Sulíka opäť negovali? „Automat zdravia“?

16. decembra 2020, ninko, Nezaradené

Boj proti koronavírusu prebieha aktuálne na Slovensku podľa predsedu SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka chaoticky, sú ignorované názory odborníkov a riešenia sú predkladané zo dňa na deň. Preto Sulík pripravil vlastný plán boja proti koronavírusu. (cit. Pravda z 23.11.). Ako vieme, jeho plán vznikol na základe objednávky – poverením ministra hospodárstva (!) predsedom vlády SR. Podpredseda vlády, Sulík,  po návrate z dovolenky – pracovnej cesty plán aj pripravil, ale nakoľko podľa Matoviča „dostal úlohu z matematiky a on urobil úlohu zo slovenčiny“, tak ho „zmietol“ zo stola ešte skôr, než sa tam vôbec dostal. Matovič vyhlásil, že Sulíkov plán je nezodpovedný a jeho kroky populistické, aby si v Bratislave mohli dať cigaretku v reštaurácii a východ krajiny by kolaboval ako Bergamo. Takže Sulík svoj plán predstavil, keď už na tom pracoval len v réžii SaS pre širokú verejnosť, keďže Matovič na to nebol zvedavý. Plán pomenoval ako „semafor zdravia“. Inšpiroval sa, v tom čase, zo zahraničných modelov.  Keďže jednotlivé stupne „zamorenie – opatrenie“ sú vyznačené farebne, logický sa natíska pomenovanie „semafor“, ktorý hrá (obyčajne) tromi farbami. Aj minister Krajčí prišiel so svojim „semaforom“, takže Slovensko malo hneď aj dva semafory. Podľa strany Hlas sú dva pandemické plány hanba bandy amatérov. Veronika Remišová vyzvala koalíciu, aby sa s nimi nepredháňala.

Vznikol teda opäť nový plán ako „sa zbaviť hnusoby“ a zrejme bol kompromisný, nakoľko ho nepredstavoval Krajčí a Matovič, ale Krajčí a Sulík. (Matovič v tom čase už údajne „bol na medveďoch“). Tento model dostal názov „automat zdravia“ a podľa neho sa budeme riadiť. Pri predstavovaní tohto plánu sa Sulíkovi často vplietal pojem „semafor“, čo je logickejšie pomenovanie tohto plánu na postupné kroky zatvárania Slovenska, ale vždy sa opravil na „automat“.

„Automat zdravia“ je asi najmenej vhodné pomenovanie a vzniklo zrejme preto, aby znegovali Sulíkov nápad na „semafor“. Česi svoj plán, logicky, pomenovali PES – Protiepidemický system ČR – stupně pohotovosti dle aktuální epidemiologické situace.

Význam slova „automat“ – stroj, prístroj, zariadenie, ktoré samočinne vykonáva nejakú prácu. Napr. automat na výrobu fliaš, umývací automat, automat na kávu, atď. Je veľa automatov, ale automat na zdravie, si neviem celkom dobre predstaviť, hoci bolo by to výborné! Možno však, že to je len ďalší blábol Matovičovho ministra.