Založ si blog

Kto to prirovnáva GP Žilinku k Biľakovi?

Moje úvahy nad jedným blogom v SME.

Politický nezainteresovaný občan musí vidieť, že politicky nezávislé konanie generálneho prokurátora SR (GP) p. JUDr. Žilinku „dráždi“ tých, ktorí by ho chceli vidieť, ako „nášho“ človeka. Pretože pán GP je ochotný postupovať LEN v súlade so zákonom, teda čestne a predvídateľne v zmysle zákona, pre mnohých sa stal „persona non grata“.  Mnohí z koalície ľutujú jeho zvolenie, čo aj verejne deklarujú a keď už ho nemôžu odvolať, aspoň chcú obmedziť jeho zákonom dané právomoci, a to aj v prospech špeciálneho prokurátora (ŠP). Nemali by však voľbu ľutovať. Myslím si, že to bol doteraz ich (možno jediný) dobrý a správny čin. Obmedzenie právomoci GP by bolo divné, nakoľko vzájomný vzťah medzi týmito dvomi orgánmi slovenského právneho systému sa vyvíjali dlhodobo, a keď sa dobre pamätám, bol to práve terajší ŠP, ktorý vo funkcie ministra tieto pravidla nastavil. Pán GP bol v danom blogu dokonca prirovnaný k V. Biľakovi! Pán generál v.v. uvádza: „Žilinka ešte nedosahuje „veľkosť“ Vasila Biľaka, ale jeho postup je znepokojujúci.“ Tento troj-hviezdičkový generál, čo zjavne odišiel do výslužby nakoľko nebol vymenovaný za náčelníka GŠ ASR (viď. Wikipedia) a ani politicky sa nepresadil za PS, sa opäť mediálne výrazne angažuje. Samozrejme, v provládnych a v proamerických novinách dostáva exkluzívne miesto. Kým napr. blog p. R. Fica v SME by ste zbytočne hľadali medzi najnovšími, či načítanejšími, aj keď je, blog generála v.v. je na prvej strane e-verzie TU.

O čom to píše? Napr. rečnícka otázka: „Akým právom a prečo nám generálna prokuratúra tají, k čomu Žilinka zaviazal Slovenskú republiku vo vzťahu k Rusku?“ – Netají, je to zverejnené! Asi pre svoje krvavé oči p. generál to nezaregistroval.

Generálny prokurátor SR by chcel zasahovať aj do disciplinárných (uvádzam to aj s gramatickou chybou v blogu p. generála) konaní vo vnútri americkej armády.“ – Nechce zasahovať, na Slovensku však chce každú protizákonnosť súdiť podľa slovenských zákonov. Je na tom niečo nenormálne? Ba naopak, chráni slovenských občanov, na rozdiel od mnohých iných ústavných činiteľov.

Žilinka sa nielen tvári ako vojenský expert, stratég a generál. On si už začína osobovať aj právo formovať vlastnú zahraničnú politiku…“. Neviem ako prišiel p. generál v.v. na tento nezmysel. Pán GP sa vôbec nemieša do vojenských záležitostí, ani ako expert, či nebodaj generál. Ak p. generál myslí na vyjadrenie GP k zmluve DCA, vyjadroval sa v rámci medzirezortného pripomienkového konania, k čomu v zmysle zákona má povinnosť sa vyjadriť. Skôr si myslím, že p. generál v.v. sa tvári ako expert na právo.

Vrchol nezmyslu v blogu p. generála v.v. predstavuje nasledovný odstavec: „ Ale to, že si verný priateľ ruského režimu musí najímať drahú tlmočníčku, ma trochu prekvapuje. Ako dôstojník som sám v Moskve finalizoval negociáciu viac ako 200 stranovej medzivládnej dohody medzi SR a RF o lete kozmonauta Ivana Bellu. Sám, bez tlmočníka, za diéty 30 USD/deň a to som robil aj „svjortku tekstu“ ruskej a slovenskej verzie Dohody so zástupcom ruského MZV. Za 2000 eur tlmočníčka musela hádam Žilinkovi prekladať aj „žblnkot vypitej vodky“.

  • Neviem odkiaľ berie tvrdenie, že „... je verný priateľ ruského režimu…“. Nikdy som nezaregistroval, že by sa tak pán GP prejavoval a v blogu na také chovanie nie sú odkazy.
  • Pán GP zrejme neštudoval za éry socializmu a verného priateľstva so Sovietskym zväzom, takže sa neučil a nehovorí rusky. Preto potrebuje tlmočníčku.
  • Keďže sa p. generál aj na vojenskej akadémii A. Zápotockého v Brne sa dobre naučil a zdokonaľoval v ruštine, zrejme v ZSSR absolvoval aj niekoľko vojenských cvičení vo zväzku armád Varšavskej zmluvy, dobre sa naučil po ruský a urobiť aj „svjortku tekstu“ za vtedy platné diéty mu nerobilo žiadne problémy. … a odvolanie sa na „žblnkot vypitej vodky“ môžu byť aj reminiscencie p. generála, nakoľko v súčasnosti sa ľudia častujú alkoholom menej, ak vôbec, ako v dobe „negociácie“ p. generála v ZSSR.

Osobne som bol vojak ZVS ako absolvent – katedrista tesne po príchode vojsk VZ do Československa. Vtedy, v L. Mikuláši, sme skladali aj vojenský sľub. Veľa z prítomných absolventov text prísahy odmietli podpísať. Teda dočasne odmietli, potom ich „presvedčili“. Na čo sa vtedy prisahalo?

Tu je text z internetu pre tých, čo neabsolvovali ZVS:

„Ja, občan československej socialistickej republiky, vedomý si svojej čestnej vlasteneckej povinnosti, prisahám pred bojovou zástavou vernosť pracujúcemu ľudu vedenému Komunistickou stranou Československa.

Sľubujem, že budem vojakom statočným a disciplinovaným, že budem dôsledne a iniciatívne plniť ustanovenia vojenských poriadkov, rozkazy veliteľov a zachovávať vojenské tajomstvo. Svedomité sa budem učiť ovládať vojenskú techniku a zbrane, zverené mi pracujúcim ľudom, a pripravovať sa na boj, aby som mohol na rozkaz prezidenta a vlády československej socialistickej republiky Čo najlepšie brániť svoju rodnú vlasť a jej socialistický poriadok proti každému nepriateľovi.

Na obranu socializmu som vždy pripravený stáť pevne v radoch ozbrojených síl Československej socialistickej republiky po boku Sovietskej armády i armád ostatných socialistických krajín v boji proti jeho nepriateľom a nasadiť i svoj Život na dosiahnutie víťazstva.

Tak prisahám!“ (koniec cit.)

Keď sa pozrieme na vojenské začiatky p. generála v.v. dostaneme sa ešte do doby socializmu: „…Vojenskú akadémiu v Brne absolvoval v roku 1988 s inžinierskym titulom…“(cit. Wikipédia). V tom čase sa na vojenskú akadémiu dostali len preverení a verní občania ČSSR, takže súdim a poznajúc vtedajšie zvyky, p. generál v.v. musel byť oddaný občan ČSSR a verný priateľ ZSSR.

Takže si osobne myslím, že p. generál v.v. má ďaleko bližšie k V. Biľakovi, ako pán GP Žilinka, a to nielen v láske k Sovietskemu zväzu, ale aj mentálne.

Samozrejme, každý občan môže mať svoj názor, ktorý sa niekedy aj vyvíja, možno aj účelne. Od generála by však človek očakával konzistentné chovanie a čestnosť, ledaže nepatrí medzi tých, ktorým vojaci ZVS v dobe socializmu hovorili „zelená guma“. Bol to slang s odkazom na „zelený vygumovaný mozog“.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454838x
Priemerná čítanosť článkov: 4098x

Autor blogu

Kategórie