Založ si blog

Kladné body pre I. Matoviča.

Ak si osobujeme právo niekoho za zlé veci kritizovať, slušnosť káže, aby za dobré veci sme ho chválili. Platí to aj v prípade I. Matoviča, samozrejme. Niet veľa vecí za ktoré by sme ho mali chváliť, ak vôbec, ale za úmysel zlepšiť pandemickú situáciu na Slovensku nákupom ďalšej vakcíny si pochvalu určite zaslúži. Kritizovali sme, najmä jeho a jemu najbližšieho ministra M. Krajčího za vysokú úmrtnosť, za niekoľkonásobné a zbytočné celoplošné testovanie, atď.  Aj oni (asi) pochopili (keď to pochopili aj Remišová a Šeliga), že testovanie nelieči, ale očkovanie preventívne chráni voči nakazeniu. „Prefarbovanie“ SK z čiernej na červenú sa deje priamo úmerne miere vakcinácie. SK tým, že sa mylne upälo na testovanie, áno, aj vďaka odborníkom vo všetkých komisiách, akosi zostalo pozadu v očkovaní. Samozrejme sklamala aj EÚ, nepomohli ani „priatelia“, teda Británia, či USA, kde ako vždy, uprednostnili si vlastné záujmy. Dodávatelia vakcín tiež nedodržali harmonogram zmluvných dodávok, takže sa to „kopilo“ a Slováci masovo umierali. Maďari sa včas spamätali a vychádzajúc zo svojich skúseností, spoľahli sa najmä na seba a zdravý rozum. Ich správnu stratégiu jednoznačne ukazuje stav očkovania v EÚ. Vo všetkých vekových kategóriách sú na tom lepšie, ako SK.  Napr. viď. obrázok.

Zdroj: Denník N

Maďarsko je druhou najrýchlejšie očkujúcou krajinou v EÚ, preto lebo u nich sa dnes očkuje až šiestimi očkovacími látkami, vrátane z Ruska a Číny. S týmito, v EÚ neregistrovanými vakcínami sa nechali zaočkovať napr. V. Orbán (Synopharm) a P. Szíjjártó (Sputnik). V Maďarsku sa k vakcínam proti koronavírusu dostávajú už aj dvadsiatnici a nie preto, že by niektoré druhy vakcín odmietali, ale preto, lebo majú ich dostatok. U nás zatiaľ v mladšej vekovej kategórie sa dostávajú len „výnimoční“, ako napr. na obrázku.

Obr. Pravda – J. Šeliga ukazuje „victory“, že sa mu podarilo predbehnúť všetkých dôchodcov a bol zaočkovaný už v 1. deň očkovania. (Aký to rozdiel s prezidentom Rakúska, ktorý sa musel zaregistrovať a prišiel na rad podľa svojej vekovej kategórie)

Za tejto situácie je pochopiteľné, že Matovič išiel do Ruska, odkiaľ pýtali späť vakcínu, a to je jedno z akého dôvodu, a do Maďarska, kde majú s vakcináciou dobré skúsenosti, vrátane Sputnik-a V. Okolo tejto vakcíny sa robí veľa kriku (pre nič). AstraZeneca je oveľa problematickejšia a u nás „nič“. Len si spomeňme, najskôr sa ňou očkovali len v kategórii > 55, potom < 55, potom ďalšie zmätky, až v niektorých krajinách ho prestali vôbec (Dánsko) používať, napriek schváleniu EMA. Zo Sputnik V hybridnú zbraň urobil Korčok. Lietadlo v Košiciach ešte ani nemalo vypnuté motory a už kritizoval Matoviča. Po tom, čo robil Korčok kvôli SPUTNIK V, Gymesi asi mal pravdu, že vziať si so sebou niekoho od Korčoka, by znamenal koniec misie v Budapesti. Aj preto z odkazu Matoviča z Moskvy ja som mal dojem, že to odkazuje práve svojim koaličným partnerom, ako Remišová a Sulík & comp. Nezaregistroval som ani žiadnu jeho negatívnu poznámku na adresu riaditeľky ŠUKL, ba naopak, bol to jej manžel, bývalý poradca prez. Kisku a „slušný“ novinár, čo ho verejne tituloval „ty psychopatické hovno“. Ako si to môže dovoliť? Samozrejme, že Baťovú využili hneď jeho koaliční partneri, napr. J.B. Cigáňová, ktorá s ňou urobila svoje PR. Ak Baťová a SAV odkaz z Moskvy zobrali na seba, je to ich problém. Samozrejme, hneď to využili (aj koaliční partneri) na zvýšenie svojich preferencií. Koaliční partneri zradili Matoviča ako Pellegrini a spol. Fica. Baťová by mala Matoviča len chváliť. Ako hovorila, ONA sa pokúšala trikrát nechať testovať SPUTNIK v Maďarsku, bezúspešne. Matovič jej to vybavil!

Matovič nesklamal, robí presne to, čo od neho rozmýšľajúci voliči očakávali. Víťaza volieb z neho urobili médiá, ako napr. SME, Denník N, atď. a ich redaktori. Dnes na neho už nemajú dobrého slova, čo si plne zaslúži, ale najskôr by sa mali ospravedlniť slovenskej verejnosti za predvolebné klamstvá a zavádzanie. Proti Ficovi využili všetko, čo robilo najväčšie „productión“ v aréne. Aj keď teraz kritizujú Matoviča, nezabudnú len tak mimochodom, kopnúť si do Fica, či jeho Smer – SD. Napr. keď spomenú Jankovskú, ktorá už vyše roka je opakovane vo väzbe, má asi 50 kg, dva roky nie je štátnou tajomníčkou, vždy ju uvádzajú, ako „nominantka SMER – SD“. Voľakedy členom tejto strany bol aj minister Naď, prečo to aj u neho neuvádzajú (tak veľmi nechcú dehonestovať SMER)?

Matovič už je, ako hovorí R. Fico, politická mŕtvola. Dobehla ho vlastná karma, čím zachádzal, tým aj schádza, len prečo to musíme „vyžrať“  my všetci Slováci? Napadá ma parafráza výroku z „Pelíšiek“ – tejto vláde dávam ½ roka, maximálne rok. Bude to už len agónia. Matovič to len tak ľahko nevzdá, žiaľ. Teraz už „mienkotvorné“ médiá pracujú v prospech PS. „Tešme sa“, že premiérkou bude I. Biháriová. Bude to „výhra“!

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 453994x
Priemerná čítanosť článkov: 4090x

Autor blogu

Kategórie