Vráti nás Kolíková do temného stredoveku?

4. decembra 2021, ninko, Nezaradené

Táto vládna koalícia síce nedokáže nič optimálne vyriešiť, dokáže však vždy prekvapiť, aj preto, že „Koalícia si hádže polená pod nohy, na ktorom sa všetci potkýname“, parafrázujúc aj slova prezidentky SR. Takto výstižne vypovedanú myšlienku od p. prezidentky som už dávno nepočul. Táto vláda dosiahla v ére samostatného Slovenska hneď niekoľko historických prvenstiev – má najnižšiu dôveru zo všetkých doterajších vlád, a dôveru stratila v najkratšom čase, ani nie v polovine času svojho vládnutia. Opozícia by si skutočne mohla nasadiť 3D okuliare a s popkornom na kolenách  vyčkávať koniec volebného obdobia, teda koniec vládnutia tejto 4 – koalície. Mohla by, ale zrejme nás, Slovákov a Slovensky, nechce nechať tak dlho trýzniť. Na rozdiel aj od p. prezidentky (zmarené referendá, atď.). Nezaslúžime si to.

Kým Matovič a kol. boli v opozícii, neustále „mleli“ o nejakom vládnom „zlepenci“. To, že ONI v súčasnosti sú ešte väčší a nehomogénny zlepenec, ktorý sa nedokáže na ničom rozumnom dohodnúť, akosi im uniká, alebo im to nedochádza, ako takmer nič nevedia pochopiť. Oni sú hlúpi nielen ako celok, ale aj ako jednotlivci. Ináč by nemohli prísť takými nápadmi, ako prichádzajú. Videli sme to aj na tzv. stratifikácii nemocníc. Všetci vládni odborníci pochvaľujú, ako to dobre vymysleli a po návšteve BB kraja zistia, že mimovládni odborníci a vicežupan vymysleli to, čo skutočne potrebujeme. Ich požiadavky sú legitímne, zrazu to zistil to sám minister zdravotníctva.

Tento týždeň vyvolal pomerne veľký rozruch a prekvapenie návrh novely Trestného zákona, ktorú predstavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Okrem iných významných zmien chce vytvoriť nový trestný čin – šírenie nepravdivej informácie. Kolíková navrhuje roky väzenia aj za nepravdivé informácie, ktoré môžu vyvolať „vážne znepokojenie“ alebo môžu „ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach“. Netreba byť právne vzdelaný, aby normálne uvažujúcemu človeku hneď došlo, čo je to za nezmysel. Ak to parlament schváli, Slovensko sa dostane späť do temného stredoveku. Pripomeňme si prípad G. Galilea. Tento múdry človek tvrdil niečo, čo v tom čase bolo považované za nepravdu a vyvolalo aj „(Kolíkovej) vážne znepokojenie“. Galilea chcela vtedajšia cirkevná moc upáliť. (V porovnaním s tým trestom je Kolíkovej návrh úplná „selanka“). Ako Kolíková chce zistiť, čo je v danom čase nepravdou? Čo ak sa Blahové tvrdenia, zrejme kvôli ním sa Kolíková rozzúrila do nepríčetnosti, ináč by nemohla takú sprostosť vypotiť, považované vládnou koalíciou za nepravdu? Čo ak po dvoch – troch rokoch zistia, že hovoril pravdu? Už bude mať L. Bláha v tom čase odsedené polovicu svojho nepodmieneného väznenia. Všetci sa mu zložíme na odškodnenie? V súvislosti s videami Ľ. Blahu dokonca aj niektorí novinári píšu, že nestačí zmazať jedno lživé, ale že by poslanec Smeru mal ísť na päť až desať rokov do väzenia.

Pôjdu do väzenia aj Matovič s Hegerom? Ich videoodkaz s pred Počátkovej vily v Cannes sa v podstate ukázala ako nepravda, teda zatiaľ to tak vyzerá. Zrejme nepomôže ani iniciatíva kreátora tzv. „Slušného Slovenska“ poslanca Šeligu smerom k francúzskej prokuratúre. Ak táto prokuratúra zistí, že Počátek nekonal protizákonne, ich nepravdivé video zjavne „ovplyvnilo rozhodovanie o vážnych otázkach“, bolo pred voľbami a ináč by Matovič nemohol vyhrať voľby do tak dôležitého orgánu, akou je NR SR. Šup s nimi do väzenia na 5 – 10 rokov. Alebo to sa vzťahuje len na Fica a Blahu? Ja si myslím, že Šeliga aj tlačovku s Matovičom pred NR SR, kde oznamoval svoju iniciatívu smerom k francúzskej prokuratúre,  zorganizoval len preto, že vycítil možnosť stať sa ministrom spravodlivosti po Kolíkovej odchode od Remišovej a jednoducho chcel získať Matovičovú podporu.

Čím ďalej, tým viac nadobúdam dojem, že jediný normálny aktívny právnik je u nás p. GP M. Žilinka, ktorý podľa správy v Pravde uviedol: „„Nová skutková podstata trestného činu navrhovaná ministerstvom spravodlivosti je pre svoju absurdnosť, neurčitosť a prakticky nedokázateľnosť jej znakov odborne nenáležitá a súčasnému stavu spoločnosti neadekvátna,“. Ja sa len divím, že magistra práv, terazky prezidentka našej republiky, sa ku Kolíkovej nezmyslu nevyjadrila obdobne. Mala možnosť, keď hovorila o „koaličných polenách“. Je síce pravdou, že nevyjadrila sa ani ku kauze odpočúvania opozičných politikov na poľovníckej chate, hoci krátko po nelegálnom zverejnení nahrávok povedala, že počká na vyjadrenie justičných orgánov. GP Žilinka sa už vyjadril o nelegálnosti nahrávky a ona mlčí a mlčí, ako neverná manželka.