Založ si blog

Csabovi z vďačnosti …

… táto veta ma napadla pri čítaní návrhu o vine a treste, ktorú predložil špeciálny prokurátor a súd to neodkladne odsúhlasil. Pána Csabu, nezvime ho tak, polícia, s ktorou zrejme spolupracoval a plnil želania vyšetrovateľov, zadržala koncom júla a 4. augusta už je opäť na slobode. Za rekordne krátke dva týždne! Na rozdiel od tých, ktorí sú týždne, či mesiace v najprísnejšej väzbe, aj na základe Csabových  pôvodných svedectiev. Polícia, prokuratúra, je mu zrejme vďačná aj preto, že jeho „navádzanie“ na krivú výpoveď akosi „natrel“ na svojho komplica, ktorý je teraz, aj vďaka polície, na úteku. Akoby sa pod ním a aj tým druhým, zľahla zem. Možno im pomohli „orgány“ dobre sa ukryť. Asi nebola náhodná kontrola posádky NAKA policajnou inšpekciou, či nepomáhajú skryť sa vyššie nemenovaným ich „spolupracovníkom“. Už sms správa z mobilu elitného vyšetrovateľa NAKA, ako ho definovali mnohé médiá, zverejnená v máji, vyvoláva v mnohých podozrenie z navádzania na krivú výpoveď.

Z verejne dostupných prameňov si pripomeňme predmetnú sms.

Ako túto sms vysvetľovali aktéri a zainteresovaní? Opäť niekoľko citácií z dennej tlače:

„Policajný prezident Peter Kovařík celú vec objasňuje. …. Vyšetrovateľ Ján Čurilla mi vysvetlil, že túto SMS zaslal operatívcovi, ktorý na prípade pracoval. Dôležitý je fakt, že SMS bola zaslaná 22. augusta 2020 o 9.40 hod., teda dva dni po výsluchoch, ktoré boli vykonané 19. 8. a 20. 8. 2020,“ napísal šéf policajtov.“

Toto je vysvetlenie hodné pre eléva pomocnej školy, nie pre policajného prezidenta. Viac zarážajúce je to, že tomu p. policajný prezident uveril a tlmočil to verejnosti, ako jasnú a pravdivú vec. Však to poslal „…dva dni po výsluchoch…“ svojmu operatívcovi. Ak tomu on uveril, myslím si, že bol jediný. Ešte v ten deň, ako sa sms dostala na verejnosť, som si „vymenil“ so svojim vnukom, ktorý v tom čase bol na štúdiách vo Fínsku, nasledovnú sms:

V priebehu 2 minút sme sa presunuli v čase z 25. mája, do 25. júna. A to sme amatéri a nie elitní a všetkými masťami mazaní vyšetrovatelia.

Je veľmi zarážajúce aj „vysvetlenie“ vyšetrovateľa, ktoré sprostredkovala hovorkyňa policajného prezídia pre médiá (len niekoľko fragmentov)“

Aké boli okolnosti a dôvody takto v bodoch operatívca informovať?

Vyšetrovateľ bežne informuje operatívu o zistených skutočnostiach a naopak, aby bol zabezpečený potrebný tok informácií. Spôsob, resp. forma komunikácie je rôzna. „ (koniec citátu) – ak forma a jazyk komunikácie medzi elitnými vyšetrovateľmi v závažnej a verejne sledovanej cause je ako v uvedenej sms, tak si ľahko vieme vytvoriť predstavu o intelektuálnej úrovni slovenských „elitných“ vyšetrovateľov NAKA. Hodí a to do najnižšej cenovej triedy krčmy, ktoré dnes už ani neexistujú. Aj „potrebný tok informácií“ logicky by mal smerovať od operatívca k vyšetrovateľovi a nie naopak.

„Prečo v závere p. Čurilla uvádza, aby tam jeho meno nej… l?

Nie je to v závere, je to samostatná správa, ktorá podľa obsahu zjavne nesúvisí s predchádzajúcou správou. Môžem len dedukovať, keďže to bolo už dávno, že sme pred tým komunikovali aj o iných veciach a tá druhá správa je reakcia na niečo iné, čo môže byť vytrhnuté z kontextu (vzhľadom na print screen obrazovky).“

Pán vyšetrovateľ hovorí, že: „…tá druhá správa je reakcia na niečo iné…“. Uveril by so aj tomu, keby „príkaz“: „Moje meno nech tam nejebe“, prišla operatívcovi v nasledujúcej minúte po odoslaní pôvodnej informácie, teda 9:43. Skôr to vyzerá tak, že p. elitný vyšetrovateľ si hneď spomenul, nech kajúcnik tam nespomína „jeho“ meno. Csaba to aj tak urobil, a keď sa to odhalilo, spomenul svojho komplica a nie p. plukovníka.

Táto vláda si dala do svojho programového vyhlásenia veľa vecí, mottom však bolo „zbaviť Slovensko mafie“. To, že sa im z toho programu zatiaľ nič nedarí plniť, deklarujú si vzájomne koaliční partneri. Stačí ich len počúvať. Matovič – Sulík, Kollár – Kolíková, v tej istej replike Osuský – Kollár, Remišová proti vlastným, atď. Hoci najmä Matovič a Kiska videli u nás LEN mafiánov, náš zástupca na európskej prokuratúre to tak nevidel, ako to nedávno v médiách aj uviedol.

Keď mafiáni neexistujú treba ich aspoň vyrobiť a najlepšie tak, že sú pritelia minulej vlády. Ja som náchylný uveriť „špekuláciám“ niektorých opozičných politikov, že za týmito „veľkými“ kauzami stoja ako objednávatelia špičky vládnej koalície. No a želania šéfov treba plniť, niekedy aj za každú cenu. Tí, čo máte skúsenosti s našou políciou, viete, že je to možné. Však aj pán vyšetrovateľ, „terazky“ podplukovník, chce byť generálom polície. Vyšší honor, vyšší plat, vyšší dôchodok, vyššie výslužné, … a ešte mu budú aj povďační. No kto by tomu odolal?

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 452684x
Priemerná čítanosť článkov: 4078x

Autor blogu

Kategórie