Založ si blog

Hlúpnu (niektorí) naši bývali politici I.?

Neviem, či aktívna činnosť v politike neohlupuje aj tých, čo na prvý pohľad by mohli či mali, byť múdri. Sú to aj dobre vzdelaní ľudia, ktorým zrejme nepísala diplomovú prácu „sestra kamaráta“. V súvislosti s DCA ma (nemilo) prekvapili vyjadrenia niektorých bývalých politikov, napr. p. Dzurindu, či p. profesorky I. Radičovej. Denník N p. Radičovú cituje, aspoň predpokladám, že jej nedali do úst nejaký hoax, v Udalosti týždňa s nadpisom – „Nechceme dohodu s USA? Tak kúpme vetrone a valašky (udalosti týždňa)“. Zdá sa mi, že p. bývalá premiérka to musí mať, v tejto téme, v hlave pomotané. Dovoľujem si odcitovať podstatnú časť jej vyjadrenia, aby nebolo podozrenie, že jej slová vytrhujem z kontextu: „… Podpora pre proruskú orientáciu je na Slovensku síce marginálna (12 percent), ale menšinová je aj podpora pre prozápadnú orientáciu (23 percent). Modusová orientácia je aj – aj, alebo ani – ani východ či západ. A práve o túto skupinu sa snaží jedna aj druhá strana. Opozícia to robí podrazácky, predvádzajúc akrobaciu prekrúcania a popierania samej seba. Vie totiž, že síce polovica populácie považuje členstvo v NATO za dôležité pre našu bezpečnosť, ale zároveň si polovica neželá zariadenia NATO na našom území. A tu vidí potenciál oslovenia voličov. Hoci iba 20 percent občanov odmieta členstvo v NATO, prevažuje silný antiamerikanizmus. Nehrá s proruskou kartou, tá je slabá, ale so skúsenosťou okupácie v 1968 a s postojom, že USA chcú ovládať prostredníctvom NATO štáty ako Slovensko. Povinnosťou a zodpovednosťou vlády je však chrániť občanov a zabezpečiť ich bezpečnosť. Tých kúpených 14 amerických stíhačiek musí mať logistické a infraštruktúrne zázemie, vrátane technikov. Inak si ich môžeme dať rovno do múzea. O čom sa tu teda vôbec bavíme? To už potom fakt radšej kúpme vetrone a valašky – aj je to lacné, aj to nerobí hluk a ani žiadnu dohodu nepotrebujeme.“ (Cit. Denník N).

Takže k niektorými myšlienkami p. profesorky si dovoľujem polemizovať :

  • „Modusová orientácia je aj – aj, alebo ani – ani východ či západ.“
    • áno, Slováci majú zlé skúsenosti s mocnosťami, ktorí ich v kritických chvíľach, väčšinou zradili a rozhodli sa „vo svoj prospech“ – počnúc Mníchovom, čo asi bola najväčšia zrada na (Česko)Slovákoch, ale aj invázia vojsk VZ v 1968. Takže väčšina nechce tu ani východných bratov, či západných „priateľov“. Je na tom niečo nenormálne? Vlády by to mali rešpektovať a netlačiť nás na jednu, či druhú svetovú stranu. To je aj záruka, že by sme mohli vychádzať dobre so „všetkými svetovými stranami“, ako napr. Rakúsko, či Fínsko.
  • „Vie totiž, že síce polovica populácie považuje členstvo v NATO za dôležité pre našu bezpečnosť, ale zároveň si polovica neželá zariadenia NATO na našom území.“
    • Väčšina obyvateľstva súhlasila so vstupom do NATO, to je nepopierateľný fakt. Takže súhlasila aj so „zariadeniami NATO“ na našom území! Teraz však ide o zmluvu s USA a nie s NATO. Načo je ďalšia zmluva s USA, keď oni sú implicitne už v NATO, a to ako hegemón? Vojenský veliteľ NATO bol doteraz vždy Američan, Európan zastáva vždy len nepodstatného hovorcu NATO, ako napr. teraz ten Nór, či pred ním ten Dán. Ako to „funguje“ v NATO, môžeme dedukovať z vyhlásenia jedného bývalého zástupcu SK pri tejto vojenskej organizácii, múdreho človeka a populárneho slovenského spisovateľa. Povedal – k prejednávanej tématike sa môže každý slobodne, demokratický vyjadriť. Pri hlasovaní sa pozrieme ako hlasuje Američan, a tak hlasujeme aj my ostatní!
  • „…Hoci iba 20 percent občanov odmieta členstvo v NATO, prevažuje silný antiamerikanizmus….“
    • ak to takto vidí p. profesorka, občania asi majú na to svoj dôvod. Prečo niektorí politici nám vnucujú ich názor? Politici by mali rešpektovať názor obyvateľstva a nepresadzovať to, čo si myslia, že pre nás je dobré. Nie sú naši tútori. 
  • „…(Opozícia) nehrá s proruskou kartou, tá je slabá, ale so skúsenosťou okupácie v 1968…“
    •  tejto vete p. profesorky som neporozumel ani po opakovanom prečítaní. Žeby opozícia „hrala so skúsenosťou okupácie v 1968“, som si nevšimol. „Okupácia“ v r. 1968 nebola čisto ruská, ako sa to nám často podsúva. V našom krajskom meste boli napr. maďarské vojská, na severe to boli Poliaci. V západných Čechách boli takmer vojska NDR, zastavili ich na poslednú chvíľu, inak by to pripomínalo okupáciu Sudet hitlerovským Nemeckom. Jediní, čo odmietol účasť na tejto „invázii“ bol „diktátor“ Ceausescu. Je pravdou, že potom sa tu „usadili“ len vojenské jednotky z býv. ZSSR, kde boli napr. aj vojaci ukrajinskej národnosti – teraz naši priatelia. Napr. Kličkov (Ukrajinec) predsa vyrastal v Československu ako člen vojenskej rodiny!
  • „Povinnosťou a zodpovednosťou vlády je však chrániť občanov a zabezpečiť ich bezpečnosť.“
    • Áno, preto by tu nemali byť žiadne základne nad rámec vojenského paktu, ktorého sme členom. Ďalšie základne práve potenciálne ohrozujú bezpečnosť občanov, a to nielen z dôvodu zvýšenia nebezpečenstva ako cieľ útoku, ale aj ohľadom na zníženie kvality životného prostredia. Obavy občanov dotknutých oblastí nie sú neopodstatnené.
  • „Tých kúpených 14 amerických stíhačiek musí mať logistické a infraštruktúrne zázemie, vrátane technikov.“
    • Už dlhodobo údržbu súčasných slovenských bojových lietadiel MIG – (neviem ktorá verzia), zabezpečujú ruskí technici, ktorí sú tu, potvrdil to aj min. Naď. Aj Rusi tu musia mať, teda dočasne kým neprídu F-14, logistické a infraštruktúrne zázemie. O ruskej vojenskej základni som nepočul, ale rád sa nechám od p. profesorky poučiť.
  • „To už potom fakt radšej kúpme vetrone a valašky – aj je to lacné, aj to nerobí hluk a ani žiadnu dohodu nepotrebujeme.“
    • S týmto tvrdením p. expremiérky možno len súhlasiť. Keď sme členovia kolektívnej obrany pod dáždnikom NATO, už nič iné nepotrebujeme, vetrone a valašky máme vlastné, lepšie ako tie americké! Ani kupovať ich nemusíme.

Mne sa zdá, že DCA nie je jednoznačná a nie celkom v prospech Slovenska a Slovákov, dedukujem aj z vyhlásenia prez. SR, keď na „dovysvetlovanie“ potrebuje priložiť „Interpretačnú doložku“, s nulitnou  právnou silou miesto toho, aby všetko jasne obsahovala vlastná zmluva, a tým boli rozptýlené obavy všetkých Slovákov.

Niektorí naši politici prichádzajú do politiky už ako hlúpi. Neviem si však zodpovedať úvodnú „rečnícku otázku“, či naši (niektorí) bývali – múdri politici hlúpnu? Možno, len jednoducho trepú bez rozmýšľania.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454207x
Priemerná čítanosť článkov: 4092x

Autor blogu

Kategórie