Mičovský – Budaj, spor o vlka.

2. novembra 2020, ninko, Nezaradené

Vonku zúri Covid, Matovič má vybité poistky, ako to sám povedal a chrlí ďalej nezmysly zrejme prepnutý na batérie. Jeho ministri z  vládnej strany OĽaNO – hominum vulgaris sa sporia, čo s odstreľom vlkov. Vzhľadom k nedobrým vzťahom ministra pôdohospodárstva, pôvodne lesníckeho aktivistu, k väčšine poľnohospodárom zastúpených najmä v SPPK, chce obetovať aspoň 50 jedincov na zmiernenie ich hnevu, hoci tvrdí, že: „Na ministerstve sme sa nerozhodli na základe spoločenskej objednávky, ani na základe získania politických bodov, ale hlavnú rolu hrali fakty a potreby krajiny,“ . Aj v Pravde o tejto téme môžeme čítať viac v sekcii Ekonomika/Krajina. Niektorí poľnohospodári sa vyjadrili, že “…ak obmedzujeme počty raticovej zveri, musíme obmedzovať aj počet vlkov” (hoci, podľa mňa je to na úrovni EQ 10, ako to uvádzal náš premiér v súvislosti s jedným jeho ministrom). Mne sa zdá, že v tomto spore ide najmä o uspokojenie, či ukojenie “krvilačnosti” poľovníkov. Tí síce tvrdia, že “len” regulujú počty voľne žijúcej zveri a strieľajú len “neperspektívne a choré kusy”, avšak keď ukazujú svoje trofeje, vždy sú to výstavné kusy. Zdokonaľujú aj svoj lovecký arzenál. Pušky s ďalekohľadom sú už samozrejmosťou, o chvíľu možno aj s laserovým zameriavačom, či samo navádzacími nábojmi! Človek už tak zdevastoval prírodu, že možno už ďalšie tisícročie ani neprežije. Za svojej mladosti som ešte videl na poliach pobehujúcich zajacov. Dnes ani náhodou. Čo poľnohospodári nezničili, to poľovníci vystrieľali. Keď som ešte aktívne pôsobil na SPU, na moju veľkú radosť, sa v Botanickej záhrade objavil znenazdajky jeden zajac poľný. Keď to zbadali poľovníci, hneď ho chceli zastreliť. Mal som čo robiť, aby som úbohého zajaca zachránil.

Čo keby aj riešenie tohto problému nechali poľnohospodári na samu prírodu a nie na poľovníkov. Pán minister Mičovský sa odvoláva na matematický model – “Ročný čistý prírastok (vlkov  pozn.) bude stanovený pomocou matematicko-štatistických modelov,…“. Čo keby sa pozrel aj na iné modeli, ktoré simulujú vývoj počtu „korisť – predátor“? Tých modelov je veľa, napr. tento:

Zdroj: http://www.bio.miami.edu/tom/courses/bil358/preddiscuss.html

„Predátor“ – môže byť napr. spomínaný vlk a „korisť“, napr. raticová zver či diviak, ktorých stavy poľnohospodári chcú znižovať. Je pravdou, že stav predátorov v tomto modeli sa neznižuje, čo je dobré, ale pri vhodne nastavených počiatočných podmienkach ich stav môže byť udržiavaný, aj bez zásahu poľovníkov, v rozumných medziach.

Návodov, ako chrániť poľnohospodárske úžitkové zvieratá, je vo svete veľa. V diskusii v Pravde jeden diskutér píše: „V Poľsku je vlk celoročné chránený a chovatelia majú menšie straty , pretože sa venuje ochrane stád . Ochrana nie je jeden pes na reťazi , podľa slovenských zvykov . Ak nevedia ako na to stačí ísť na Kaukaz , tisícové stáda oviec a kôz bez elektrického ohradnika , ale okolo stáda sa pohybujú ovčiarski psi , z ktorých ide strach už na pohľad . Len o toho strážneho psa sa treba starať , treba ho vychovávať od mala, aby si zvykol na stádo , aby jeho výcvik smeroval k tomu , že toto je jeho stádo a nie priviesť k stádu dospelého psa , tomu je to stádo ukradnuté .“ (cit. nick OtakarPolák). Mne sa zdá, že takto, bez zásahu ministra pôdohospodárstva a poľovníkov, by bol aj vlk živý a ovca celá. Samozrejme, že poľovníci by neboli spokojní, ale mohli by strieľať na asfaltové holuby. V ankete v Pravde sa viac ako 70% vyslovilo za ochranu vlka.