Založ si blog

Biblické paralely súčasnosti. Matovič a Kaifáš, Čaputová a Ponský Pilát?

Príbeh starý asi 2 tis. rokov o odsúdení a ukrižovaní Ježiša je všeobecne známy. Pre pripomenutie som si požičal niekoľko riadkov z príslušnej literatúry:

1) Skôr než sa začal súdny proces, bolo rozhodnuté, že Ježiš musí zomrieť (Jn 11, 50; Mk 14,1)12. Nehľadelo sa na neho ako na nevinného, prv než sa mu dokázala  vina.

2) Vyhľadali falošných svedkov, aby svedčili proti Ježišovi (Mt 26, 59)13. Náboženský predstavitelia si obvykle pripravili podrobne vypracovaný systém utajenia svedkov, aby si zabezpečili svoju beztrestnosť.

3) Ježišovi nevyhľadali, ani neumožnili žiadnu obhajobu (Lk 22, 67- 71).14

Náboženský predstavitelia nemali záujem na tom, aby Ježiša súdil spravodlivý súd. V ich mysliach Ježiš musel zomrieť. Táto slepá posadnutosť ich viedla k tomu, že prekrútili spravodlivosť, ktorú boli ustanovení chrániť.18

4) Ježiš bol zatknutý po zrádzajúcom bozku od Judáša. Judáš zradil Ježiša za tridsať strieborných.

5) Najprv tvrdia, že je zločinec, ale nič konkrétne čo by ho usvedčilo z nejakého zločinu.

6) Pilát dal Ježiša zbičovať, ukázal ho davu, ktorý opäť zachvátila zúrivosť, potom Ježiša vypočúval vo vládnej budove, vyšiel von a na nátlak veľkňazov odsúdil Ježiša na smrť.

(Cit. Ťaháky referáty)

Ľud nežiadal dôkaz Kristovej neviny, ale jeho odsúdenie. Pilát ešte stále chcel Krista zachrániť. „On k nim tretí raz prehovoril: Ale čo zlého urobil? Nenašiel som na ňom žiadnej viny, pre ktorú by zasluhoval smrť. (733) Preto ho potrescem a prepustím“ (Luk 23,22). Ľudí však rozzúrila už sama zmienka o prepustení. Kričali: „Ukrižuj ho!“ (Luk 23,21). Stále mocnejšie sa rozpútavala búrka, ktorú privolal Pilát svojou nerozhodnosťou. Ježiša zbičovali pred zástupom, takže klesal slabosťou a mal plno rán. „Vojaci ho vyviedli na nádvorie vládnej budovy pretória a zvolali celý prápor. Obliekli ho do purpurového plášťa a na hlavu mu nasadili veniec, upletený z tŕnia. A začali ho pozdravovať: Nech žije židovský kráľ. Bili ho po hlave trstinou, pľuvali naňho, klaňali sa mu a kľakali pred ním“ (Mar 15,16-19). Občas bezbožná ruka uchopila trstinu, ktorú mu dali do ruky, a bila ho po hlave tak, že sa mu tŕne vrývali do spánkov a po tvári mu stekala krv.

(PaedDr. o. diakon Rudolf Hreňo)

To bola história a teraz súčasnosť:

Náš p. premiér postavil svoj politický program na uväznení všetkých (podľa neho mafiánov), pod čím on rozumie všetkých, čo majú niečo spoločné s vládou R. Fica. To verejne hlása od začiatku, čo sa objavil na politickej scéne. Bez ohľadu na to, či sú vinní, alebo nie sú. Po nástupe na vládny post k tomu prispôsobil celý svoj výkonný aparát. Mne sa zdá, že jeho cieľom je odstrániť a potrestať najmä Fica, Kaliňáka, Počátka, Žiga, atď. Prečo by im inak odporúčal, „aby doma šúchali nohami a čakali kedy u nich zaklope NAKA“ (hoci, podľa mojich vedomostí NAKA nikdy neklope, ale vyrážajú dvere). A keď nie sú „tí najviac žiadaní“, tak je dobrý aj Kováčik, Gašpar, či Lučanský.

Vy nevidíte paralelu medzi 2 tis. ročnou históriou a súčasnosťou? Nevidíte paralelu medzi úsilím zbaviť sa Ježiša a dnes zbaviť sa všetkých, čo mali niečo spoločné s predchádzajúcou vládou? Terajšia vláda, takmer všetkých, na ktorých mala dosah, z vedúcich funkcií už odstránila. Nahradila ich „svojimi“ tzv. nepolitickými nominantmi (napr. predsedovia Okresných úradov – čo ich vyberala politická úderka OĽaNO, podľa vzoru previerkových komisií).

Dnes sa nedeje, ako v biblickom príbehu?

  1. Skôr než sa začne súdny proces, je rozhodnuté, že zadržaný je vinný. Nehľadí sa na neho ako na nevinného, prv než sa mu dokázala vina.
  2. Vyhľadávajú falošných svedkov, aby svedčili proti ním.
  3. Obžalovaného odrežú od svojich blízkych umiestnením do väzby na druhý koniec republiky (Lučanský – Prešov)
  4. Zatknú ich na základe zrady, resp. výpovede kajúcnika/ov, napr. Makó, … (Judáš za zradu dostal tridsať strieborných, Makó slobodu a možno aj beztrestnosť).
  5. Najprv tvrdia, že je zločinec, ale nič konkrétne čo by ho usvedčilo z nejakého zločinu.

atď.

Nevidíte paralelu, napr. Matovič – veľkňaz Kaifáš; vládna koalícia – veľkňazi; Čaputová – Ponský Pilát; parlamentná väčšina – dav, ktorého rev a krvilačnosť zosilňujú médiá; ZVJS – rímski vojaci, čo ubili Ježiša; bezbožná ruka, čo trstinou bila Ježiša – známy advokát blízky premiérovi a priateľ B. Kollára (on to o ňom prehlasuje); Makó, Böhm,… – Judáš; … a za Ježiša si dosaďte kohokoľvek z opozície, najlepšie zo SMER – SD, a hneď sa Vám objaví paralela.

Mihály Munkácsy: Ježiš Kristus pred Pontským Pilátom (wikipedia.org)

Budeme aj dnes svedkami justičných vrážd, ako v prípade Ježiša? Alebo už sa to deje?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452681x
Priemerná čítanosť článkov: 4078x

Autor blogu

Kategórie