Prečo Matovič nechce zmiešaný volebný systém?

22. januára 2023, ninko, Nezaradené

Skrachovaný premiér a minister financií, stále však prvý muž najsilnejšej (dočasne poverenej) vládnej strany I. Matovič podmienil „zahlasovanie“ za predčasné voľby „zachovaním súčasného volebného zákona“. Uviedol, že táto ochrana je pre neho prvoradá, po jej schválení bude súhlasiť s termínom predčasných volieb v hociktorom termíne, už aj o dve mesiace (dodal s úsmevom), že ak sa to organizačne stihne. V inom rozhovore pre TV ako negatívny prípad uviedol maďarský volebný systém, ktorý on nazval „Orbánovým“.

Pozrime sa letmo na maďarský „ zmiešaný“ volebný systém. Maďari volia celkom 199 poslancov parlamentu. Z toho 106 väčšinou hlasov  v jednomandátových volebných obvodoch a 93 poslancov z celoštátneho zoznamu, podľa relatívneho počtu hlasov pre jednotlivé strany. Tento systém, ktorý je nazvaný „ D’Hondt“, podľa jeho autora – belgického matematika. Systém (pre 93 poslancov), zvýhodňuje väčšie politické strany oproti malým, roztrúseným stranám a straničkam. Takže väčšina poslancov je zvolená vo svojich volebných obvodoch, kde sa zodpovedajú svojim voličom a nie sú anonymní, ako teraz u nás. Maďarský volebný systém zaručuje aj zastúpenie národnostných menšín v maďarskom parlamente. Preto aj Slováci žijúci v Maďarsku majú svojho zástupcu v parlamente. Nie je pravdou ani to, čo Matovič uvádzal ako „odstrašujúci“ prípad, že Petržalka bude mať rovnaký počet mandátov (1), ako nejaká malá obec. Volebné obvody sa nečlenia podľa obcí alebo mestských častí, ale podľa počtu voličov. Takže napr. Petržalke môže byť viac jednomandátových obvodov, kým nejaká malá obec môže byť súčasťou väčšieho mandátového obvodu. Takže p. Matovič zavádza alebo jednoducho nerozumie tomuto zmiešanému volebnému systému, len ním stračí. Z hľadiska voliča – občana, je rozhodne spravodlivejší a bližšie k voličom, ako náš súčasný, ešte z čias p. Mečiara.

Chápem, prečo pre Matoviča je zachovanie súčasného volebného systému zásadný a podstatný a je ochotný tomu všetko podriadiť. Podľa uvedeného zmiešaného volebného systému by neurčoval, ako jediný vlastník politickej s.r.o, celú kandidátnu listinu, ako doteraz, ale len jej (menšiu) časť. Je pravdou, že tak by sa nemohli dostať do parlamentu občania typu „Pročkovci“ či „Tabakovci“ a im podobní. Zato by voliči mohli voliť kandidáta, ktorého poznajú a mohli by ho aj „brať na zodpovednosť“.

PS: P. Orbán už dlhodobo výrazne vyhráva voľby v Maďarsku. Je obľúbený, lebo pracuje pre svojich občanov. Zhodou okolností môj priateľ mi preposlal stanovisko (p. M. Semančíka z TN), prečo je V. Orbán taký populárny v Maďarsku. Tu je jeho krátke vyjadrenie:

Moja poznámka (p. Semančíka): „Rozhodujúce je to, že je vlastenec. On pracuje na blaho vlasti. Nie ako naši zapredanci na blaho svoje a svojich chlebodarcov“.