Ako si niektorí menia názory. Kuciak – Lučanský.

4. januára 2021, ninko, Nezaradené

Slovensko za niekoľko málo rokov zažíva dve (tri) tragické úmrtia. Keďže väčšina z nás nemá „krátku“ pamäť a aj Internet pomáha, je zaujímavé sledovať ako na tieto dve vraždy reagujú, resp. nereagujú naše politické špičky. (Tu dodávam, že nechcem špekulovať či v prípade gen. Lučanského ide o vraždu, resp. samovraždu.) Ak ide o samovraždu, štát pripravil všetky, komfortné podmienky, aby sa to mohlo stať, a preto by mal z toho vyvodiť všetku zodpovednosť.

Foto: Pravda
Foto: Denník N

Ministerka spravodlivosti sa k prípadu úmrtia gen. Lučanského, slovnou kadenciou podľa súdr. por. Troníka z Černých barónov „ta – ta – ta – ta – ta – ta a někdy i více“, niekoľkokrát vyjadrila.

Ministerka spravodlivosti si myslí, že celá udalosť je spolitizovaná a odmietla preto akékoľvek ďalšie politické odkazy v súvislosti s Lučanského samovraždou. „Nemám dôvod uvažovať nad svojím odchodom,“ povedala Kolíková s tým, že ak by odišla, považovala by to za zbabelé.“ (Cit. TB)
Ajhľa, ajhľa p. ministerka! V prípade vraždy p. Kuciaka, ktorého zavraždila mafia a nepomohol k tomu štát ( a štát vyvesil aj čierne zástavy), vehementne všetci požadovali od vlády vyvodenie politickej zodpovednosti.

Pripomeňme si trocha históriu: Abdikoval minister kultúry, ktorý s tým nič nemal.
„Svoju rezignáciu vysvetlil ľudským rozhodnutím, súvisiacim s úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. „Či už sa potvrdí alebo nie, že ich smrť súvisela s novinárskou prácou, neviem si predstaviť, že budem naďalej sedieť vo funkcii ministra… …Ľudsky povedané, neviem sa ako minister kultúry vyrovnať s tým, že za môjho pôsobenia bol zavraždený novinár. Moja demisia z faktického hľadiska nič nerieši, ale jednoducho cítim to tak, že to musím urobiť…,  …už aj preto, že práve ministerstvo kultúry má k médiám zo všetkých rezortov najbližšie,“ uviedol Marek Maďarič.“

Prezident Kiska: Kiska sa Maďaričovi, pri prijímaní jeho abdikácie, poďakoval za jeho prácu v rezorte a ocenil jeho politické gesto. „Myslím, že mnohí iní by si z neho mohli brať príklad,“ uzavrel.

Kiska ďalej: „Čakal som týždeň na to, aké rozhodnutie urobí vláda, zdá sa však, že žiadne riešenie sa nečrtá.“ Prezident preto začne rokovania s politickými stranami o ďalšom vývoji na Slovensku.Riešenie vidí v rozsiahlej rekonštrukcii vládneho kabinetu alebo predčasných parlamentných voľbách.“ Kde je teraz „morálny etalón“ Kiska? Ozve sa len keď „ide“ o Fica?

Tvrdé slová odzneli aj od vtedajšieho opozičného politika Matoviča, (ktorý je teraz asi na medveďoch):

Foto: denník n
Igor Matovič (vľavo) si podal ministra Kaliňáka.
Zdroj: TASR

Zmeniť názor na podobnú vec o 180 0 je falošnosť a bezcharakternosť.

Záverom, si myslím, že ešte sem sa hodí aj vtedajšia výzva M. Beblavého (neviete prečo sa teraz neohlásil?): „Keď nevedia odstúpiť tí, čo majú, musia tí ostatní“ – tým zrejme tiež apeloval na odstúpenie vtedajšej vlády.