Založ si blog

Chcel by som byť teraz u nás psom, alebo prečo to majú psy lepšie.

Je ťažká doba, obzvlášť na Slovensku. Nielenže nás gniavi Covid, ale aj naša vláda. Rozhodne je kríza. Aj vláda je krízová, nieže by krízu riešila, ale ju vytvára, znásobuje, zosilňuje. Týka sa to nášho každodenného života. Zmätky, ktoré vytvára a ako zmätočne riadi štát, môžeme vidieť v priamom prenose. Ako zasadá vláda, tento náš najvyšší výkonný orgán, sme mohli vidieť, resp. počuť, aj z nedávno zverejneného zvukového záznamu priamo od I. Matoviča. O zmätkoch a nejasnostiach hovoria, hoci nechtiac, aj niektorí ministri. Hlasujú o uznesení, ktoré nie je pripravene a aj najinteligentnejšia ministerka tejto vlády (nemyslím Remišovú) sa musí spýtať, o čom idú vlastne hlasovať. Alebo minister Krajniak, po 9 hodinovom rokovaní oznámi, že ministri za ich stranu nepodporí rozhodnutie vlády, „Takýto trojdňový chaos, aký tu bol, nemôže pokračovať a nebudeme sa na ňom ďalej podieľať.“ . „Trojdňový chaos“, ktorý vytvárajú ONI, vláda ako celok. Musí to byť už úplné intelektuálne dno, keď jeden z najvýraznejších kritikov vlády R. Fica, píše o nápade povoľovať výnimky zo zákazu vychádzania sms – kami: „…až do akých šialenstiev môže vyústiť, ak v režime tiesňového (stresového) rozhodovania dlhodobo ocitne zostava mentálne indisponovaných politikov.“ (Cit. Denník SME). Veľavravný je aj komentár B. Bezáka: „Na dnešnej tlačovke dostal minister Heger otázku, či mu nepripadá neúctivé voči občanom, že opatrenia, ktoré majú platiť od pondelka, ohlasujú v piatok večer. Povedal, že mu to pripadá neúctivé, ale politika je umenie možného. Ale kdeže. Práve naopak. Občania sa na Slovensku cítia ako onuce, lebo vládna politika je diletantstvom nemožných.

Títo mentálne indisponovaní diletanti, ktorí sa náhodou ocitli v roli politikov vytvárajú zmätky, ktoré nám negatívne zasahujú do každodenného života. Veľa sa o tom napísalo, či už z pera novinárov, alebo aj tu blogujúcich čitateľov či diskutujúcich.

K dnešnému dňu máme vyše 5 tis. úmrtí, a to len na Covid. Kto vie, koľko je to s Covidom, alebo aj bez neho. Nestačí, že zúri pandémia, už nie je dostupná ani bežná lekárska starostlivosť. Koľko ľudí zomrelo z dôvodu neposkytnutia včas (aj) bežnej lekárskej pomoci. Mám kolegu, ktorého mali operovať už vlani. Obvodný lekár mu vtedy neodporúčal ísť do nemocnice, lebo dúfal, že časom sa situácia v nemocniciach zlepší. Zhoršila sa, teraz už neoperujú takmer nikoho, kto nemá smrť na jazyku. Sused sa nakazil Covidom. Obvodný lekár mu odporučil, aby radšej zostal doma. Až sa jeho zdravotný stav natoľko zhoršil, že museli zavolať pohotovosť. Záchranár odporučil zostať doma s tým, že je vyššia pravdepodobnosť uzdravenia keď zostane doma, ako keď pôjde do (nitrianskej) nemocnice. Tak si zaobstaral (asi za 6 tis.) kyslíkový generátor, ktorý celú rodinu doslova udržal pri živote. Uzdravil sa, aj preto, že zostal doma.

Aby som neuvádza príklady len zo svojho okolia, úryvok z Pravdy zo dňa 5.2. „Rozvrat v priamom prenose. K lekárovi sa dnes tak ľahko nedostanete a potom už môže byť neskoro…, … To, čo sme ešte pred rokom považovali za samozrejmé a nemenné, sa rúca. Prístup k zdravotnej starostlivosti je obmedzený a dôsledky môžu byť vážne…. Pacient v čase korony často nedostane ošetrenie včas a jeho stav sa môže kvôli tomu úplne zbytočne zhoršiť. Ak by dostal liečbu hneď, nemuselo by k tomu vôbec prísť. Na Slovensku je už takých prípadov určite viac než dosť.“ …, atď.

Paradoxne vyznievajú slová pobúrenia do amplióna spred roka, vtedy ešte opozičného politika I. Matoviča, pred Úradom vlády pri pálení 5 tis. sviečok, že za smrť týchto ľudí môže (Ficova ) vláda z dôvodu rozkradnutého zdravotníctva. No, nie je ten život paradoxný? Matovič teraz mlčí.

Ako som prišiel na to, prečo je lepšie byť teraz psom. Môj pes, tzv. pouličná zmes, prestal žrať, zosmutnel. Zobral som ho k veterinárovi, bez predbežného teledohovoru a takmer bez čakania ho vyšetril. Zistil nádor na slezine. Dilemu operovať či utratiť, sme vyriešili v prospech operácie. Na druhý (!) deň ho zoperovali a na tretí ešte dostal infúziu a lieči sa. Prosím, to všetko za tri dni! Ktorý onkopacient – človek by sa s týmto mohol pochváliť?

Byť psom, v dnešnej dobe na Slovensku, má okrem rýchlej a adekvátnej zdravotnej starostlivosti, aj ďalšie, nezanedbateľné výhody. Aspoň niektoré:

  • Môže ísť von sa venčiť bez „modrého“ papierika – priepustky,
  • nemusí mať ani mobil na povolenie výnimky z vychádzania, ak to predsa len vláda zavedie,
  • na vychádzku môže zobrať aj mňa, svojho gazdu, za čo som mu veľmi povďačný,
  • nešťúrajú sa mu týždenne v nose,
  • netestujú ho Ag testami, ktorými testujú ľudí, nakoľko Matovič povedal, že: tými testami (čo nakúpil Sulík) by netestoval ani psa. Predpokladám, že ako premiér, vie o čom hovorí? (alebo on nikdy nevie o čom hovorí?),
  • nemusí sa so svojimi mladými on-line vzdelávať z domu, ako mladí ľudia už takmer 6 mesiacov,
  • nerieši dilemu ako chodiť do práce a či nedostane nakoniec aj tak výpoveď,
  • nesleduje tlačové besedy vlády, najmä Matoviča a jeho „roztlieskavačov“, nesleduje politiku, teda sa nestresuje,
  • atď., atď.

No povedzte, nie je u nás dnes lepšie psom ako ľuďom?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454934x
Priemerná čítanosť článkov: 4099x

Autor blogu

Kategórie