Založ si blog

Minister J. Budaj, ako „kat“ ŠTB-ákov?

Nedávno sme mohli sledovať PR návrhu mladých poslankýň z OĽNO, „ktorým by sa mali znižovať dôchodky komunistickým pohlavárom či členom VB“ (cit. Pravda). Mohli sme sa o tom dopočuť / dočítať z printových, či elektronických médií. „Navrhovaný zákon postihne najmä tých, ktorí sa podieľali na riadení a výkone politicky motivovanej represie v období komunizmu, respektíve pracovali v inštitúciách a organizáciách, ktorých hlavným poslaním bolo udržať totalitný komunistický režim pri moci za každú cenu,“ uviedla predkladateľka návrhu Anna Andrejuvová (OĽANO) (cit. Pravda). Z uvedeného výroku dedukujem, že: „postihne najmä tých…“, ale teda môže postihnúť aj „iných“. Ani nie celkom tomu rozumiem. Uvádzajú: „Do dôchodku by sa týmto osobám nezarátavalo obdobie rokov, v ktorom pracovali pre totalitný režim a jeho represívny aparát.“ Ak teda niektorí boli celý produktívny život príslušníkmi VB, nezaráta sa im nič do odpracovaných rokov a budú dostávať len minimálnu sociálnu podporu? Aj oni platil do „dôchodkového poistenia“ (aj keď v tom čase sa to tak nevolalo), napriek tomu nemajú nárok na dôchodok?

Ja som to obdobie prežil, mám s tým veľa skúseností. Mal som spolužiakov z rodiny VB, boli to normálne deti z bežných rodín. Keďže som dlhodobo pracoval na vysokej škole, mal som aj svojho vedúceho katedry. Chodil na mňa „donášať“ a sťažovať sa na mňa na ideologické oddelenie OV KSS. Pracovník oddelenia, pod ktorého „sme patrili“, bol to bývalý učiteľ základnej školy, sa ma vždy zastal a nevyvodzoval voči mne žiadne sankcie a nerealizoval želania môjho vedúceho. Môj vedúci, mimochodom vďaka režimu bol profesor, dnes si užíva a bude si naďalej užívať, relatívne dobrý dôchodok a pracovník OV KSS bude mať len minimálny dôchodok, ktorý sa mu vypočíta z platu a z rokov pôsobenia ako učiteľ ZŠ. Je v tom „úžasná“ logika a najmä spravodlivosť tohto návrhu.

Ide o poslanecký návrh, na jeho verejnej prezentácii sa však najviac angažoval minister J. Budaj. Bol prítomný aj na „tlačovke“ mladých poslankýň vo vestibule NR SR, či pri „vysvetľovaní“ podstaty, dôvodov a dôsledkov tohto zámeru v TA3 (ako jediný, bez predkladajúcich poslankýň). Pán Budaj zdôraznil, že je dobré, keď to predkladajú mladé poslankyne, ktoré „to“ obdobie nezažili. Logika a IQ toho známeho dreveného koníka! J. Budaj túto iniciatívu vehementne obhajoval aj v TA3. Síce aj tam niekoľkokrát prízvukoval, že „ide o poslanecký návrh a ON s tým nič nemá, lebo nie je poslancom“. Tzv. mladé poslankyne asi potrebovali pomoc človeka so skúsenosťami z toho obdobia, lebo Andrejevuvová, ktorá návrh predkladala, čo chcela povedať na tlačovke, to obtiažne vedela z papiera aj prečítať. Pán Budaj, má s prácou ŠTB zjavne bohaté skúsenosti. Ja sa pamätám na jeho vystúpenie na námestí v Bratislave, kde sa s hanbou priznával, že aj „jeho meno sa našlo v zoznamoch ŠTB“. Vtedy sfanatizovaný dav kričal „nevadí – nevadí“. Kto vie, či aj ON má negatívne tzv. „lustračné osvedčenie“ od vtedajšieho federálneho ministra vnútra (tuším sa volal Čermák), alebo od J. Langoša. Asi ťažko, keďže bol v zoznamoch ŠTB. Ináč, ešte aj dnes ho môžeme „vylustrovať“. Zo záznamov vyplýva, že to nebol nejaký „trpiteľ“, ale aktívny činovník v statuse „agent“. Podľa jeho krycieho mena „Domovník“ usudzujem, že sa do spolku ŠTB dal, keď už pôsobil ako kurič – domovník kdesi v Bratislave. Nie je teda pravdepodobné, že „za kuriča“ išiel z nejakého trestu. Asi aj v „rebríčku“ postupoval, keď z „preverovanej osoby“ dňa 26.6.1979 bol preradený „na A“ – súdim, že to znamená „agent“. Takže pravdepodobne súhlasil so spoluprácou a 10 rokov sa asi aj činil. Ináč, ŠTB preverovala aj osoby, čo mali ísť do vysokých stranícky, či odborárskych funkcií, nielen nepriateľov režimu. Môj bývalý kolega mal ísť do ÚRO – ústredná rada odborov v Prahe (hovorilo sa tomu B-čko ÚV KSČ), tak je tiež v zozname ŠTB ako preverovaná osoba. J. Budaj sa ani nesúdi s ÚPN, že v zoznamoch bol evidovaný neprávom, ako napr. p. Babiš.

Zdroj – ÚPN – p. Budaj je evidovaný pod č. 23214

Nie je pravdou, že vtedajšie orgány niekoho nútili „donášať a udávať“. Ja som bol šesť mesiacov na univerzite v Holandsku a nikto odo mňa nič nežiadal. Musel som len odovzdať vojenskú knižku (ja som bol vojak na rozdiel od p. ministra obrany).

Život je plný paradoxov a okolo nás je plno zradcov. Zrejme p. Budaj teraz zrádza a trestá svojich bývalých kolegov, spolupracovníkov či nadriadených. „Svět se v prdel obrací“ – povedal by český klasik.

PS. Pán Budaj v TA3 nás informoval, že v tom období stranícka príslušnosť bola podmienkou zastávania funkcií. Poznal som veľa ľudí, čo neboli straníci a boli vo vedúcich funkciách, na rozdiel od súčasnosti, keď vo funkciách môžu byť len tí „správne orientovaní – teda „naši ľudia““ – viď príklad prednostov okresných úradov, či riaditeľov nemocníc, štátnych podnikov, atď.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 453806x
Priemerná čítanosť článkov: 4088x

Autor blogu

Kategórie