Hlúpnu (niektorí) naši bývali politici I.?

25. januára 2022, ninko, Nezaradené

Neviem, či aktívna činnosť v politike neohlupuje aj tých, čo na prvý pohľad by mohli či mali, byť múdri. Sú to aj dobre vzdelaní ľudia, ktorým zrejme nepísala diplomovú prácu „sestra kamaráta“. V súvislosti s DCA ma (nemilo) prekvapili vyjadrenia niektorých bývalých politikov, napr. p. Dzurindu, či p. profesorky I. Radičovej. Denník N p. Radičovú cituje, aspoň predpokladám, že jej nedali do úst nejaký hoax, v Udalosti týždňa s nadpisom – „Nechceme dohodu s USA? Tak kúpme vetrone a valašky (udalosti týždňa)“. Zdá sa mi, že p. bývalá premiérka to musí mať, v tejto téme, v hlave pomotané. Dovoľujem si odcitovať podstatnú časť jej vyjadrenia, aby nebolo podozrenie, že jej slová vytrhujem z kontextu: „… Podpora pre proruskú orientáciu je na Slovensku síce marginálna (12 percent), ale menšinová je aj podpora pre prozápadnú orientáciu (23 percent). Modusová orientácia je aj – aj, alebo ani – ani východ či západ. A práve o túto skupinu sa snaží jedna aj druhá strana. Opozícia to robí podrazácky, predvádzajúc akrobaciu prekrúcania a popierania samej seba. Vie totiž, že síce polovica populácie považuje členstvo v NATO za dôležité pre našu bezpečnosť, ale zároveň si polovica neželá zariadenia NATO na našom území. A tu vidí potenciál oslovenia voličov. Hoci iba 20 percent občanov odmieta členstvo v NATO, prevažuje silný antiamerikanizmus. Nehrá s proruskou kartou, tá je slabá, ale so skúsenosťou okupácie v 1968 a s postojom, že USA chcú ovládať prostredníctvom NATO štáty ako Slovensko. Povinnosťou a zodpovednosťou vlády je však chrániť občanov a zabezpečiť ich bezpečnosť. Tých kúpených 14 amerických stíhačiek musí mať logistické a infraštruktúrne zázemie, vrátane technikov. Inak si ich môžeme dať rovno do múzea. O čom sa tu teda vôbec bavíme? To už potom fakt radšej kúpme vetrone a valašky – aj je to lacné, aj to nerobí hluk a ani žiadnu dohodu nepotrebujeme.“ (Cit. Denník N).

Takže k niektorými myšlienkami p. profesorky si dovoľujem polemizovať :

Mne sa zdá, že DCA nie je jednoznačná a nie celkom v prospech Slovenska a Slovákov, dedukujem aj z vyhlásenia prez. SR, keď na „dovysvetlovanie“ potrebuje priložiť „Interpretačnú doložku“, s nulitnou  právnou silou miesto toho, aby všetko jasne obsahovala vlastná zmluva, a tým boli rozptýlené obavy všetkých Slovákov.

Niektorí naši politici prichádzajú do politiky už ako hlúpi. Neviem si však zodpovedať úvodnú „rečnícku otázku“, či naši (niektorí) bývali – múdri politici hlúpnu? Možno, len jednoducho trepú bez rozmýšľania.