, po sebe idúce správy, ktoré sa objavili v našich médiách. Použijem citáciu z Pravdy, ktorá zrejme prebrala vyjadrenia oficiálnych osobností a orgánov:

Správa č. 1:

Spojené štáty už spojencom oznámili, že sú vážne znepokojené najnovším sústreďovaním ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou“. (rozumej – sústreďovanie ruských vojsk na ruskom území – pozn. autor blogu) cit. Pravda. Následne americký mopslík – šéf Severoatlantickej aliancie sa poponáhľal s vyhlásením:

Šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v pondelok varoval Moskvu pred „agresiou“ voči Ukrajine. Reagoval tak na „rozsiahle a neobvyklé zhromažďovanie ruských ozbrojených síl“, ktoré spozorovali v posledných týždňoch na ukrajinskej hranici“ (opäť dodávam, že na ruskom území).

Správa č. 2:

 „V Lotyšsku sa cez víkend začalo vopred neohlásené vojenské cvičenie za účasti asi 3000 vojakov. Jeho dejiskom je oblasť v blízkosti hraníc s Bieloruskom.“ … Lotyšský minister obrany Artis Pabriks vysvetlil konanie vojenského cvičenie aj tým, že nie je možné vylúčiť presun časti migrantov, sústredených pri hranici s Poľskom, viac na sever, bližšie k hranici s Lotyšskom.“ – takže migranti nie sú ešte pri hraniciach s Lotyšskom, chápem tak to. … Dodal, (Pabrisk – cit. autor blogu) že Lotyšsko chce Bielorusku odkázať, že presuny jednotiek lotyšskej armády „nie sú len tak pre zábavu““. Zrejme jr to otvorená vyhrážka na možný vojenský konflikt.

V tejto súvislosti mi prichádza na myseľ aj stanovisko orgánov EÚ, keď pred časom maďarský premiér Orbán sa pokúšal zastaviť migráciu južnou trasou postavením plotu, ktoré malo proti tomu vážne výhrady a Maďarsko odsudzovali za „nehumánny“ čin.

Aj z uvedeného sa potvrdzuje známa slovenská pravda: „Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté“. vidieť to aj z uvedených prípadov Rusko vs. Lotyšsko či Orbán vs. Morawiecki.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452707x
Priemerná čítanosť článkov: 4078x

Autor blogu

Kategórie